גפני מסכם את ה'זמן': "נעבוד גם בפגרה על חוק ההסדרים והתקציב"

בחודשיים של המושב הראשון בכנסת ה- 20 קידמה ועדת הכספים שינויים מרחיקי לכת על המשק הישראלי • היו"ר החדש-ישן גפני: "עבודה סיזיפית עוד לפנינו; התקציב, חוק ההסדרים ושורת נושאים קריטיים לעתיד המשק והכלכלה בישראל"

אתמול (ד') חתמה ועדת הכספים את המושב הראשון לפעילותה בכנסת ה- 20, מושב קצר שנמשך חודשיים בלבד, אך אינטנסיבי מאוד בכמות הדיונים ובשינויים ארוכי הטווח שהצליחה הוועדה לקדם. אך מעל לכל, מתשעה שבועות של פעילות, בלט הרושם שהצליחה ועדת הכספים להטביע בסביבה הפוליטית – כלכלית; הוועדה היא שחקן מרכזי ומשפיע, שהממשלה, הרגולטורים והגופים הכלכליים הגדולים במשק, לא יכולים להתעלם ממנה ומעבר לדין וחשבון שהם מחויבים לתת לה, עליהם להתחשב בדעת חבריה ולקחת בחשבון את עמדתה בנושאים השונים.

מיד עם תחילת הפעילות בלט שינוי הכיוון של הממשלה שבא לידי ביטוי בהצהרתו של מנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, לפיה הממשלה לא תלך עוד על הפרטות מלאות של חברות ונכסים לאומיים אלא על "הפרטות חלקיות בלבד, מכירות מניות מיעוט וכד'". את הדברים השמיע יוגב בדיון בוועדה ב- 15.6, לאחר שיו"ר הוועדה גפני ויתר חברי הכנסת, מהקואליציה ומהאופוזיציה, מתחו ביקורת נוקבת על המספר הגדול של ההפרטות בשני העשורים האחרונים ועקב העובדה שפעמים רבות, ההפרטות לא הוכיחו יעילותן למשק ולאזרחי המדינה. אף כי לא עלה בידי הוועדה למנוע את הפרטת תעש, שאושרה זה מכבר בוועדת הכספים בקדנציה הקודמת, עמדתה בעניין נשמעה, במיוחד לאחר שחברי קואליציה בכירים בוועדה התבטאו נגד ההפרטה.

קרא עוד:
[postim]

שינוי מרחיק לכת על צמיחת המשק לשנים רבות קדימה, הינו אישור חוק המו"פ – הקמת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית. הרשות תהיה כפופה למדען הראשי, שישמש היו"ר שלה ותאפשר לו לפעול באפקטיביות, ללא החסמים הביורוקרטיים שהקשו על תמיכת המדינה ביזמים עד היום. הקמת הרשות תאפשר למדען הראשי לגייס הון ותרומות, נוסף על התקציבים שמיועדים לעידוד החדשנות והפיתוח במגזר העסקי. עוד תאפשר להרחיב את מסלולי ההטבות ליזמים, לקצר ולפשט הליכים, מה שיידחף קדימה חברות רבות ויגביר את הייצוא ואת הצמיחה במשק. בהתערבות ועדת הכספים, הוכנסו לחוק שינויים רבים. הוועדה קבעה בגוף החוק, כי על המדינה חלה החובה להגיע להסכם קיבוצי עם עובדי משרד הכלכלה ועמותת מתימו"פ (מרכז התעשייה הישראלית למחקר ופיתוח), כך ששכרם ותנאי עבודתם לא ייפגעו. שינויים נוספים: חובת הדיווח לוועדת הכספים על פעילות הרשות ועל התגמול לדירקטורים שלה וחובת השקיפות בפעילות הרשות, פרסום הפרוטוקולים של ישיבות מועצת הרשות. כן דרשה והוסיפה לחוק הוועדה, את הקמת הרשות בירושלים ומתן יתרונות לפריפריה.

עוד במסגרת המושב, קיבלה ועדת הכספים החלטות חשובות הנוגעות לעניינים שעל סדר היום הציבורי ושנוגעים לציבורים נרחבים: קידום הוראות המאפשרות לתושבי קו עימות לדחות תשלומי מיסים עד לקבלת מלוא הפיצויים בעקבות נזקי מלחמה (נושא שבא בעקבות דיונים על הפיצויים לשדרות ויישובי הגב המערבי בעקבות צוק איתן), הקלות במס הכנסה לכ- 150 אלף עובדי משמרות בתעשייה, הגדלת הניצול של התקציב שמיועד למתן הנחות בתעריפי מים לנכים ולנזקקים, פטור או הנחות בארנונה למי שמתקינים התקנים סולאריים ופוטו-וולטאיים לייצור אנרגיה (תלוי בגודל והיקף השטח של ההתקנים).

פעילות הוועדה לא פסחה גם על שוק ההון ויחד עם רשות ניירות ערך, קידמה הוועדה שורה של הקלות על הפועלים בשוק על-מנת להגביר את המסחר בבורסה בתל-אביב. בין השאר אישרה הוועדה את האפשרות של חברי אסיפות נבחרים בחברות ציבוריות להצביע מהבית, על-מנת לעודד מעורבות של מקסימום חברים.

לקראת תום המושב, הודיע יו"ר הוועדה גפני, כי הוועדה תמשיך לעבוד גם פגרה החל מהשבוע הבא ואף תגביר את פעילותה דרמטית מתחילת ספטמבר עם פתיחת הדיונים על חוק ההסדרים ועל התקציב.

אילוסטרציה: יעקב נחומי – פלאש 90

הכתבות המעניינות ביותר

מה ברצונך לחפש?

נתקלתם בחדשה מרעישה? ידיעה מעניינת מוזמנים לספר לנו