תומר נויברג / FLASH90

שו"ת קורונה: כל מה שרציתם לדעת ולשאול על הנגיף שמאיים על העולם

הקורונה בישראל: מהם התסמינים למחלה, איך מתמודדים במשרד עם הבריאות עם הנגיף, כיצד מתבצע בידוד ביתי, האם מותר לשהות בבית יחד עם מבודד, ומהן ההוראות לגבי הנסיעות לחו"ל • התשובות לכל השאלות שיעשה לכם קצת סדר בהתמודדות עם משבר החירום

כתבות נוספות בנושא:

האדמו''ר מסקולען ירושלים במעונו של גאב"ד ירושלים
שמחת הנישואין לבן רב קהל חסידים טבריה ובת אב"ד מאקווא נתניה
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
החל מחזור 23 לעידוד כתיבת חידו"ת שע"י ממלכת התורה 'וכתבתם'

מערכת JDN מגישה "שאלות ותשובות" בנושא נגיף הקורונה. באדיבות: אתר משרד הבריאות

 

מהו נגיף (וירוס) הקורונה?

נגיפי קורונה הינם משפחה גדולה של נגיפים הידועים כגורמים למחלות בבעלי חיים ועלולים לגרום לתחלואה גם בבני אדם.

הם קיבלו את שמם עקב הדמיון שלהם במיקרוסקופ אלקטרוני לכתר (קורונה בלטינית).

חומרת הפגיעה בבני אדם משתנה בין הנגיפים השונים במשפחה ונעה ממחלה קלה כגון הצטננות, למחלות עם הסתמנות קלינית קשה, הפוגעות בריאות וגורמות לאי ספיקה רב מערכתית כגון, התסמונת הנשימתית המזרח התיכונית (MERS) והתסמונת הנשימתית החמורה (SARS).

כיצד בני אדם נדבקים?

הרוב המכריע של החולים הראשונים באירוע עבדו או ביקרו בשוק בעלי חיים ופירות ים בווהאן. מכאן עלתה הסברה כי הנגיף עבר מבעלי חיים לאדם, אך עד כה לא זוהה בוודאות איזה בעל חיים.

כעת קיימת ההעברה של הנגיף מאדם לאדם. הנגיף מופרש מדרכי הנשימה של אדם חולה בעיקר בעת עיטוש או שיעול הטיפות הניתזות יכולות להישאף על ידי אנשים אחרים או לנחות על משטחים. אנשים אשר זמן קצר לאחר מכן יגעו במשטחים אלה ובהמשך יגעו בפה, באף או בעיניים של עצמם עלולים להידבק. טרם הוברר עד כמה המחלה מדבקת, אך בשלב זה נראה כי רמת ההדבקה דומה לפחות לזו של נגיף השפעת. אפשרית הדבקה מחולים אשר התסמינים שלהם קלים ביותר.

מהם תסמיני המחלה? ועד כמה היא חמורה?

חלק משמעותי מן הנדבקים בנגיף הקורונה אינם מפתחים תסמינים כלל. בקרב החולים סימני המחלה דומים לאלו של שפעת. למעשה, לא ניתן לרוב להבדיל בבדיקה קלינית בין הדבקה בנגיף קורונה לבין מחלות נשימתיות רבות אחרות.

התסמינים השכיחים ביותר הם חום, עייפות ושיעול יבש. אחד מכל שישה חולים יפתח מחלה קשה שתתבטא בקשיי נשימה. מבוגרים, חולים במחלות כרוניות דוגמת מחלת לב או סכרת ואנשים הסובלים מפגיעה במערכת החיסון נוטים יותר לפתח מחלה קשה. במקרים החמורים ביותר המחלה עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, לתסמונת נשימתית חמורה, לאי ספיקת כליות ואף למוות.

שיעור התמותה מהמחלה מוערך בכ-2% מהחולים, אך מאחר ורבים אינם מפתחים תסמינים ניתן להניח כי שיעור התמותה מבין הנדבקים הוא נמוך יותר אף כי עדיין מוקדם מכדי לאמוד אותו.

איך מאבחנים את המחלה?

אבחנת המחלה נעשית באמצעות בדיקה מעבדתית המתבצעת מדגימה של הפרשות מדרכי הנשימה.

מופנים לבדיקה אבחנתית רק אנשים החשודים לחשיפה בנגיף המפתחים סימנים קליניים מתאימים. דגימה נשלחת רק באישור של רופאי מחוזות משרד הבריאות.

האם קיים טיפול למחלה הנגרמת על ידי נגיף הקורונה?

אין טיפול ספציפי למחלת נגיף קורונה. עיקר הטיפול בחולה הינו תומך וניתן על סמך מצבו הקליני של המטופל.

האם קיים חיסון נגד נגיף הקורונה?

לא קיים חיסון נגד הנגיף. מספר קבוצות ברחבי העולם מנסות לפתח חיסון אך אין לצפות לחיסון יעיל בתקופה הקרובה.

מה ניתן לעשות על מנת להימנע מהדבקה בנגיף הקורונה?

בראש ובראשונה להימנע מהגעה למקומות שבהם ידוע שיש העברה מקומית של הנגיף.

מעבר לכך מומלץ לשמור תמיד על אותם כללי היגיינה שעשויים למנוע הדבקה בנגיפים אחרים של דרכי הנשימה דוגמת מחלת השפעת והם:

• להקפיד על רחיצת ידיים עם מים וסבון או בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול לעיתים קרובות (בעיקר לאחר שיעול ועיטוש, ולאחר מגע עם אדם חולה או סביבתו).
• להימנע מקשר הדוק עם אנשים הסובלים ממחלה נשימתית חדה; לשמור על מרחק של מטר אחד לפחות מאנשים חולים, משתעלים או מתעטשים.
• להימנע מלחיצת ידיים.
• להימנע ממגע עם הפה, האף והעיניים.
• להקפיד על שיעול ועיטוש למרפק או למטפחת חד פעמית ולהשליך אותה לאשפה.
• להימנע משימוש בכלי אוכל משותפים באותה ארוחה.
• להימנע משהייה במקומות ציבוריים כאשר מרגישים חולים.

האם יש מגבלות בהשתתפות באירועים ציבורים בארץ?

• יש להימנע ככל הניתן מהתקהלויות של קבוצת אנשים במרחב אחד.
• אם מקיימים התקהלויות, יש לקיימן בהרכב מצומצם ככל הניתן ובכל מקרה, לא יותר מ-100 איש. ההנחיה כוללת אירועים דתיים, הופעות, אירועי תרבות וכד'.
• אירועים פרטיים כגון חתונות, בר מצוות ושמחות ניתן לקיים בהשתתפות עד 100 איש.
• לאור מורכבות ההנחיה ייקבעו החרגות במטרה לאפשר קיום שגרה תקינה.
• אירועי ספורט יתקיימו ללא קהל.
• במידה שמשתתפים שחקנים או שופטים מחו"ל, יש לפעול בהתאם להוראות משרד הבריאות הייעודיות לתחום הספורט.
• חל איסור גורף על קיום והשתתפות בהתכנסויות וכנסים בינלאומיים בישראל בלי קשר למספר המשתתפים

מה לגבי האוכלוסייה המבוגרת ומי שבא איתם במגע?

לאוכלוסייה הקשישה, ובפרט לאילו הסובלים ממחלות רקע ולבעלי מערכת חיסון חלשה, מומלץ לצמצם את המגעים החברתיים במידת האפשר, תוך שמירה על שגרת חיים פעילה.

לבני 60 ומעלה מומלץ לא להשתתף בהתכנסויות, להימנע ממגע עם אנשים ששבו מכל יעד בחו"ל ולהימנע ממגע עם אנשים בעלי תסמינים או כאלה המוגדרים כחשודים למחלת הקורונה.

אנשים הסובלים מחום או מתסמינים נשימתיים נדרשים להימנע ממגע עם קשישים.

ככלל, מומלץ להימנע מביקורים בבתי חולים ומוסדות לאוכלוסייה הקשישה ולהסתפק במבקר אחד בלבד מקרבה ראשונה. המוסדות הונחו למנוע כניסה של מבקרים מרובים לטובת שמירה על בריאות הדיירים.

מהן ההמלצות לנוסעים לחו"ל?

על פי המלצות משרד הבריאות ומשרד החוץ יש להימנע מנסיעה לסין היבשתית, קוריאה הדרומית מצרים או איטליה. בנוסף, יש לשקול נחיצות נסיעות לחו"ל באופן כללי.

אם בכל זאת הוחלט לנסוע, יש להקפיד הקפדה יתרה על כללי ההיגיינה הנ"ל בזמן השהייה. כמו כן מומלץ להימנע ממגע עם בע"ח חיים או מתים, ומשהייה בשווקי בעלי חיים וגם להימנע משהיה בלתי-הכרחית במוסדות בריאות.

בכל מקרה, עקב הדינמיות של המצב מומלץ להתעדכן באופן שוטף בדיווחים על מצב התחלואה באזור אליו נוסעים, ובהנחיות משרד הבריאות, משרד החוץ והשלטונות המקומיים בכל יעד.

האם ישנן הגבלות לנסיעה לחו"ל?

בעת הזאת ועד להודעה חדשה, חל איסור גורף על עובדי מערכת הבריאות בריאות לצאת מישראל.

ישנה הנחייה של נציב שירות המדינה לעובדי מדינה להימנע מנסיעות לחו"ל במסגרת התפקיד ולשקול נחיצות נסיעות פרטיות.

חזרתי לארץ מחו"ל, מה עלי לעשות?

ללא סימני מחלה: בידוד בית למשך 14 יום ממועד חזרה לישראל. הבידוד והודעה על כך למשרד הבריאות מחויב על פי חוק.

​הופעת חום או שיעול או תסמינים נשימתיים במהלך 14 הימים מהשהייה האחרונה במקום ממנו חוזרים: פניה טלפונית למוקד 101 של מד"א*
יש להשלים בכל מקרה את תקופת הבידוד (גם אם נבדקת וקיבלת תשובה שלילית. סה"כ 14 ימים בבית או באשפוז)

נודע לי שהייתי במגע בחו"ל עם אדם שאובחן כחולה במחלת נגיף הקורונה, מה עלי לעשות?

במקרה של מגע הדוק עם חולה מאומת במחלה יש להיכנס לבידוד בית על פי ההנחיות ולדווח על כך למשרד הבריאות כמחויב על פי חוק באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני "קול הבריאות" 5400*. במקביל יש לפנות טלפונית לרופא המטפל או למוקד קופת החולים להתייעצות. אילו שהוחלט לגביהם שאכן היו במגע הדוק נדרשים לפעול לפי אותן הנחיות המומלצות לחוזרים מ​סין היבשתית (ראה טבלה לעיל).

נודע לי שהייתי במגע בארץ עם אדם אחד או קבוצה שבינהם אובחן כחולה במחלת נגיף הקורונה, מה עלי לעשות?

1. משרד הבריאות עושה מאמץ להגיע בחקירה לכל אחד מהמגעים ההדוקים. במידה והיה לאדם מגע מסוג זה, יש להיכנס לבידוד בית על פי ההנחיות ולדווח על כך למשרד הבריאות כמחויב על פי חוק באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני "קול הבריאות" 5400*. במידה ומתפתחים תסמינים יש לפנות לעזרה רפואית בהתאם להנחיות המשרד. במידה ויש ספק האם המגע היה הדוק או לא, ניתן ליצור קשר להתייעצות עם מוקד 101 של מד"א .

2. מי שהיה במגע שאינו עונה על הגדרה המלאה של מגע הדוק עם חולה או קבוצה שביניהם אובחן חולה, לא נדרש להיכנס לבידוד, אך מתבקש להיות ערני לגבי סימני מחלה (חום מעל 38, שיעול או תסמינים נשימתיים אחרים). במידה ומתפתחים תסמינים יש לפנות לעזרה רפואית בהתאם להנחיות המשרד. במידה ויש ספק האם המגע היה הדוק או לא, ניתן ליצור קשר להתייעצות עם מוקד 101 של מד"א .

מהו בידוד בית?

מטרת בידוד הבית הינה עצירת ההדבקה ומניעת מחלת קורונה בישראל. לשם כך נדרשת הימנעות מכל שהיה במקומות ציבוריים וכן הגנה על שאר בני הבית.

הבידוד הוא על פי צו מנכ"ל משרד הבריאות ונמשך עד שחלפו 14 ימים מאז החזרה לישראל או מהמגע האחרון עם חולה מאומת. על פי החוק, יש להודיע על כניסה לבידוד בית למשרד הבריאות באמצעות טופס מקוון או המוקד הטלפוני "קול הבריאות" 5400*.

כיצד מתבצע בידוד בית?

הנחיות לאדם שבבידוד:

• אין לצאת מהבית.
• יש לשהות בחדר נפרד מאוורר היטב עם דלת סגורה. יציאה מהחדר תהיה רק לצורך פעולות הכרחיות ולזמן קצר ככל הניתן, תוך כדי כיסוי הפה והאף במסכת אף-פה
או בבד. במידה וישנם מספר מבודדים באותו משק בית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר. במידה וכל בני הבית נדרשים לבידוד, ניתן לשהות בכל חללי הבית.

• צריך לשטוף ידיים במים וסבון או יחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי לפני ואחרי הכנת אוכל, לפני אכילה ולפני ואחרי שימוש בשירותים. במידה ועל הידיים יש לכלוך נראה לעין, יש להעדיף שטיפה במים וסבון על פני חומר חיטוי. עדיף להשתמש בניירות חד-פעמיים לייבוש הידיים.

• במידת האפשר, יש להשתמש בשירותים נפרדים.

• יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד פעמית או מרפק מכופף. זאת על מנת למנוע את פיזור הנגיף. מיד לאחר מכן, יש • לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי.

• אם הופיעו חום או תסמינים נשימתיים, ובכל בעיה רפואית, יש ליצור קשר עם מוקד 101 של מד"א.

הנחיות כלליות:
• מומלץ לצמצם את מספר האנשים שלא מבודדים הנמצאים בבית הנכנסים לחדר הבידוד, עם עדיפות לאדם אחד בריא ללא מחלות רקע.
אין להכניס מבקרים לבית.

• יש לבדוק שאזורי הבית המשותפים כגון מטבח ושירותים מאווררים היטב.

• בכניסה לחדר הבידוד מומלץ לכסות את הפה והאף, בעדיפות עם מסכת פה-אף אך אפשר להשתמש גם בבד. אין לגעת במסכה בזמן השימוש.

• מומלץ להשתמש בכפפות חד פעמיות בכל מגע עם המבודד וסביבת חדר הבידוד כולל משטחים, בגדים או מצעים מלוכלכים.

• מומלץ להימנע ממגע ישיר עם נוזלי הגוף, ובמיוחד הפרשות מהפה, ודרכי הנשימה של המבודד.

• יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי אחרי כל מגע עם המבודד או עם סביבתו וחפציו, לפני אכילה ואחרי שימוש בשירותים. יש להעדיף שטיפה במים וסבון על פני חומר חיטוי במידה ועל הידיים יש לכלוך נראה לעין.

• יש לנקות ולחטא לפחות פעם ביום משטחים כגון, ידיות, מתגי תאורה, חדרי שירותים ומקלחת, שולחן ליד המיטה, מסגרת המיטה ורהיטים נוספים בחדר החולה החשוד, עם חומר חיטוי ביתי רגיל (על בסיס סבון או אלכוהול לפחות 70%). במידת האפשר ניתן לנקות בעזרת תמיסת 1000 מג"ל כלור (למשל "אקונומיקה" המכילה תת כלוריט הנתרן – יש לקחת 40 מ"ל אקונומיקה ולמהול ב-1 ליטר מים) עד לייבוש המשטחים / כלים. יש להשתמש בכפפות וחלוק או סינר בזמן תהליכי הניקוי.

• יש לבצע החלפת מצעים וכביסה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע. יש לאחסן את כל כביסת המבודד באוגר נפרד בחדר הבידוד עד למועד הכביסה. יש לדאוג שכביסה מלוכלכת לא תבוא במגע עם פריטים אחרים לרבות כביסה נקיה. יש לבצע כביסה בנפרד, בתוכנית כביסה של לפחות 65 מעלות צלזיוס. הכביסה תעשה עם סבון כביסה רגיל.

• יש להשליך מוצרים חד פעמיים כגון כפפות, ממחטות אף, מסכות וכל פסולת אחרת לתוך שקית ייעודית בחדר הבידוד. יש לסגור היטב את השקית לפני הפינוי לפח האשפה.

• יש להימנע משימוש משותף עם המבודד בחפצים העלולים להעביר את הנגיף, כגון: מברשת שיניים, סיגריות, כלי אוכל, מגבות, מצעים וכד'.

• עדיף להדיח כלים במדיח כלים בתוכנית עם טמפרטורה של לפחות 65 מעלות צלזיוס. במידה ואין מדיח ניתן לשטוף כלי אוכל במים חמים וסבון כלים והקפיד על ייבוש מלא במתקן הייבוש. סט כלי ההגשה (צלחות, כוסות, סכו"ם ומגשים) של האנשים בבידוד יהיו נפרדים משאר דיירי הבית, או שיעשה עבורם שימוש בכלי הגשה חד פעמיים.

• על כל בני הבית להקפיד על שטיפת ידיים באופן תכוף.

• יש להקפיד על כללי היגיינה בסיסיים.

מהו המגבלות על בני בית של אדם השוהה בבידוד?

במידה ותנאי הבידוד נשמרים, בני ביתו של מי שנמצא בבידוד יכולים להמשיך בשגרת חייהם ללא כל מגבלה.

תלמידים וסטודנטים שבביתם שוהה אדם בבידוד יכולים להמשיך להגיע למוסדות החינוך ללא כל הגבלה.

האם ומתי רצוי או כדאי לעטות מסכת פה -אף?

היעילות של מסכה לצורך הגנה בפני הדבקות בנגיף קורונה החדש הינה מוגבלת, בשימוש ממושך היא מתבלה או נרטבת.

אין כל המלצה לעטות מסכה באופן שגרתי על מנת להתגונן ממחלות של מערכת הנשימה כולל זו הנגרמת על ידי נגיף קורונה החדש, אלא רק אם ניתנת המלצה ספציפית מאיש צוות רפואי.

מי שכן אמורים לעטות מסיכה הם אילו המפתחים תסמינים וחשודים או מאובחנים כחולי קורונה (וזאת על מנת למנוע העברה של המחלה לאחרים) וכן אילו שבאים במגע או מטפלים בחולים חשודים או מאומתים (על מנת להגן על עצמם).

האם נגיף הקורונה החדש מועבר באמצעות מזון?

על פי המידע הקיים כיום, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות אריזות מזון או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו.
עם זאת, חשוב תמיד להקפיד על נהלי היגיינה טובים בעת הטיפול או בהכנת המזון: שטיפת ידיים ומשטחים לעיתים קרובות, הפרדה בין בשר נא ומאכלים אחרים בישול מלא וקירור מזון מיידי.

מה לגבי מזון, משלוחים ומוצרים המגיעים מסין היבשתית, האם יש בהם סיכון?

