להצביע בחו"ל? ועדת הבחירות התנגדה והוועדה פוזרה

לאחר שיוזמת הממשלה לאפשר הצבעה בבחירות לכנסת גם לאזרחים השוהים בחו"ל נכשלה, עלתה ההצעה כיוזמת חקיקה פרטית ע"י שורת חברי כנסת, אלא שמגוון אילוצים טכניים הקשורים לטוהר הבחירות, הביאו את הוועדה להתנגד באופן זמני ליוזמה

בהסכם הקואליציוני שנחתם עם הקמת הממשלה הנוכחית נאמר, כי הממשלה תפעל לחוקק חוק יחד עם כלל סיעות הקואליציה, שתאפשר לישראלים השוהים בחו"ל להצביע בבחירות לכנסת.

משלא הצליח השר יריב לוין שהוסמך בענין ע"י רה"מ יחד עם הצוות שהקים לשם קידום החוק, להגיע לתיאום והסכמות בנושא עם כלל הסיעות המרכיבות את הקואליציה הושהה קידומו, ומשכך החליטו כמה חברי כנסת על דעת עצמם להגיש יוזמות חקיקה פרטיות בנושא.

בין החכי"ם שמבקשים לקדם את החקיקה בענין, נמנים יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן, ח"כ יואב בן צור מש"ס, ח"כ אלי כהן מכולנו וח"כ שפיר מהמחנ"צ.

אי לכך ובהתאם לזאת התכנסה היום וועדת השרים לחקיקה על מנת לדון בהצעות השונות שעלו מבין כלל יוזמות חברי הכנסת, אלא שבעקבות התנגדות ועדת הבחירות המרכזית להצעות החוק במתכונתן הנוכחית, נדחה הדיון.

הוועדה העלתה לא מעט סימני שאלה טכניים על האופן בו אמורה להתנהל ההצבעה, כגון אבטחת הקלפיות ועוד, תהיות שאמורים היו להרים גבה בקרב יוזמי הצעות החוק, שלא הצליחו להניח את דעת חברי ועדת הבחירות בנושא.

לדוגמא, יו"ר הקואליציה דוד ביטן מוביל הצעה שעל פיה מי ששהה בארץ במהלך שבע השנים האחרונות ברצף לפחות 210 יום בכל שנה, יוכל להצביע בקונסוליה בחו"ל זאת במידה ויירשם 80 יום מראש.

במקביל מבקשים קבוצת חברי כנסת לקדם הצעת חוק ולפיה אזרח שהצביע בבחירות האחרונות בישראל, יתאפשר לו להצביע גם בבחירות שלאחר מכן זאת אם ישהה בחו"ל, ובתנאי ש"אסף את טופס הבוחר 12 חודשים ממועד הבחירות במשרד הפנים".

בוועדת הבחירות המרכזית העלו תהיות שונות כגון נושא אבטחת הקלפיות בחו"ל, הוועדה ציינה כי לפי אמנת וינה, הצבעה בשטח מדינה זרה, טעונה את הסכמת אותן מדינות.
בוועדת הבחירות ביקשו גם להעיר את תשומת הלב לעובדה כי נכון להיום לא ניתן לאכוף בחו"ל חוקים ישראלים, כגון זיופים, הצבעות כפולות, מימון מפלגות ועוד.

עוד נטען כי אין לרשות וועדת הבחירות המרכזית את הלוגיסטיקה הנדרשת שתאפשר לה להתמודד עם סדר גודל כה משמעותי של מעטפות כפולות שיישלחו מחו"ל.

נציגת הוועדה טענה עוד בדיון, כי רק ב–2015 שהו בחו"ל על פי הרישומים כ–600,000 אזרחים ישראלים, כאשר חלקם שוהים בחו"ל מזה עשרות שנים. הוועדה ביקשה להעיר עוד את תשומת הלב לכך, כי מכיוון שמערכות הבחירות בשלושת העשורים האחרונים הוקדמו, אין אפשרות טכנית "לאסוף טופס" 12 חודשים לפני הבחירות.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו