מה אוכלים בסוף הצום בעדות השונות?

איך שוברים את הצום אצל העיראקים ומה המרוקאים אוהבים לאכול לצד התה בסיום הצום ובמה ממלאים יוצאי מזרח אירופה את עוגת השמרים של מוצאי יום כיפור? מתכונים מסורתיים מהעדות שונות לשבירת הצום.

כתבות נוספות בנושא:

אריסה ביתית / עטרה ז'ורנו
חלות  כוסמין / ניסי גולדרייך
איך מכינים ומכניסים שבת בנחת? / ניסי גולדרייך
תבשיל אורז עם שוקיים / ניסי גולדרייך

כל עדה ומתכוניה המיוחדים, בעיקר ובייחוד בחגים.

הנה מספר מתכונים מסורתיים לסיום הצום.

יוצאי עיראק  –

שוברים את הצום עם מעמול – עוגיות בצק פריך במילוי תמרים.

לפניכם הגרסה של הרולדה החתוכה. קלה ומהירה להכנה.

חומרים

כוסות קמח

½ כוס סוכר

2 מרגרינה רכה

2 ביצים

2 שקיות אבקת אפיה

2 שקיות סוכר וניל

1 קופסת ממרח תמרים

מעט אבקת סוכר לפיזור

הוראות הכנה

ללוש לבצק חלק , להוסיף מעט קמח אם הבצק דביק

לחלק את הבצק ל 4 , לרדד כל חלק לעלה לא דק מאוד , למרוח מעל ממרח תמרים, לגלול לגלילה לשים בתבנית ולהכניס לתנור

לאפות את הרולדה עד שהיא משחימה מעט בטמפרטורה של 180 מעלות כ– 20 דקות.

להוציא מהתנור ולחתוך את הרולדה כשהיא חמה לפרוסות , לפזר מעל אבקת סוכר.

יוצאי מרוקו –

שוברים את הצום עם מרציפן ביתי

חומרים

250 גרם שקדים

250 גרם אבקת סוכר

2 כפות מים

מעט תמצית שקדים או מי ורדים

צבע מאכל – לבחירה

אופן ההכנה:

משרים את השקדים במים רותחים למשך כל הלילה. קולפים. שוטפים. מסננים ומייבשים במגבת.

טוחנים את השקדים דק דר במעבד מזון או במטחנה.

מרתיחים אבקת סוכר ומים, תוך כדי שבוחשים ללא הפסקה, עד שמקבלים סירופ.

מוסיפים את השקדים הטחונים לסוכר, מוסיפים מי ורדים ולשים לעיסה.

מכניסים את העיסה לשקית ומניחים במקרר למשך הלילה.

אם רוצים – מוסיפים צבע מאכל. יוצרים עיגולים צבעוניים וצורות מעניינות. להגיש במנגקטים.

המרציפן נשמר מספר חודשים מבלי להתקלקל ולאבד את טעמו.

 

יוצאי מזרח אירופה –

שוברים את הצום עם בבקה תפוחים – עוגת שמרים רכה ועסיסית במילוי תפוחי עץ.

מתכון בבקה תפוחים וקינמון בזיגוג דבש:

מתוך האתר הרשמי של "שמרית" – חלבי

חומרים לבצק:

½ 3 כוסות קמח (500 גר')
  ½ שמרית שמרים טריים (25 ג')
½ משפר אפייה שמרית (25 ג')
  2 ביצים (גודל L)

¼ כוס סוכר חום

100 גרם חמאה

1 כפית שטוחה מלח

  ½כוס חלב (125 מ"ל) או מיץ

 

חומרים למלית:

1 תפוח גרנד סמיט קלוף

כף חמאה

כף סוכר חום

קורט אבקת קינמון

קרם קינמון: 

¾ כוס חלב (180 מ"ל)

3 כפות סוכר (30 ג')

½ מקל קינמון

2 חלמונים

כף קורנפלור

לזיגוג (לא חובה):
2 כפות סוכר, כף דבש, כף חמאה, כף שקדים פרוסים ו- 4 כפות שמנת מתוקה (בטמפ' החדר)

אופן ההכנה:
1. בקערת מערבל עם וו לישה מערבלים את החומרים היבשים. מוסיפים בהדרגה את יתר החומרים ומערבלים  כ- 8 דקות עד לקבלת בצק אחיד.
2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת והופכים אותו בתוכה, כך שיכוסה בשמן מכל צדדיו.
מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים כשעה.
3. הכנת המלית: חותכים את התפוח לקוביות של 1 ס"מ ומקפיצים במחבת עם הסוכר, החמאה והקינמון עד לקבלת צבע קרמלי. מניחים לקירור.
4. מכינים הרוטב: מערבבים בקערה את החלמונים, הסוכר והקורנפלור. מרתיחים החלב עם מקל הקינמון בסיר נפרד ושופכים בהדרגה לקערה. מחזירים לדקה בישול ומצננים.
5. מחלקים הבצק לשני חלקים. מרדדים כל חלק לריבוע של 30 ס"מ, ומורחים על כל חלק מחצית מהמלית והקרם. מגלגלים לרולדה, סוגרים לצורת טבעת ומניחים בתבנית בבקה משומנת.
6. מניחים לתפיחה של שעה ואופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות כ- 30 דקות.
7. מצננים העוגה ומכינים הזיגוג. ממיסים הסוכר והדבש במחבת על אש נמוכה עד קרמול, מוסיפים השמנת תוך כדי בחישה, החמאה והשקדים עד לקבלת עיסה אחידה. מורחים על העוגה.

 

יוצאי ארצות הבלקן –

שוברים את הצום עם ריבה. הפעם נלך על שזיפים.

קונפיטורת שזיפים

חומרים

קילו שזיפים מזן "שגיב" טריים ומגולענים

2.5 כוסות סוכר

מיץ מלימון אחד גדול

הוראות הכנה

לשטוף את השיזיפים, לחתוך לחצי ולהוציא את הגלעין , לשים בסיר גדול ולהוסיף את הסוכר

לשים על הגז על אש בינונית ולערבב מידי פעם,הסוכר יתמוסס והעיסה תהפוך נוזלית והשיזיפים יתרככו.

להוסיף את מיץ הלימון ולערבב מידי פעם בזהירות רבה,(הריבה הרותחת מתיזה לכל עבר) להשאיר על האש כשעתיים עד שהכמות מצטמצמת, אפשר לכסות חלקית את הסיר. הריבה מוכנה כאשר היא הופכת סמיכה.

 

גמר חתימה טובה!

מתכונים: שמרית, כרמית אליהו, מטעמי הבית היהודי.

הכתבות המעניינות ביותר

רבבות במעמד סיום המחזור השני של 'הדף היומי בהלכה' של 'דרשו' בארנה • שידור חי
האדמו''ר מסקולען ירושלים במעונו של גאב"ד ירושלים
שמחת הנישואין לבן רב קהל חסידים טבריה ובת אב"ד מאקווא נתניה
המתווה שהוצג לגנץ: אביתר תמורת חומש; בימין תוקפים - "הסכמים יש לכבד"
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
החל מחזור 23 לעידוד כתיבת חידו"ת שע"י ממלכת התורה 'וכתבתם'
מעמד 'כבוד חכמים ינחלו' לאברכי כולל להוראה ויז'ניץ עפולה
הפיצוץ בחתונה: מתקן קונפטי ששולבו בו זיקוקים הביא לפציעתם של הצעירים
המקובל רבי ציון בוארון ערך תפילת שובבי"ם בכולל "זוהר השלום" באשדוד
האדמו"ר מנדבורנה ירושלים במעמד פתיחת הכולל בבית מדרשו בבני ברק
שלג כבד מכסה שוב את החרמון; 20 ס"מ נוספו במפלס התחתון • צפו
הרמב"ם היומי • ספר קרבנות הלכות תמורה פרק ד' • צפו
הפינה היומית: שתי דקות על כיבוד הורים עם הרב אהרן רוט • צפו
עִנְבֵי הַגֶּפֶן בְּעִנְבֵי הַגֶּפֶן • שמחת התנאים לנכדת האדמו"ר מוואסלוי
המאמץ הדיפלומטי: מקרון נפגש תוך 36 שעות עם פוטין, זלנסקי ושולץ
רוסיה תפתח בתרגיל ענק בבלארוס; ארה"ב שולחת אלפי חיילים • צפו
דינר לטובת ישיבת באבוב בני ציון • גלריה
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו

Hide picture