על פי המידע הקיים כיום, נגיפי קורונה אינם מועברים באמצעות חפצים או מזון, ולא דווח על העברת המחלה בדרך זו.

מה המצב בישראל וכיצד מתמודד משרד הבריאות עם נגיף חדש זה?

מדיניות משרד הבריאות בשלב זה היא "הכלה", קרי, מניעת הדבקה מקומית בנגיף קורונה החדש הכוללת בידוד נדבקים וחשודים והגבלה של קיום התקהלויות רבות משתתפים. במקביל, המשרד ממשיך במדיניות של "מניעה", כלומר הפחתת הסיכון להגעת חולים נוספים לישראל. בהתאם לכך המליץ משרד הבריאות על צעדים להגבלת הכניסה לישראל למי שאינו תושב או אזרח ישראל (כמפורט בשאלה למי מותר להיכנס לישראל). בנוסף, משרד הבריאות הורה על בידוד בית לכל מי שנכנס לישראל מכל מקום בחו"ל, למשך 14 ימים.

משרד הבריאות עוקב אחר האירוע מתחילתו, נמצא בקשר עם ארגון הבריאות העולמי ועם רשויות בריאות בעולם, הוציא הנחיות למערכת הבריאות ולציבור הרחב להתמודדות עם הגעה אפשרית של הנגיף לישראל, ומעדכן אותן בהתאם למידע המצטבר על המחלה והנגיף. מערכת הבריאות ערוכה לזהות מקרים חשודים, לבודד אותם, לאבחן אותם ולטפל בהם.

במידה ויש לכם שאלות נוספות בנושא נגיף הקורונה:
לשאלות רפואיות ספציפיות בנוגע למחלה או חשיפה אפשרית מומלץ לפנות למוקד 101 של מד"א.
לשאלות לגבי בידוד בית ושאלות כלליות על נגיף קורונה החדש ניתן לפנות למוקד קול הבריאות 5400* או למוקדי קופות החולים.

 

הכתבות המעניינות ביותר

רבבות במעמד סיום המחזור השני של 'הדף היומי בהלכה' של 'דרשו' בארנה • שידור חי
המתווה שהוצג לגנץ: אביתר תמורת חומש; בימין תוקפים - "הסכמים יש לכבד"
מעמד 'כבוד חכמים ינחלו' לאברכי כולל להוראה ויז'ניץ עפולה
הפיצוץ בחתונה: מתקן קונפטי ששולבו בו זיקוקים הביא לפציעתם של הצעירים
המקובל רבי ציון בוארון ערך תפילת שובבי"ם בכולל "זוהר השלום" באשדוד
האדמו"ר מנדבורנה ירושלים במעמד פתיחת הכולל בבית מדרשו בבני ברק
שלג כבד מכסה שוב את החרמון; 20 ס"מ נוספו במפלס התחתון • צפו
הרמב"ם היומי • ספר קרבנות הלכות תמורה פרק ד' • צפו
הפינה היומית: שתי דקות על כיבוד הורים עם הרב אהרן רוט • צפו
עִנְבֵי הַגֶּפֶן בְּעִנְבֵי הַגֶּפֶן • שמחת התנאים לנכדת האדמו"ר מוואסלוי
המאמץ הדיפלומטי: מקרון נפגש תוך 36 שעות עם פוטין, זלנסקי ושולץ
רוסיה תפתח בתרגיל ענק בבלארוס; ארה"ב שולחת אלפי חיילים • צפו
דינר לטובת ישיבת באבוב בני ציון • גלריה
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם חֲמִישִׁי • כותרות העיתונים – ט' באדר א' ה'תשפ"ב
גדולי תורה ורבני עולם התשובה באו לאחל מזל טוב בחתונת בת הרב יגאל כהן • גלריה
פריצת דרך בהפקת אנרגיה: כור גרעיני ניסיוני בבריטניה שבר שיאים
תיעוד: האדמו"ר מסאדיגורה ירושלים בציון הרשב"י במירון

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו

Hide picture