היטלר או המופתי? צוות שגרירות גרמניה ביקר ב'גנזך קידוש השם'

צוות שגרירות גרמניה בישראל ערך ביקור בעיר בני ברק במגמה להכרה מקרוב של הציבור החרדי ועצר לסיור מעמיק בארכיון השואה החרדי היחידי בעולם היהודי

צוות שגרירות גרמניה בישראל, שערך ביקור בעיר בני ברק במגמה להכרה מקרוב של הציבור החרדי, ביקש במפתיע, במסגרת הביקור לכלול בסיור גם ביקור לימודי ב"גנזך קידוש השם" שבעיר, כדי להתוודע ולהכיר מקרוב בציבור החרדי את דרכי ההנצחה והעלאת זכר ששת מליון הנרצחים הי"ד בשואה האיומה בידי הנאצים והשלטון הגרמני באותן שנים.

ר' חנוך זייברט, ראש העיר, שנתבקש ע"י הנהלת הגנזך להצטרף לביקור, סקר בפני צוות השגרירות את היחודיות של "גנזך קידוש השם", המהווה את ארכיון השואה החרדי היחידי בעולם היהודי בכללותו והינו פנינה בכתרה של העיר בני ברק, המטרופולין של הציבור החרדי בעולם.

ראש העיר סיפר בהתרגשות לנוכחים את היותו בן לניצולי שואה ונכד ליהודים שומרי תורה ומצוות שהתגוררו לפני מלחמת העולם השניה בברלין שבגרמניה והסביר את החשיבות שהעיר רואה בגנזך מוקד מרכזי לקשר שבין דור ההווה והעתיד לעבר הכאוב ולמפואר שקדם לו. ר' חנוך זייברט ציין בדבריו, כי בגלל החשיבות והיחודיות שרואה העיר ב"גנזך קידוש השם" הקצתה העירייה מתחם חדש ובשטח נרחב, שבו יוקם מבנה רחב-מימדים לגנזך, כדי לאפשר את פיתוחו והרחבתו בקנה מידה מרשים, ובכך תתפתחנה האפשרויות להציג בו, בתנאים הולמים יותר את החורבן ומשמעותו ואת הבניין ושגשוגו.

הרב דוד סקולסקי, מנכ"ל גנזך קידוש השם" עמד בדבריו על המניעים בהקמת הגנזך ע"י הסופר החרדי הנודע ומגדולי חוקרי השואה, רבי משה פראגר ז"ל, כמוקד הנצחה ומרכז הדרכה חינוכי לדור הצעיר, אשר לא ידע ולא הכיר את מאורעות השואה ומוראותיה.

נציגי השגרירות הגרמנית גילו התעניינות רבה בחומר הארכיוני הרב שבאגפי הגנזך ועיינו בסקרנות גדולה במסמכים מגוונים ובעיתונים יהודיים בשפה הגרמנית מתקופת השואה, צפו בצילומים בחיי היום-יום של ילד יהודי שיצא מגרמניה ב"קינדער טרנספורט" ששולח מכתבים להוריו ולא זוכה לכל מענה, שמעו עדויות מוקלטות על קיום מצוות, עזרה הדדית ומסירות נפש תחת המגף הנאצי וגם קיבלו הסברים ומושגים של שאלות הלכתיות בשואה ועצמת הנפש היהודית מול העומדים לכלותה.

חברי משלחת השגרירות הביעו את תודתם על הביקור המרתק בו ראו, לראשונה, את הנצחת זכר השואה בהיבט של הציבור החרדי וציינו את משאלתם לבקר שוב, ובביקור ממושך יותר בגנזך, וכמו"כ לאפשר גם לקבוצות מגרמניה המגיעות לביקור בארץ לסייר בגנזך ולראות דרך מיוחדת ומעניינת להנצחת זכר השואה ונספיה, שבוודאי עד כה לא הכירו בדומה לה.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו