בג"צ קבע: בית הכנסת העתיק ייהרס; ליאון: "פועלים למצוא הסדר"

בית המשפט העליון פסק כי בית הכנסת הארבלים שבשכונת הבוכרים בירושלים יפונה תוך 10 ימים במטרה להקים במקום פרויקט מגורים. לשכת ראש העיר ל'מקומי JDN': נמצאים בקשר עם היזם ופועלים למצוא הסדר לבית הכנסת

בית המשפט העליון פסק היום (רביעי) כי בית הכנסת הארבלים שבשכונת הבוכרים בירושלים יפונה תוך 10 ימים במטרה להקים במקום פרויקט מגורים. מדובר בבית כנסת שנבנה לפני 84 שנים על ידי עולים מהעיר אירביל שבצפון עיראק. בלשכתו של ראש העיר משה ליאון אומרים ל'מקומי JDN' לאחר החלטת בג"צ כי ראש העיר נמצא בקשר עם היזם ופועל למצוא הסדר לבית הכנסת.

בתגובה להחלטה השערורייתית החליטו המתפללים לצאת למאבק ציבורי על מנת להביא להתערבותו של ראש העיר, משה ליאון, שיימנע את הרס בית הכנסת. "הרס בית הכנסת הוא עניין רוחני, אך אנו מחוייבים לגלות אחריות בעולם המעשה", הם אומרים ל'מקומי JDN', "אנחנו רוצים להלחם בכל אמצעי חוקי על מנת לעצור את הגזירה".

"עד כה, הדור הותיק הלך וניסה ב15 שנים האחרונות לפנות לערכאות משפטיות. ולשוא – הפסיקה האחרונה של בית משפט עליון היא צו פינוי לבית כנסת הארבלים. אם הייתה לנו תקווה למשפט צדק- אין משפט צדק!!! מה שנותר לנו זה חסדי שמיים ועזרת הציבור".

אחד המתפללים סיפר: "אני רואה את אבי ודודי שהתפללו שם מאז היותם ילדים – וליבם שבור. דור המייסדים חסך אגורה לאגורה על מנת להקים את בית כנסת. בבית הכנסת נמצאים ספרי תורה השייכים לכל משפחה ומשפחה ממתפללי בית הכנסת. מלבד ספרי התורה עתיקים, קיימים לוחות זכרון לדור המייסדים ולדורות הקודמים של יהודי אירביל. בנוסף קיים בבית הכנסת גם לוח זכרון לחללי מערכות ישראל ועוד עדויות רבות לאותם שורשים חזקים של יהדות אירביל בתחילת דרכה".

"ליאון חייב לעצור את זה": ביה"כ ההיסטורי ייהרס לטובת בניין מגורים?

כזכור, אמש פרסמנו כי המגרש שבתחומו נמצא בית הכנסת נמכר ליזם אשר הבטיח בחוזה המכירה כי ישמור על בית הכנסת וזכויותיו. אולם, מתפללי בית הכנסת הוותיק טוענים כי היזם לא הראה נכונות למצוא פתרון סביר במסגרת פיתוח המגרש.

בלשכתו של ליאון אמרו ל'מקומי JDN' כי "ראש העיר מנסה לעזור למרות שזה שטח פרטי ולא קשור לעירייה. יש פסק של בית משפט בנושא כבר מ2017 עוד לפני שנכנס לתפקיד, אך בכל אופן הוא מנסה לראות אם אפשר למצוא פתרון עם היזם".

ביום שלישי בשבוע שעבר הוצא צו פינוי מידי לבית הכנסת כאשר היום האחרון לצו הפינוי הוא כאמור ב-י' באב. התהליך המשפטי החל בשנת 2007 אז רכשה חברת ניו סטייל את מתחם הנכס ברח' זוננפלד 31 בירושלים תוך שהיא יודעת כי קיים במתחם בית כנסת וכי הרכישה כפופה לזכויות המתפללים בבית הכנסת. החברה באמצעות היזם מר דוד מזרחי, הגישה תביעת פינוי כנגד גבאי בית הכנסת וכנגד בית הכנסת לעדת הארבלים. בשנת 2009 ניתן פסק דין לפיו, התביעה כנגד הגבאי נתקבלה וניתן כנגדו צו פינוי.

התביעה כנגד בית הכנסת לעדת הארבלים נדחתה מהנימוק כי בית הכנסת אינו אישיות משפטית. במרוצת השנים פעלו מתפללי בית הכנסת בהליכים משפטיים אל מול היזם על מנת שבית המשפט יכיר בזכויותיהם האישיות בבית הכנסת מזה למעלה מ- 84 שנה. המתפללים טוענים כי למרבה הצער, העו"ד שייצג אותם לא עשה את תפקידו כראוי, דבר אשר גרם לפתיחת הליכים ומחיקתם מחוסר מעש.

בשנת 2017, פתחה חב' ניו סטייל מזרחי באמצעות היזם דוד מזרחי הליכי הוצאה לפועל לפינוי בית הכנסת. לאור בקשת עורך הדין החדש שמייצג את מתפללי בית הכנסת מבית המשפט, ניתן סעד זמני לעיכוב פינוי וזאת עד להכרעה בזכויותיהם של המתפללים. השופטת בנקי מבית משפט השלום החליטה לדחות את הבקשה למניעת הפינוי תוך שהיא מאפשרת ליזם להמשיך לפנות ואף להרוס את בית הכנסת. ערעור שהוגש לבית משפט המחוזי נדחה והיום כאמור, המתפללים מעוניינים להגיש בקשת רשות לערער לבית משפט העליון כאשר חרב הפינוי מונחת על צווארם.

פנינו לחברת ניו סטייל וליזם מר דוד מזרחי לקבלת תגובתם אך אלו בחרו שלא להגיב. באם תתקבל תגובתם, נפרסמה.

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו