אנטישמים מתנכלים לכפר 'מוות ליהודים' לשעבר

אנטישמים מתנכלים לכפר הספרדי העתיק שבשנה שעברה שינה את שמו מ'להרוג יהודים' לגבעת היהודים. ראש העיר אמר כי הגיש תלונה במשטרה וטען כי הם אינם תושבי המקום

הכפר הספרדי העתיק שבשנה שעברה שינה את שמו ל"מחנה גבעת היהודים", אחרי שבמשך מאות שנים נקרא "מוות ליהודים", מוצא עצמו בימים אלה תחת מתקפה של אנטישמיים. בימים האחרונים רוססו סמלי ימין-קיצוני וסיסמאות על תמרורים ובניינים בכפר, ובהם הובעה מחאה על החלטתו לשנות את השם.

ראש הכפר, לורנצו רודריגז פרז, אמר כי הגיש תלונה במשטרה לאחר התקריות האחרונות, שכללו פרסום שלטים הכוללים ביטויים אנטישמיים בוטים וסלוגנים פשיסטיים. בין המבנים שהושחתו היו גם מבנים עירוניים וספסלים ציבוריים.

"שינוי השם, לצערנו, לא מביא רק השלכות חיוביות ואת הכבוד שמגיע לו", אמר רודריגז פרז. "יש כמה אנשים שרוצים שנשכח את היהודים – ובוודאי שלא נתקרב לישראל – אך לא ניכנע לניסיונות ליצור כאן סביבה אלימה".

תזכורת: סיור בכפר

שנה שעברה, לפני שינוי השם, פורסם כאן בJDN כתבה מרתקת על תולדות הכפר. "קסטריו מוטא דה חודיוס" יכל להיות עוד כפר שכוח אי שם בקצה העולם אלמלא שמו המיוחד והחריג, גם העובדה כי תרגום השם לעברית מדוברת משמעו "הרגו ביהודים" לא היתה עולה לכותרות אלמלא ראש הכפר, לורנסו רודריגז פרז, שהעיר את הדובים מרבצם בהחלטתו לערוך משאל בקרב 56 תושביו הרשומים של הכפר בעניין שינוי השם ותיקונו.

עפ"י הצעת ראש הכפר, יוחלף השם בהגייה קלה המשנה את כל משמעותו, המילה 'מוטא' משמעה: להרוג, ואילו המילה 'מאטא' משמעה: גבעה או מרכז. ישנה מחלוקת עזה בין ההיסטוריונים המקומיים אימתי ובאלו נסיבות שונה שמו של הכפר, אך כולם מודים כי בעברו נקרא המקום "גבעת היהודים".

לפני למעלה מאלף שנים, [בשנת ד'תשל"ה] באמצעם של ימי הביניים, פרסם המלך סנצ'ו השלישי ששלט במחוז "קסטריוירי'ס" צו המשווה את זכויותיהם של היהודים והנוצרים, מקרה חריג לרוח התקופה. אך הלכה בידוע היא שעשו שונא ליעקב וכעבור שישים שנים [ד'תשצ"ה] פרצה התקוממות כפרית מקומית כנגד המושל וחבורת היהודים ה"מלווי בריבית", האיכרים תקפו את הארמון והרגו ארבעה מקציניו של המלך ומשם יצאו וערכו פוגרום ברובע היהודי של העיר שבמהלכו רצחו כשישים יהודים.

היהודים הנותרים מיהרו לברוח אל גבעה סמוכה, שם הקימו את בתיהם מחדש ועל כן נקרא המקום "גבעת היהודים"-"מאטא דה חודיוס".

כמעט חמש מאות שנה עברו עד לגירוש הנורא מספרד בשנת ה'רנ"ב, במהלך שנים אלו השתמר עדיין שמו המקורי של הכפר. לאחר הגירוש, על פי הערכות החוקרים, שונה צליל ההגייה של שם הכפר ל"מוטא דה חודיוס" בניב המצוי אצל דוברי הספרדית זהו הבדל דק שנטה להיטשטש ברוח התקופה בה הועלו בכל יום יהודים על המוקד והסיסמה "הרגו ביהודים" הפכה לדרך חיים.

למרות היעלמות היהודים במשך מאות שנים מהאזור, חותמם הייחודי השתמר בסמל העירייה, איור המגדל המופיע בשמאלו העליון של הסמל לקוח מסמל הכפר המקורי ובצמוד לו בימין הוסיפו היהודים את סמל 'מגן דוד'. כאמור, זוהי הערכה של מספר חוקרים ואין בכך הוכחה לגירסתם מאחר ותפוצתו והכרתו של ה'מגן דוד' כסמל יהודי התרחשה בעיקרה כמאה שנים בלבד לפני גירוש ספרד, סמל זה נמצא בשימושים רבים ברחבי העולם שלא בהקשר יהודי.

חוקרים אחרים מציגים גרסה פשוטה יותר של האירועים, ולטענתם תושבי העיירה הם צאצאי האנוסים ששינו את שם הכפר בכדי להראות כלפי חוץ את נאמנותם לאינקויזיציה.

אם כך או כך, ב-25 לחודש מאי למניינם ביום בו יערכו בחירות לפרלמנט האירופי, צפויים 56 תושבי העיר לבוא ולהצביע במשאל שייערך בבית העירייה בעד הצעתו של ראש העיר להחזיר את שם המקום לקדמותו, פרז קרא לתושבים להימלך בבני משפחותיהם אודות הצבעתם מכיון ולכל בית תינתן זכות הצבעה אחת בלבד.

המשאל הינו חלק ממהלך מקיף אותו מבצעת העירייה מאז תשס"ז בסימון השטחים ששימשו את האזור היהודי המובהק בעיירה, בשנים שלאחר מכן קידם ראש העיר חפירות ארכאולוגיות בניסיון למצוא שרידים לתרבות היהודית במקום. כאמור, שם הכפר אכן שונה על פי החלטת מרבית התושבים.

סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''11 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''20 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''19 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''17 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''16 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''15 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''10 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''12 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''13 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''14 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''05 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''06 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''07 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''04 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''03 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''02 סיור בכפר הספרדי ''להרוג ביהודים''01

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו