חיסוני השפעת בבתי הספר: רק 60% מהתלמידים הסכימו להתחסן

במהלך דיון בסוגיה ציינו נציגי משרד הבריאות כי ב-90% מהמקרים הסיבה לאי החיסון הייתה סירוב ההורים • יו"ר הוועדה לזכויות הילד: "ההסברה לוקה בחסר. על משרדי הממשלה וקופות החולים להגדיל את המודעות ולהבהיר לציבור שמדובר במחלה הגורמת למקרי מוות בעולם המערבי"

כתבות נוספות בנושא:

האדמו''ר מסקולען ירושלים במעונו של גאב"ד ירושלים
שמחת הנישואין לבן רב קהל חסידים טבריה ובת אב"ד מאקווא נתניה
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
החל מחזור 23 לעידוד כתיבת חידו"ת שע"י ממלכת התורה 'וכתבתם'

הוועדה לזכויות הילד, קיימה היום (ב') דיון בנושא 'חיסון ילדים נגד שפעת', במהלכו דנו הצדדים באחוזי ההתחסנות בישראל ובהשלכות הממצאים.

יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו) פתחה את הדיון: "בדרך כלל אנחנו מדברים על שפעת כמחלת חורף אך לא תמיד אנחנו נוטים לייחס לה את החשיבות הגבוהה שאנו צריכים לתת לה, שעה שאנשים לא מעטים מתים כתוצאה משפעת ברחבי העולם המערבי. במקומות בהם ניתן ליצור מניעה יש לעשות זאת, כל שכן כאשר אנו מדברים על ילדים שנמצאים בסיכון גבוה ולכן אנו פה היום".

במשרד הבריאות הציגו כי בניגוד לתפיסה הרווחת לגבי השפעת שהינה המחלה המדבקת הנשימתית הנפוצה ביותר בעולם המפותח בחודשי החורף, היא גורמת לתחלואה קשה ולתמותה בכל מדינות המערב. כך הציגה ד"ר אמיליה אניס כי "בעונה ממוצעת נדבקים בנגיף השפעת כשליש מהילדים וחמישית מהמבוגרים", וכי בארה"ב מתים משפעת כל שנה כ-100 ילדים.

בדיון הוצג כי לאחר בחינת הנושא בשנים האחרונות ומעקב אחר התנהלות הרשויות בעולם המערבי, החליטו במשרד הבריאות על חיסון נגד שפעת בבתי הספר, מתוך רצון לחסן כמה שיותר ילדים. כך השנה החיסון החל להינתן לתלמידי כיתה ב', והמשרד מתכנן להרחיב את התכנית בשכבת גיל אחת מידי שנה לכלל הכיתות עד כיתה ה'.

במהלך הדיון הציגו אנשי משרד הבריאות מסמך מסכם אודות חיסון ילדים בבתי הספר. לפי הנתונים שהוצגו, עד כה נותני השירות בבתי הספר הצליחו להגיע ל-55% מהתלמידים. בקרב הילדים שהגיעו לחסן אותם, ההיענות הייתה 60.4%. עוד הציגו במשרד כי הסיבות לאי מתן החיסון הן בעיקר סירוב הורים – 90%, וסיבות נוספות הן סירוב תלמיד – 3.4% והיעדרות ביום החיסון – 3.5%.

במשרד הבריאות ציינו כי הם עוקבים מקרוב אחר אירועים בלתי רצויים המופיעים בסמיכות לקבלת חיסון וכי מאז 2010 ניתנו בישראל 8.7 מיליון מנות חיסון נגד שפעת וכי בתקופה זו לא היו אירועים חמורים אשר נקשרו באופן סיבתי לחיסון השפעת. "באותן השנים, אנו מעריכים כי חיסון השפעת מנע מאות מקרי פטירה משפעת כל שנה" ציינו במשרד.

נציגת משרד הבריאות ד"ר אמיליה אניס: "נפטרים ילדים משפעת מדי שנה. אנחנו במשרד עושים מאמצים לחסן ילדים.. לגבי אותם ילדים שלא נכללים בתוכנית החיסון בבתי ספר, אנו נותנים תמריצים לקופות. 1.6 מיליון איש, מתוכם מעל 180 אלף ילדים עד גיל 5 חוסנו עד סוף נובמבר. בערך 20 אחוז מאוכלוסיית היעד. כל אלה חוסנו בקופות. באתר האינטרנט של המשרד יש חומרי הסברה. יש גם הסברה בקרב אנשי מקצוע, שנים שעושים קמפיינים".

דר' חוסין דבאח, נציג איגוד רופאי הילדים: "יש לנו בעיה בתפיסת השפעת באוכלוסייה. היא נתפסת כמחלה קלה שאפשר לשתות מרק עוף ולהחלים. המחלה יכולה להיות קטלנית. אם נפנים את זה, המגמה תשתנה. צריך למצוא דרכים להגיע ליותר תלמידים. זה קיים בארה"ב ואנגליה ועובד. אין סיבה שנפגר אחריהם. בשנה הבאה צריך כבר לחסן את כולם. מכיתה א' עד ו', אני לא רואה סיבה לעשות זאת באופן מדורג. רופאים ישמחו לתרום יום אחד בשנה ולחסן. תירוצים של חוסר כוח אדם תמיד יהיו, סטזרים לרפואה יכולים לעשות זאת".

ח"כ שאשא ביטון: "אם אנחנו פה תמימי דעים ובכל זאת אין מודעות מספקת אז כנראה שמשהו לא אפקטיבי בהסברה שאולי בכלל לא קיימת או קיימת באופן לקוי ולא תקין. לכן צריך שתהיה התארגנות מצד המדינה והקופות לשווק את החיסון". ד"ר אניס: "אנחנו עושים הסברה, בקרב אנשי מקצוע, בקופות חולים. ראינו שקמפיינים לא יעילים".

דורית גולדמן, נציגת קופ"ח מאוחדת: "אנחנו שולחים סמסים, מיילים, עושים שיווק ופרסום, אנחנו מחסנים בכל מקום, בכל קופה וכל אתר שלנו. 40% מלקחותינו הם חרדים ו-20 אחוז ערבים. אצל הערבים אני שמחה להגיד כי שיעור ההתחסנות גבוהה אבל לא יותר מהחברה היהודית. אצל החרדים תמיד יותר קשה לחסן, אנחנו משתמשים בכל האמצעים שעומדים בפנינו, אפילו תולים במרפאות פוסטרים של רבנים חתומים". הנציגה הוסיפה כי "שיעור ההתחסנות אצל עובדי מערכת הבריאות עומד על 28 אחוזים, 23 אחוזים בקרב רופאים ו-47 אחוז בקרב אחיות. יש לעודד את זה".

יו"ר הוועדה קראה לעודד פעוטות להתחסן כאשר הם מגיעים לטיפת חלב. ד"ר אניס השיבה כי הדבר נבחן "זה מורכב מדי לחסן שם, מבחינה לוגיסטית זה מוסיף עוד עבודה על טיפות החלב שגם ככה עמוסות מאוד. אין בעיה להפנות אותו לרופא ילדים". ח"כ שאשא ביטון: "אני לא מקבלת את זה שאם הילד נמצא כבר בטיפת החלב הוא לא יקבל עוד זריקה או לפחות להפנות אותו לכך".

יו"ר הוועדה סיכמה את הדיון: "התפיסה היא ברפואה מונעת, יש למתג מחדש את השפעת כמחלה הגורמת מוות גם בעולם המערבי, חשוב להתחיל את זה בקרב הצוות הרפואי, אם שם הדברים לא קורים אז איפה הם יקרו? אני מברכת על ההחלטה לחסן בבתי הספר בארץ ואשמח שמשרד הבריאות יאיץ את התהליך. מאוד חשוב להגביר את ההסברה. אני חושבת שטיפות החלב זו מסגרת מצוינת לעודד הורים לקבלת חיסון ואף לקבל שם את החיסון. פעמים רבות מקיימים בדיקות במקומות ציבוריים וכך מגבירים את ההיענות, יש לפעול גם באפיק הזה".

הכתבות המעניינות ביותר

רבבות במעמד סיום המחזור השני של 'הדף היומי בהלכה' של 'דרשו' בארנה • שידור חי
המתווה שהוצג לגנץ: אביתר תמורת חומש; בימין תוקפים - "הסכמים יש לכבד"
מעמד 'כבוד חכמים ינחלו' לאברכי כולל להוראה ויז'ניץ עפולה
הפיצוץ בחתונה: מתקן קונפטי ששולבו בו זיקוקים הביא לפציעתם של הצעירים
המקובל רבי ציון בוארון ערך תפילת שובבי"ם בכולל "זוהר השלום" באשדוד
האדמו"ר מנדבורנה ירושלים במעמד פתיחת הכולל בבית מדרשו בבני ברק
שלג כבד מכסה שוב את החרמון; 20 ס"מ נוספו במפלס התחתון • צפו
הרמב"ם היומי • ספר קרבנות הלכות תמורה פרק ד' • צפו
הפינה היומית: שתי דקות על כיבוד הורים עם הרב אהרן רוט • צפו
עִנְבֵי הַגֶּפֶן בְּעִנְבֵי הַגֶּפֶן • שמחת התנאים לנכדת האדמו"ר מוואסלוי
המאמץ הדיפלומטי: מקרון נפגש תוך 36 שעות עם פוטין, זלנסקי ושולץ
רוסיה תפתח בתרגיל ענק בבלארוס; ארה"ב שולחת אלפי חיילים • צפו
דינר לטובת ישיבת באבוב בני ציון • גלריה
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ט' באדר א' ה'תשפ"ב
גדולי תורה ורבני עולם התשובה באו לאחל מזל טוב בחתונת בת הרב יגאל כהן • גלריה
פריצת דרך בהפקת אנרגיה: כור גרעיני ניסיוני בבריטניה שבר שיאים
תיעוד: האדמו"ר מסאדיגורה ירושלים בציון הרשב"י במירון

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו

Hide picture