בנק ישראל בהוראה סופית מגביל את מינוף המשכנתאות למשקיעים

בעקבות פעילות התאחדות יועצי המשכנתאות, המפקח על הבנקים ביטל את ההגבלה על גובה האשראי בהלוואת גישור למשפרי דיור

המפקח על הבנקים פרסם מסמך שאלות ותשובות מעודכן בנוגע לשעבוד נכס קיים לצורך רכישת נכס אחר. כזכור בנק ישראל פרסם טיוטה על התקנות החדשות, ובהם שינויים דרמטיים ומשמעותיים ביותר בתחום המשכנתאות, , ולפיהם לא ניתן לשעבד נכס קיים לצורך הון עצמי (בניגוד למצב הקיים בו ניתן לקבל הלוואה על נכס קיים בדיור לצורך רכישת דירה נוספת).

אחד השינויים העיקריים מהטיוטה הראשונה להוראה נוגעת להחרגה של שעבוד נכס קיים לצורך רכישת דירה חליפית, בטיוטה הוגדרה ההחרגה רק להלוואות גישור עד 30% מחוזה הרכישה, לאור הערות ההתאחדות על כך ההגבלה תשפיע על הקצאת ההון של הרוכשים בדירה החדשה, שידרשו לקחת מימון גבוה של 70% שלא לצורך, וכן שזה יקשה על משפרי הדיור שרוכשים דירות יד ראשונה לקבל מימון על הצמדות המדד שבתקופה האחרונה יכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים, בנוסח הסופי אין הגבלה על גובה האשראי בגישור.

התאחדות יועצי המשכנתאות עדכנה היום את חברי ההתאחדות בנהלים החדשים ע"פ מסמך המפקח, והם:

  • לא ניתן לשעבד נכס קיים לטובת נרכש.
  • משפרי דיור בדירה חליפית יכולים לשעבד את הנכס הקיים בהלוואת גישור בלבד ולתקופה שיכולים למכור ע"פ רשויות המס – כיום 24 חודשים בדירת יד שניה או 12 חודשים מקבלת מפתח בדירה יד ראשונה..
  • ניתן לקבל מימון להון עצמי בשעבוד דירת קרוב משפחה – מדרגה ראשונה בלבד (נדוניה).
  • הוראות המעבר דורשות כי ללקוח יהיה ב6/10/21 הסכם חתום (חוזה רכישה / הסכם הלוואה / אישור עקרוני) לכאורה נראה כי ניתן יהיה להסתפק באחת מהאפשרויות.

ברוך פיירשטיין, חבר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, מציין כי מרגע פרסום הטיוטה ע"י בנק ישראל נכנסה הנהלת ההתאחדות לעובי הקורה ופעלה מול הגורמים הרלוונטים על מנת לשנות ולשפר עד כמה שניתן את השינויים.

במכתב מפורט ובנספח סקירה מקיפה ומקצועית שביצעה הוועדה המקצועית של התאחדות יועצי המשכנתאות בהתייחסות לכלל הנקודות המפורטות במכתב, הציגה הנהלת ההתאחדות את הבעיות והכשלים   שייווצרו כתוצאה מהתקנות החדשות, ובהם הפגיעה שלא לצורך במשפרי הדיור וחוסר הוודאות שנוצר בשור באי פרסום הורעות מעבר, ואכן בנק ישראל בהוראה הסופית פותר את בעיית משפרי הדיור, ומותיר את המגבלה באופן שלא יפגע בהם.כך גם פורסמו הוראות מעבר ולפיהם רוכשים שכבר חתמו על חוזה רכישה יכולים לסיים את הליך המשכנתא ללא מגבלה.

 

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו