באדיבות המצלם

לחיות עם פסוריאזיס: ההשפעות הנסתרות שלא רואים בעור

בשנים האחרונות פותחו תרופות שמאפשרות לחולי פסוריאזיס חיים שגרתיים עם התעסקות מינימלית בלבד במחלה. רופאים כבר בודקים אפשרויות לריפוי מלא. עד אז, קבלו סקירה מקיפה מאת פרופ׳ יובל רמות, רופא בכיר במחלקת עור בהדסה, מנהל מרפאת פסוריאזיס והידרדניטיס סופורטיבה, על המחלה ועל ההלכות הבריאותיות

כתבות נוספות בנושא:

 

 

 

 

פסוריאזיס הנה מחלת עור הפוגעת, לפי ההערכות, בכ- 3-2% מהאוכלוסייה, כשבישראל עומד המספר על כ-200 עד 300 אלף איש. ניתן למצוא תיעוד למחלה כבר לפני שנים רבות, כאשר כבר במאה ה-15 לפני הספירה הוצגו שיטות שונות לטיפול בה על גבי פפירוס מצרי. מוזכרים שם טיפולים מקומיים שונים שכללו תערובת של שומן אווז, שתן ובצלים, ותואר גם טיפול המבוסס על חשיפה לשמש.

גם כיום, כמה מהטיפולים המקובלים להתמודדות עם פסוריאזיס כוללים חשיפה לאור בצורות שונות, אולם לצד טיפולים אלה, ששורשיהם נטועים בעבר הרחוק, בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בהבנת הפסוריאזיס על ידי המדע והרפואה, וזה ניכר בטיפולים שניתנים לחולים. לפניכם שאלות ותשובות שעשויות לעניין חולי פסוריאזיס ואת כל מי שעוסק בנושא.

פסוריאזיס היא מחלה דלקתית כרונית שמתבטאת בפריחה אדומה על העור, המלווה בקשקשת. במקומות שבהם היא מופיעה, היא בדרך כלל תחזור להופיע לאורך החיים. 30-20% מהחולים סובלים מהמחלה בדרגת חומרה בינונית או קשה: יותר מ- 3% משטח העור מכוסה בפריחה, וגם אם הטיפול מעלים את הפריחה, היא תשוב בדיוק באותם מקומות כשהטיפול ייפסק.

מתברר שגם כשהעור נראה תקין, הוא לא לגמרי תקין. באותם אזורים נמצאים תאים מסוימים של מערכת החיסון, שמשמשים כ"תאי זיכרון חיסוני", ואחרי שהם מגיעים לאזורים המעורבים, קשה מאוד לסלק אותם מהעור. ברגע שמפסיקים את הטיפול, הם מעוררים את הדלקת מחדש.

האם המחלה פוגעת בעור בלבד?

בשנים האחרונות מתבססת ההכרה שפסוריאזיס אינה מחלה של העור בלבד, כך שלטיפולים בה יכולה להיות השפעה מקיפה יותר. 20%-30% מהסובלים מפסוריאזיס יסבלו גם מדלקת מפרקים פסוריאטית (פסוריאטיק ארטריטיס). ייתכן גם שהדלקת תשפיע על התפתחות של שבץ ומחלות לב, מחלות כבד, סוכרת, השמנת יתר, יתר לחץ דם ועוד.

לפסוריאזיס יש עוד השלכות היכולות לפגוע משמעותית באיכות החיים של הסובלים ממנה. המחלה מופיעה בדרך כלל בעשור השלישי של החיים, בתקופה שבה מתקבלות החלטות משמעותיות בנושאי משפחה, לימודים ומקצוע – והמחלה עלולה להשפיע עליהן, שכן אצל אנשים הסובלים מפסוריאזיס קשה יש שכיחות גבוהה של דיכאון, בדידות, חרדה וחרדה חברתית, ובמצב כזה החולה יתקשה לממש את הפוטנציאל שטמון בו.

מהם הטיפולים למחלה הקיימים כיום?

לחולים בדרגת חומרה קלה יש טיפולים מקומיים יעילים. לחולים בדרגות חמורות יותר יש טיפול הכולל פוטותרפיה – חשיפה לאור אולטרה סגול שמדכא את פעילות התאים הדלקתיים בעור. אפשרות נוספת היא שימוש בתרופה שמונעת את החלוקה המואצת של התאים שנגרמת מהתהליך הדלקתי, לצד תרופות שונות שנועדו להחליש את מערכת החיסון כולה כדי להפחית את הדלקת. לחלק ניכר מהחולים התרופות הללו אינן מספקות פתרון טוב מבחינת התגובה העורית, והן עלולות לגרום לתופעות לוואי, דבר המחייב מעקב הדוק אחר המטופלים.

ההבנה הגוברת של מנגנוני המחלה אפשרה בשנים האחרונות פיתוח של תרופות ביולוגיות שפועלות על דיכוי ממוקד של החלבונים והמתווכים הדלקתיים שמעורבים בהתפתחות הפסוריאזיס, בלי להפריע לתפקוד של מערכת החיסון באופן כללי. תרופות אלה מעלות את יעילות הטיפול ומקטינות את הסיכון לתופעות לוואי. הן גם מצמצמות את הסיכון להתפתחות זיהומים וממאירויות שעלולים להיגרם כשמשבשים את פעילותה של מערכת החיסון באופן לא מבוקר מספיק.

