צילום: 'איגוד הרבנים בגרמניה'

70 שנה אחרי: גרמניה – המדינה עם הכי הרבה סדרים ציבוריים באירופה

כ-15,000 יהודים המתגוררים בגרמניה צפויים לחגוג את ליל הסדר בסדרים שמארגן 'איגוד הרבנים בגרמניה'. בנוסף כ-2,800 ילדים השתתפו באפיית מצות בימים שלפני החג. הרב מרדכי מנדלסון "יש ביקוש אדיר בכל הערים להשתתף באירועי ליל הסדר"

כ-15,000 יהודים המתגוררים בגרמניה צפויים לחגוג את ליל הסדר בסדרים ציבוריים, מפוארים, בכ-40 ערים ברחבי גרמניה. ככל-הנראה זו המדינה המערב-אירופית שבה יתקיימו הכי הרבה סדרים מרכזיים.

ברלין, המבורג, פרנקפורט, מינכן, אולם, פוטסדאם, שטוטגראט, נירנברג, קלן, דורטמונד אורניינבורג, לייפציג ועוד – הן רק חלק מהערים שבהן יתכנסו יהודים, בצוותא, לחוג את חג הפסח.

בערים הגדולות יתקיימו כמה סדרים – כמו לדוגמא בברלין – שבכל אחד מהם צפויים להשתתף מאות רבות. בערים קטנות, שבהן מתגוררים עשרות יהודים ואין בהן רב קבוע, ייטלו חלק מניין ואפילו פחות מכך. 'איגוד הרבנים בגרמניה' נטל על עצמו לדאוג לעריכת הסדרים הללו: החל ממימונם, ארגון הלוגיסטיקה כמו מקום; אספקת מצות, יין וסעודת החג וכולל הבאת כ-70 בחורי ישיבות מישראל שינהלו את הסדרים במקומות שבהם לא מתגוררים רבנים קבועים – או יסייעו לרבנים בערים הגדולות.

הרב מרדכי מנדלסון, רבה של קרלסרוהה, אמר: "משנה לשנה כמות הסדרים המרכזיים שרבני האיגוד עורכים ברחבי גרמניה הולכים וגדלים. יש ביקוש אדיר בכל הערים להשתתף באירועי ליל הסדר ואין ספק שהדבר מסייע בחיזוק הקשר בין הרבנים והקהילה ליהודים בכל אתר ואתר. ההצלחה כה גדולה, עד שכמה מראשי-הערים בגרמניה שבהן יתקיים הסדר יצרו קשר בעצמם עם הרבנים וביקשו להשתתף בסדרים ולהביע את ברכתם.

כמובן, גם שבעה עשורים אחרי השואה הנוראה, איננו שוכחים מה אירע כאן בגרמניה של שנות ה-30 וה-40. בכל ליל סדר מחדש ניתן לראות את אותם שרידים מוצלים מאש, שניצלו ממלתעות הרשע, עם עיניים נוצצות מאושר ורטובות מדמעות של ניצחון".

רבה של נירנברג, הרב אליעזר חיטריק, הוסיף: "חשוב לציין שבכל הערים הבחנו בתופעה מעניינת: יהודים שהיו בסדרים בעבר והתקרבו ב"ה לתורה ומצוות, מקיימים בעצמם סדרים ציבוריים בבתיהם לבני משפחותיהם ושכניהם. אנחנו מעודדים את זה ומסייעים להם רבות"

בנוסף ללילות הסדר, רבני 'איגוד הרבנים בגרמניה' דאגו לאפיית מצות לילדים ונוער ב-36 מוקדים ברחבי גרמניה. בסך-הכול השתתפו בפעילות 2,800 ילדים יהודיים.

עד לליל-הסדר עסוקים הרבנים בהכנות אחרונות: מסירת שיעורים בהלכות החג, חלוקת מצה שמורה למי שלא יוכל להגיע לסדר – בעיקר קשישים וחולים – ואפילו סיוע של מארזי קמחא דפסחא.

בתמונה: סדר ציבורי בנירנברג / חלוקת קמחא דפסחא בברלין. צילום: 'איגוד הרבנים בגרמניה'

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו