פלסטינים לתקשורת הזרה: "תנאים ומשכורת כזו לא אמצא אצלנו בשטחים"

עיתונאים מרחבי העולם ביקרו באזור התעשייה ברקן בו מועסקים 5,000 פלסטינים, ושמעו מהם על דו הקיום והעבודה המשותפת, על רקע החלטת האיחוד האירופי • "מי ידאג לעובדים הפלסטינים אם הם יפוטרו מחר בבוקר כי המוצרים סומנו?" שאל מנהל הייצוא באחת מהחברות המקומיות

על רקע החלטת האיחוד האירופי לסמן את תוצרת יו"ש והגולן השתתפו עשרות עיתונאים זרים בסיור באזור התעשייה ברקן שבשומרון, בו מועסקים כ-5,000 פלסטינים, ושמעו על הפגיעה המשמעותית דווקא באוכלוסייה הפלסטינית כתוצאה מצעד זה.

במסגרת הסיור שארגנה לשכת העיתונות הממשלתית, ביקרו הכתבים הזרים במפעל טוויטופלסט, בו מועסקים 120 עובדים, כ-50 מהם פלסטינים. במפעל מיוצרים חלקי פלסטיק באיכות גבוה, למוצרים שונים, ותוצרתו מיוצאת למדינות רבות באירופה, כולל מדינות האיחוד האירופי.

הכתבים הסתובב בחופשיות במתחם המפעל, שוחחו עם העובדים במפעל ושמעו מהם על המשפחתיות שהם חשים במקום. "אני עובד במפעל 20 שנה, אני מרוצה מאוד, היחס מצוין, אחרת לא הייתי נשאר פה" תאר בפני העיתונאים נופיה צלמן, אב ל-8 המתגורר בסמוך לרמאללה ועובד במחלקת הייצור של המפעל. כשנשאל צלמן מדוע אינו עובד בסביבת מגוריו, השיב: "את התנאים והמשכורת שאני מקבל פה לא אמצא אצלנו בשטחים".

תשובות דומות קיבלו העיתונאים מעובדים נוספים בטוויטופלסט וכן במפעל ההייטק רולביט, בו ביקרו בהמשך. ברולביט שמייצר רכיבי אלקטרוניקה ורכיבים נוספים למזגנים, ומתחרה בחברות המזרח באמצעות האיכות והפיתוחים, שוחחו הכתבים עם גיהאד, אב ל-5, המתגורר בכפר פלסטיני בקרבת מקום, ועובד במפעל כבר 7 שנים.

"אני מרוצה מהעבודה פה ומהיחס פה כבר שנים, היחס הוא כמו במשפחה" סיפר גיהאד, שסיפר שהגיע למפעל דרך בן דודו, שעובד גם הוא במפעל, שמעסיק פלסטינים רבים לצד עובדים ישראלים. עובד נוסף שנשאל על יוזמת סימון המוצרים השיב: "שימצאו לי עבודה אחרת".

ממשה לב-רן, חבר קיבוץ נגבה, ומנהל הייצוא בטוויטופלס, שמעו העיתונאים כי לא מעט מבעלי המפעלים והוא בניהם מגיעים משמאל המפה הפוליטית, אך מאמינים כי הדרך לפיוס היא בעבודה משותפת, וכי הנפגעים העיקרים מסגירת המפעלים או מעברם לאזורים אחרים, יהיו דווקא הפלסטינים שיאבדו משרות ושכר, שלא נמצאים באזורי השליטה של הרשות הפלסטינית.

"מי ידאג לעובדים הפלסטינים אם הם יפוטרו מחר בבוקר כי המוצרים סומנו ולא ניתן למכור אותם באירופה?" תהה לב-רן בפני הכתבים וסיכם "רק דרך העשייה ודרך הכלכלה נביא שלום". עוד שמעו העיתונאים כי מפעל ישראלי שיעזוב לתוך תחומי הקו הירוק לא יתקשה לגייס עובדים חדשים, אך לעובדים הפלסטינים שיפוטרו המשימה תהייה קשה הרבה יותר.

קרא עוד:
[postim]

בהמשך פגשו הכתבים את דוד שמחה, נשיא לשכת המסחר הישראלית-פלסטינית, ואת דן קטריבס ראש אגף סחר חוץ בהתאחדות התעשיינים, שלצד רון פז, ראש מחלקת עיתונות זרה בלע"מ, הציגו בפניהם נתונים על התקשרויות כלכליות משמעותיות בהיקפים של מיליארדים רבים המתקיימות בין ישראלים לפלסטינים.

הכתבים נחשפו גם למספרים הגדולים של הפלסטינים המועסקים בישראל: 26,500 מועסקים מעבר לקו הירוק, ו-56,000 פלסטינים מועסקים בתוך תחומי הקו הירוק באמצעות היתרי עבודה בישראל. בנוסף למדו הכתבים על יוזמות שונות לשיתוף פעולה בין ישראלים לפלסטינים, לשם קידום הכלכלה הפלסטינית.

(צילום: לע"מ)

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו