נלחמים במחלה – קרבות אחדים הוכרעו, האם ננצח במערכה?

לסוגיה זו נדרשה פרופ' תמר פרץ מ"מ מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה בועידת ישראל לרפואה השמינית שהתקיימה אמש בבניני האומה בירושלים • "בשיעורי התמותה כתוצאה מהמחלה מיקומה של ישראל מעודד והיא נמצאת ממש לקראת סוף הרשימה" הדגישה מנכ"לית הדסה

בהרצאתה המרתקת של פרופ' תמר פרץ, מנכ"לית המרכז הרפואי הדסה אשר התקיימה אמש בועידת ישראל לרפואה בבנייני האומה, הציגה פרופ' פרץ את ההבדלים בין היארעות מחלת הסרטן בישראל לבין שיעורי התמותה מהמחלה.

"מבחינת התחלואה במחלת הסרטן על סוגיה, ישראל נמצאת במקום גבוה בעולם, אולם בשנים האחרונות ניכרת ירידה מסוימת בתחלואה. עם זאת, הרי בשיעורי התמותה כתוצאה מהמחלה מיקומה של ישראל מעודד והיא נמצאת ממש לקראת סוף הרשימה", הדגישה מנכ"לית הדסה.

לאור הנתונים שהוצגו הבהירה פרופ' פרץ כי כיום ניכר תהליך ריפוי בשיעורים הולכים ועולים עם השנים. האמצעים לריפוי הולכים ומתקדמים, חלקם מבוססים וחלקם תחת מחקרים וטיפולים ניסיוניים.

בסוגיית סוגי מחלת הסרטן השכיחים בישראל, הציגה פרופ' פרץ את סרטן הערמונית כשכיח ביותר בקרב גברים יהודיים ואחריו סרטן המעי הגס, ואילו בקרב אוכלוסייה לא יהודית דווקא סרטן הריאה.
לעומת הגברים, סרטן השד הינו השכיח ביותר בקרב נשים מכל חתכי האוכלוסייה, כאשר גם שיעורי הריפוי מסוג זה של סרטן הינם גבוהים ושווים בין חתכי האוכלוסייה.

"שינויים לטובה בשכיחות התחלואה בסרטן הם פועל יוצא של מאמצים בכמה מישורים", הדגישה פרופ' פרץ. "ראשית אבחון מוקדם, אשר הן הגברת המודעות והן הטכנולוגיה מסייעות בתהליך שעוברת האוכלוסייה בעשור האחרון, שנית שינויים אמיתיים המתבצעים באורח החיים ודוגמא מובהקת לכך היא הפסקת עישון – שמורידה באחוזים רבים את הסיכויים לתחלואה בסרטן ככל שהפסקת העישון נעשית בגיל צעיר יותר, הטפולים האונקולוגיים המתקדמים. לגבי התועלת של חיסונים כנגד סרטן, וביניהם החיסון כנגד סרטן צוואר הרחם עדיין אין נתונים המראים בברור ירידה בתחלואה מסרטן אך קרוב לוודאי נראה השפעה זו בטווח ארוך יותר.

בניסיון להציג תשובה לשאלה, ״האם ננצח במערכה״, הציגה פרופ׳ פרץ מקרה בוחן ובו אישה כבת 60 אשר מטופלת בהדסה, ואובחנה כחולה בסרטן ריאה עם גרורות לעצמות לפני 12 שנה. ״בזכות שילוב שמתאפשר כיום, בין טיפול ביולוגי, כימותרפיה וקרינה וטיפול חיסוני, ברפואה מותאמת אישית לחולה, הצלחנו להאריך את חייה של האישה ב-12 שנים מרגע גילוי המחלה והיא חיה את חייה כיום באופן נוח, מה שלא היה מתאפשר לפני עשור ובוודאי שלא בסוג זה של סרטן״, הדגישה פרופ׳ פרץ, וציינה כי הודות לשילוב מורכב של דרכי טיפול שופרה בהחלט איכות חייה של החולה.

״עלינו לזכור כי החולה הוא המרכז״, סיכמה פרופ׳ פרץ, ״ואנו מחויבים לפעול עבורו באינטגרציה הן מבחינת הגורמים המטפלים מדיסיפלינות שונות ברפואה והן מבחינת דרכי הטיפול השונות בו״.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו