צילום: שמעון בכר

עליה משמעותית בגידול התמר • קבלו מתכון מיוחד לתמר ממולא עם בשר

ארץ התמר: גידול של 80% בשטחי גידול התמר בערבה התיכונה. לראשונה - ייצוא תמר לסין והודו, גידול של 200% במכירת תערובות לגידול תמר, וגם מתכון מיוחד של שף מתן מרגלית עם התמרים המובחרים מהערבה!

כתבות נוספות בנושא:

האדמו''ר מסקולען ירושלים במעונו של גאב"ד ירושלים
שמחת הנישואין לבן רב קהל חסידים טבריה ובת אב"ד מאקווא נתניה
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
החל מחזור 23 לעידוד כתיבת חידו"ת שע"י ממלכת התורה 'וכתבתם'

זמן התמר: בערבה תיכונה מצביעים על מגמה חדשה, הרחבת שטחי גידול תמר מזן מג'הול, בלב המדבר בשל התנאים המצוינים בערבה להצלחת גידול זה והשגת תמרים איכותיים במיוחד, בשל תנאי הטמפרטורות הגבוהות והיובש באזור המדברי. מנתוני הוועדה החקלאית בערבה התיכונה עולה, כי בסוף שנת 2014, היו בערבה כ- 4,000 דונם שהוקצו לגידול זן התמרים האיכותי, המג'הול ואילו כיום, בעיצומה של שנת 2017 בערבה התיכונה משתרע שטח גידול התמר על פני 7,023 דונם! עליה של 80 אחוזים בכמות השטחים. במהלך השנה הנוכחית נטעו כאלף דונם של עצי תמר. הזנים הבולטים בשוק הישראלי הם מג'הול, דקל נור, חייאני ובהרי. בישראל כולה נטועים כ- 20,000 דונם מטעי תמר, היבול השנתי מגיע לכ- 15,000 טון בשנה.

חמי ברקן, יו"ר וועדה חקלאית ערבה תיכונה אומר, כי תנאי האקלים באזור הערבה התיכונה אופטימליים במיוחד לגידול תמרים- שעות שמש רבות, טמפרטורות גבוהות (חום) ובעיקר אקלים יבש. ברקן מציין, כי בגדיד התמר בערבה התיכונה צפוי היבול לעמוד בעונה הקרובה על כ- 6,000 טון תמרים שרובם מיועדים לייצוא בשל איכותו הגבוהה. "הקמת משק המבוסס על ירקות מצריך השקעה של למעלה ממיליון שקלים, רובו מההון העצמי, לעומת זאת, גידול תמרים מצריך השקעה נמוכה באופן משמעותי, כשבמקביל מאפשרת לבני הזוג למצוא תעסוקה ולהתפרנס, מאחר ועץ התמר מתחיל להניב פרי מהשנה הרביעית והכמות עולה בהדרגה עד לשנה השמינית, שבה העץ בהנבה מלאה" אומר ברקן. עוד מציין ברקן, כי לאור הגידול בשטחים החלו לאחרונה בערבה לפעול להרחבת שוק ייצוא התמרים ולאחר שנים בהם התמקדו בייצוא לשווקים בארצות הברית ואירופה, השנה ייצאו לראשונה מהערבה תמרים לשווקים בהודו וסין!.

ראש מועצה אזורית ערבה תיכונה אייל בלום אמר: "אנו מברכים על פריחה של תחומי גידול חדשים, טיפול מטעי התמר מביא אלתו אפשרויות נוספות לערבה, כמו גם שילוב של החקלאים בתחומי עיסוק נוספים מלבד החקלאות ובמקביל מעניק פריסה רחבה יותר על לוח השנה החקלאי של קטיף מחד וגדיד מאידך. גם בגידול התמר אנו יודעים לנצל את היתרון היחסי של הערבה, המאפשר הנבת תמר איכותי במיוחד לאור תנאי מזג האוויר החם והיבש, בתמר מהערבה לא קיימת תופעת השילפוח- היפרדות הקליפה מציפת הפרי, דבר המעניק לגידולים מהערבה יתרון משמעותי".

בערבה התיכונה מברכים על תהליך המעבר ממשקי ירקות למגוון גידולים. החקלאים מציינים כי ככל שתנאי מזג האוויר מתאימים מבחינם חום ויובש- נוצרת תשתית אידיאלית להצלחה בגידול זה, ולכן אזור הערבה התיכונה מתאים להרחבת גידול התמר, וכן בשל העלויות הנמוכות יותר מגידולים אחרים הדורשים השקעה תשתיתית והשקיה גבוהה יותר. החקלאות הינה תחום עיסוק מרכזי בערבה בה קיימים כ- 500 משקים חקלאיים המשתרעים על פני 28,000 דונם ומייצרים כ- 60 אחוזים מכלל ייצוא הירקות הטריים מישראל.

