Yossi Zamir/POOL

"שימוש לרעה בסמכות הכנסת": בג"ץ בביקורת חריגה על החוק שאפשר את הגדלת התקציב

במהלך הדיון קבעו שופטי בג"ץ כי, כי התיקון לחוק יסוד, שאפשר הגדלה של התקציב ההמשכי ב-11 מיליארד שקלים לאחר שבאוגוסט האחרון נדחה המועד האחרון להעברת תקציב בכנסת, הינו "שימוש לרעה בסמכות הכנסת". בנוסף הוציאו השופטים "התראת בטלות" שמזהירה מפני חקיקה דומה בעתיד

שופטי בג"ץ מתחו אחר הצהריים (ראשון) ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה האחרונה בכל הנוגע לאי-אישור תקציב המדינה, דבר שגרם לקרע בין מפלגת הליכוד למפלגת כחול לבן של שר הבטחון בני גנץ. השופטים גם מתחו ביקורת על "פשרת האוזר" שאפשרה במקום זאת להישען על תקציב המשכי ולהוסיף לו כספים.

במהלך הדיון קבעו שופטי בג"ץ כי, כי התיקון לחוק יסוד, שאפשר הגדלה של התקציב ההמשכי ב-11 מיליארד שקלים לאחר שבאוגוסט האחרון נדחה המועד האחרון להעברת תקציב בכנסת, הינו "שימוש לרעה בסמכות הכנסת". השופטים אמנם לא ביטלו את החוק, אך עצם הביקורת החריפה על חוק יסוד נחשבת לחריגה, ובנוסף הוציאו השופטים "התראת בטלות" שמזהירה מפני חקיקה דומה בעתיד.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות כתבה בפסק דין שפורסם היום כי הפשרה שאושרה בתיקון לחוק יסוד אמנם צריכה להיות בטלה, אך כיוון שהרוב המוחלט של התוספת התקציבית כבר נוצל והכנסת אף התפזרה ונערכו בחירות חדשות, יש להסתפק בהתראה על בטלות התיקון. עוד נקבע כי לא ניתן לתקן חוק יסוד כך שתוגדל תקרת התקציב – ואם ייעשה כן בעתיד שוב התיקון יתבטל.

בפסק דינו בעתירת התנועה לאיכות השלטון נגד התיקון לחוק יסוד, שכונה "פשרת האוזר", קבע בג"ץ כי "בתוך המשבר הפוליטי חסר התקדים שישראל נמצאת בו, נראה שחוקי היסוד ותקציב המדינה הפכו לכלי משחק". עוד הודגשה בפסק הדין הבעייתיות בכך שמצד אחד נמנעים מלאשר תקציב, ומצד שני מכשירים הוצאה ממשלתית, כולל כספים קואליציוניים שמחלוקים כאילו כן יש תקציב.

פסק הדין התקבל בדעת רוב של שישה שופטים מול דעת מיעוט של שלושה שופטים. למעשה, פסק הדין קבע כי תיקון 50 לחוק יסוד: הכנסת, שהגדיל את תקרת התקציב ההמשכי לשנת 2020 בסכום של 11 מיליארד שקל, בין היתר לשם חלוקת כספים קואליציוניים וכספי תמיכות, הוא שימוש לרעה בסמכות המכוננת.

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו