צריכת הבשר בישראל עומדת על ממוצע של כ-9,500 טון בחודש ובעולם כ-308 מיליון טון בשנה. ואולם, הצריכה המוגברת פוגעת בסביבה, מביאה לעליית מחירים ויש לה השלכות על הבריאות. כעת, פיתוח חדש יאפשר לאכול פחות בשר ועוף, אך לקבל יותר ערכים תזונתיים מכל ביס ובדרך גם להוריד את עלותם.
הפיתוח, של קבוצת מחקר בראשות פרופ' רחל אמיר ממרכז ידע גליל עליון שבתמיכת משרד המדע, משפר את ערכם התזונתי של המספוא של החיות על ידי העשרתם בחלבון ובחומצות אמיניות, ובכך הופך את הפרה או העוף לעשירה יותר בערכים אלו גם כשהיא מגיעה לצלחת. כאשר תהליך ההזנה של החיות מתייעל ומוזל, מחירי הבשר, העוף, החלב והביצים בעולם צפויים גם הם לרדת.
קבוצת החוקרים בראשות פרופ' אמיר מצאה דרך חדשנית להעשיר קטניות כגון חומוס וסויה, בכמות גדולה יותר של חלבון ולהעשיר אותו בחומצות אמיניות חיוניות מסוימות. בזן הסויה החדש שפיתחו החוקרים ואשר גדל כיום בסין, יש יותר מ-44% חלבון – עלייה של 10% אחוזים בהשוואה לשיעור החלבון המקורי. "בשימוש בטכנולוגיה של הנדסה גנטית הצלחנו להגיע לתוצאות שאיש לא הצליח להשיג בשיטות מסורתיות של טיפוח זנים והכלאות", אומרת פרופ' אמיר.
הפיתוח שיתרום למיגור תת-התזונה באסיה
הפיתוח מיושם כעת בהצלחה לראשונה בסין וצפוי להתרחב בקרוב גם להודו, מדינות שבהן יותר מ-300 מיליון איש סובלים מתת-תזונה. מאחר שבמצב של תת תזונה המחסור בחומצות אמיניות חיוניות וחלבונים הוא קריטי, הפיתוח משמעותי במיוחד במדינות אלו.
"תזונה צמחית שמבוססת על חלבון שאין בו די מתיונין זה כמו להטעין מדפסת צבעונית שוב ושוב במחסניות דיו שאין בהן די מצבע יסוד חיוני אחד", מסבירה פרופ' אמיר. "מרגע שאוזל אותו צבע, המדפסת מפסיקה להדפיס ויתר הצבעים במחסנית פשוט מתבזבזים. חוסר בחומצת אמינו מסוימת במזון עלול להביא לפגיעה פיזיולוגית קשה בתפקוד של איברים ושל הגוף כולו".
תרומה להורדת מחירי הבשר והעוף בעולם
מחירי הבשר, העוף, הביצים והחלב המריאו ב-20 השנים האחרונות בשל הגידול בביקוש. אחד הגורמים המרכזיים המשפיעים על מחירו היקר של הבשר בעולם והופכים אותו למוצר קשה להשגה לאוכלוסיות חלשות, הוא העלות הגבוהה של הזנת בעלי החיים. הגורם המגביל הוא כמות ואיכות החלבון במזון הצמחי שניתן לחיות המשק, המהווה את המרכיב העיקרי בבשר ובמוצריו. את אותו הפתרון שיישמו בקטניות, יישמו החוקרים באופן דומה גם בצמח האספסת המשמש מזון לחיות משק.
אך למרות שחוקרי מיג"ל מצאו פתרון חדשני שמיושם בהצלחה במדינות בעולם, הם נתקלים בקשיים ליישם את הטכנולוגיה בישראל בשל הרגולציה האירופית האוסרת שימוש בהנדסה גנטית בצמחי מזון. החוקרים מקווים שבזכות מרכזיותם של סין והודו בכלכלה העולמית, יביא יישום הפיתוח בהן לירידה בעלויות הבשר והעוף בעולם כולו.
אילוסטרציה: לירון אלמוג – פלאש 90