גם איתי בשן מנהל השיווק של חברת 'טוף מרום גולן' המספקת מצע קרקע איכותי לגידול נצרי התמר ובהמשך כבסיס לעץ בשטח הגידול (התמר נשתל על גבי מצע הקרקע בערימה בתחתית הגזע) מציין, כי נרשמת עליה משמעותית בביקוש למצעי גידול המותאמים לצרכי גידול עץ התמר מבחינת וויסות כמויות המים, שכן התמר זקוק לשמירה על יובש. מנתוני החברה עולה, כי במהלך השנה הנוכחית נמכרו 4,150 קוב של מצע מיוחד לגידול תמרים כאשר אשתקד היו הכמויות קטנות בחצי- 2,050 קוב. "אנו מספקים את מצע קרקע בתערובת מיוחדת, המותאמת לגידול התמר לאזור הבקעה שם מייצרים את בסיס הגידול ומעבירים לערבה לנטיעת עצי התמר" אומר בשן.

שף מתן מרגלית ממליץ על מתכון על בסיס תמר מג'הול מהערבה, ממולא בבשר פיקנטי בסילאן טבעי ויין

מתכון לכ- 30 תמרים לחים וגדולים

מצרכים למילוי:
1 בצל קצוץ לקוביות קטנות
250 גרם בשר טחון טרי (עדיף טחון פעמיים)
שן שום קצוצה
פלפל חריף קצוץ לקובית קטנות
כף סילאן טבעי
כף סויה

אופן הכנה:
מטגנים את הבצל בשמן זית עד הזהבה. מוסיפים את השום והפלפל החריף ומערבבים כדקה, לאחר מכן מוסיפים את הבשר. מבשלים מעט ומוסיפים סילאן טבעי, סויה, מלח ופלפל לפי הטעם.
מורידים מהאש ומקררים לגמרי.

מצרכים לרוטב:
כוס יין אדום
4 כפות סילאן טבעי
כפית מיץ לימון
4 גבעולי ענפי טימין

אופן הכנה:
מערבבים כל המצרכים יחד בסיר קטן על האש, עד רתיחה. מוסיפים מלח פלפל לפי הטעם.

אופן הכנה למילוי התמרים:
מגלענים התמרים וממלאים בתערובת הבשר. מסדרים התמרים באופן שווה בכלי חסין חום.
שופכים בעדינות הרוטב מעל התמרים, מכסים הכלי בנייר כסף ומכניסים לתנור בחום של 160 מעלות למשך כחצי שעה.

בתיאבון!

הכתבות המעניינות ביותר

רבבות במעמד סיום המחזור השני של 'הדף היומי בהלכה' של 'דרשו' בארנה • שידור חי
המתווה שהוצג לגנץ: אביתר תמורת חומש; בימין תוקפים - "הסכמים יש לכבד"
מעמד 'כבוד חכמים ינחלו' לאברכי כולל להוראה ויז'ניץ עפולה
הפיצוץ בחתונה: מתקן קונפטי ששולבו בו זיקוקים הביא לפציעתם של הצעירים
המקובל רבי ציון בוארון ערך תפילת שובבי"ם בכולל "זוהר השלום" באשדוד
האדמו"ר מנדבורנה ירושלים במעמד פתיחת הכולל בבית מדרשו בבני ברק
שלג כבד מכסה שוב את החרמון; 20 ס"מ נוספו במפלס התחתון • צפו
הרמב"ם היומי • ספר קרבנות הלכות תמורה פרק ד' • צפו
הפינה היומית: שתי דקות על כיבוד הורים עם הרב אהרן רוט • צפו
עִנְבֵי הַגֶּפֶן בְּעִנְבֵי הַגֶּפֶן • שמחת התנאים לנכדת האדמו"ר מוואסלוי
המאמץ הדיפלומטי: מקרון נפגש תוך 36 שעות עם פוטין, זלנסקי ושולץ
רוסיה תפתח בתרגיל ענק בבלארוס; ארה"ב שולחת אלפי חיילים • צפו
דינר לטובת ישיבת באבוב בני ציון • גלריה
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ט' באדר א' ה'תשפ"ב
גדולי תורה ורבני עולם התשובה באו לאחל מזל טוב בחתונת בת הרב יגאל כהן • גלריה
פריצת דרך בהפקת אנרגיה: כור גרעיני ניסיוני בבריטניה שבר שיאים
תיעוד: האדמו"ר מסאדיגורה ירושלים בציון הרשב"י במירון

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו

Hide picture