לקראת חג הפסח, משרד החקלאות ופיתוח הכפר חושף את כל הנתונים והמספרים אודות ענפי הבשר, הדגים והביצים. אז כמה ביצים צרכנו השנה? מהי כמות הבשר שנשים על שולחן החג? האם ישנה עלייה בכמות הדגים לקראת החג, או שמא דווקא נרצה לשמור מקום לבשר? ואיזו מדינה נחשבת ל"שיאנית צרכנית הביצים"?

בענף הדגים, מנתוני אגף הדיג שבמשרד החקלאות עולה כי במהלך השנה האחרונה, הישראלים צרכו כ- 93,000 טון דגים. הישראלי הממוצע יעדיף בעיקר את דגי אמנון, במקום השני הסלמון, במקום השלישי נמצאים דגי הקרפיון והדניס, במקום הרביעי התמקם הבורי ואת המקום החמישי תפס הכסיף, ובמקום השישי נמצא הפורל.

בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 800 גרם דגים טריים (וכ- 800 גרם נוספים של מוצרי דגים, כדוגמת: סלטים, שימורי דגים, דגים מלוחים ועוד). לעומת זאת, במהלך ההכנות לחג, נוסקת הצריכה ל- 1,400 גרם לאדם. מדובר בעלייה של 75% לעומת שאר חודשי השנה. בתוך כך, צריכת דגי הקרפיון הפופולאריים בחג מוכפלת פי שתיים בתקופה זו.

מחירו של האמנון הקפוא ברשתות השיווק ירד משמעותית בשנה האחרונה, על פי נתוני המשרד המחיר הממוצע של אמנון קפוא ירד מ- 37 ₪ בשנת 2015 ל- 30 ₪ בשנת 2016, והגיע עד למחיר של 25 ₪ ברבעון הראשון של שנת 2017. הורדת המחיר נזקפת למהלך של המשרד כחלק מהגברת התחרות בשיווק דגים לתמיכה במגדלי הדגים בתמורה לפתיחת ייבוא דגים קפואים במחצית מגובה המכס.

במסגרת ההכנות לקראת החג, נערכים מכוני התערובת ומגדלי הדגים להזנת הדגים במזון הכשר לפסח, וכבר כיום, מוזנים הדגים במזון זה.
מנתוני המשרד עולה, כי במהלך השבועות הקרובים צפויים להימכר כ- 2,800 טון דגים, מתוכם: כ- 600 טון קרפיונים, כ- 800 טון אמנונים וכ- 300 טון בורי טריים ומקומיים. בנוסף, נמצא בשווקים סוגים נוספים של דגים כגון: מוסר, כסיף, באס, אמור ואדמונית. בנוסף, ישווקו גם כ-50 טון של פילה טרי של דגי הבורי, האמנון, האדמונית, המוסר, הפורל והקרפיון.

רוב הדגים הנצרכים בישראל הינם מייבוא, כ- 22,000 טון מייצור מקומי וכ- 71,000 טון מיבוא (רובו של דגים ומוצרים קפואים). הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים פנימיים (מדגה) כ- 17,000 טון, חקלאות ימית כ- 2,500 טון ודיג בים התיכון ובכנרת כ- 2,500 טון.

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לזו שבמדינות המפותחות ולמדינות שבאגן הים התיכון. בעוד שבישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 16 ק"ג בשנה, במדינות צפון הים התיכון הצרכן יצרוך 20 – 40 ק"ג לנפש, בארה"ב צורכים כ- 24 ק"ג לנפש לשנה, וביפן, הממוקמת במקום הראשון, צורכים מעל 60 ק"ג לנפש. הסיבה לכך נובעת, ככל הנראה, לאור המודעות למזון בריאות וחשיבות הדגים בתפריט מאוזן.

בענף הביצים, המצב קצת שונה. מנתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומועצת הלול, עולה כי הישראלי צורך מדי שנה כ- 240 ביצים, ובחודש כ- 20 ביצים בממוצע. לעומת זאת, לקראת החג, עולה צריכתו בכ- 10%, לכ- 22 ביצים. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות" וגדולות, בעיקר בגדלים L ו- XL. 98% מהצריכה היא של ביצים "רגילות", בעוד ש- 3% מצריכת הביצים בישראל היא של ביצים "מיוחדות": ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות. בישראל מיוצרות מדי שנה כ- 1.92 מיליארד ביצים על ידי כ- 2,800 מגדלים המתגוררים ברובם באזור הצפון