היסטוריה בגליל: פירות קיץ, שסק ונקטרינה, כבר נקטפו היום לאחר שהבשילו באמצעות שימוש במי גייזר 'קידוחי שמיר' בטמפרטורה של 45 מעלות

הצלחה יוצאת דופן למחקר שמובילים במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון ובחברה לפיתוח הגליל להארכת עונות הגידול והקדמת תחילת שיווק פירות הקיץ. לאחר שאשתקד הצליחו להקדים את עונת השסק בשבועיים, המשיכו החוקרים לבחון דרכים נוספות לשיפור היתרון היחסי והיום- שני, 26.2 קטפו לראשונה נקטרינה (כחודש וחצי טרום תחילת העונה) ושסק (כחודש לפני תחילת העונה) ראשונים! שיעניק יתרון שיווקי וכלכלי לחקלאי הגליל.

המחקר התבצע ב'חוות המטעים' של מו"פ צפון ומועצת גליל עליון ואחד הגורמים המרכזיים בגידול הינו שימוש בגייזר טיבעי 'מי שמיר'- מים גאותרמיים (חמים) הפורצים מהאדמה בטמפרטורה של 45 מעלות, ויוצרים חום הגורם לגידולים להתנהג כאילו הגיע כבר הקיץ , עוד בשיאו של החורף. הגידול הניסיוני של הנקטרינה התבצע בשטח של 800 מ"ר ואילו השסק בכחצי דונם. כעת, לאחר הצלחת המחקר הצפי הינו לגידול מסחרי נרחב.

מנכ"ל מו"פ צפון אלקנה בן ישר אומר: "השסק והנקטרינה הגדלים בארץ ובעולם, באזורים חמים יותר מעמק החולה- בו הטמפרטורות נמוכות ואינן מתאימות בדרך כלל לגידול זה. במו"פ צפון פיתחנו טכנולוגיה באמצעותה הצלחנו לגדל בעמק החולה פירות קיציים כמו שסק, נקטרינה, משמש וליצ'י איכותיים, טעימים ומתוקים, וחשוב מכך- המקדימים את הגידול המסחרי ומעניקים לחקלאי הגליל יתרון יחסי- שיווקי וכלכלי משמעותי! המגדלים יוכלו ליהנות משיווק מוקדם שיעניק להם יתרון כלכלי. לאחר שלוש שנות מחקר יש לנו שסק ונקטרינה איכותיים, טעימים, מוקדמים ויפים!".

בנוסף לשימוש במי הגייזר הטבעיים החמים השסק והנקטרינה גדלים במצע קרקע של חברת טוף מרום גולן המותאם לצרכי הגידולים. בשנתיים האחרונות החלו בחברה להתאים מצעי קרקע לצרכים המשתנים מגידול לגידול על מנת להאיץ ולהגביר פריחה, לספק יותר ברזל לגידולים הזקוקים לכך ולווסט את כמויות המים בהתאם לצרכי הגידול.

בתחילת החודש נטעו בחברה לפיתוח הגליל יחד עם קיבוץ ברעם 5 דונם של משמש בחוות המטעים , בהמשך לתוצאות נהדרות של מחקר נוסף שהצליח להקדים את עונת המשמש באופן ניכר .לאור הצלחת המחקר האחרון- הצפי הוא כי בשנים הקרובות יחלו בחוות המטעים לגדל גם שסק ונקטרינות איכותיות לשיווק מסחרי ונפגוש את הפירות מוקדם במיוחד על המדף ברשתות השיווק וחניות הפרי.

בחברה לפיתוח הגליל מציינים כי הדגש המחקרי כיום הינו על הענקת יתרון יחסי לחקלאי הגליל שיאפשר יתרון על פני המגדלים האחרים בארץ ובעולם מבחינת איכות הפרי, גודלו, הקדמת תחילת עונת הגידול והארכתה תוך ניצול היתרונות בגליל.