האם הטיפולים מאפשרים להעלים את הפריחה לחלוטין?

התרופות הביולוגיות מהדור החדש מאפשרות לכ-80% מהחולים להגיע למצב שהעור שלהם נקי מפריחה לחלוטין או כמעט לחלוטין. מדובר בנתון שהיה דמיוני עד לפני עשור. אפילו חולים בפסוריאזיס קשה מצליחים להגיע לעור נקי כמעט לחלוטין לאורך זמן. הטיפול גם מאפשר חיים שגרתיים, כשהעיסוק במחלה הוא מינימלי וכולל זריקה אחת פעם בחודשיים-שלושה.

יעילותן של התרופות הביולוגיות מעוררות תקווה להשפעה גם על איברים אחרים. מחקרים אחדים מעלים כי אצל חולים שלא קיבלו תרופות ביולוגיות יש שכיחות גבוהה יותר של דלקת מפרקים, ומחקרים שבדקו את מבנה המפרקים אצל חולים, הראו שהטיפול משפר את מראה המפרק. מחקרים ראשוניים מעלים אפשרות גם לשיפור זרימת הדם בלב. בינתיים מדובר במחקרים קטנים, והתקווה היא שבעתיד יתפרסמו מחקרים עם נתונים ברורים יותר שיאפשרו לאשש את התיאוריה.

מתי תהיה אפשרות לריפוי מלא של פסוריאזיס, אם בכלל?

מוקדם מדי לדבר על ריפוי מלא, אבל לראשונה זה שנים מתחילים רופאים ומדענים לדון באפשרות הזו. יש כיום מחקרים שבודקים אם טיפול מוקדם במחלה בעזרת תרופות ביולוגיות יכול למנוע את היווצרותם של תאי הזיכרון החיסוני שמעוררים את הדלקת בעור ואת הצטברותם. נבדקת גם השאלה אם הטיפול יכול להעלים אותם. אם יתברר שהתשובות חיוביות, אפשר יהיה להתחיל לדבר על ריפוי של המחלה. המחקרים נמצאים בשלב ראשוני, ואין עדיין תוצאות ברורות, אבל הרעיון עלה, ומה שנחשב בעבר למדע בדיוני נעשה נושא שנידון בכנסים ונבדק במחקרים.

הכותב הוא מנהל השירות למחלות דלקתיות של העור במחלקת העור במרכז הרפואי הדסה עין כרם

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

הסיפור המטלטל של רבקי: אמא נפטרה והיא נאלצה לעזוב את בית אביה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שגרירות סומלילנד נפתחה בירושלים במעמד נשיא סומלילנד ושר החוץ סער
חריג: בן גביר זומן לשגרירות ארה"ב למסירת טביעות אצבע לקראת ביקורו
"הם ידעו על השידוך לפנינו": הנס המצמרר של האם מירושלים שהרעיד את 'ועד הרבנים'
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
''חיים מאושרים בלי אינטרנט'': בריטניה תאסור רשתות חברתיות מתחת לגיל 16
טראמפ: מכליות נפט כבר עוזבות את מצר הורמוז; באיראן מציגים גרסה שונה
דרמה במעונו של פוסק הדור: נחשף סיפורו הכאוב של החתן שנותר חסר כל לקראת חופתו
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אסון בארה''ב: 12 הרוגים בהתרסקות מטוס צניחה חופשית
מפקד חיל האוויר הגרמני מזהיר: "מוכנים להילחם ברוסיה כבר הלילה"
"כל השכונה כבר חתמה שם": המלכודת הפיננסית המסוכנת ביותר בשטיבלאך
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אזהרת רחצה ממשרד הבריאות: זיהום חריג בנחלי הצפון
ואנס: ההסכם עם איראן יחזק את היציבות האזורית; ישראל חלק מהמהלך

הכתבות המעניינות ביותר

הלך לעולמו השוחט והמוהל הרה"ח ר' דב (בערל) דסקל ז"ל, מזקני וחשובי חסידי ויז'ניץ
האדמו''ר מלעלוב באתרא קדישא מירון לרגל ראש חודש תמוז
בגיל 99: נפטר זקן חסידי ויז'ניץ, הרה"ח ר' יצחק אייזיק צבי כץ ז"ל
חברת הפינטק הישראלית פיוניר נמכרת לנוביי הקנדית ב-2.75 מיליארד דולר
אינטרנט בטיסה: אל על חתמה על הסכם עם סטארלינק לגלישה חינם לטסים
משרד הבריאות מזהיר: חשש לבטיחות מחית פירות לתינוקות של מותג "פרינוק"
צוואר הבקבוק יפתח: מהפכה תחבורתית במתחם ה-BBC בבני ברק
בשורה לעולם התורה: יצא לאור הספר "משנת הרמב"ם" על מסכת ברכות
921 שנה למותו של רש"י הקדוש: אוצר חדש ומהודר יוצא לאור – "מעייני רש"י"

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-06-15 at 17.45
הלך לעולמו השוחט והמוהל הרה"ח ר' דב (בערל) דסקל ז"ל, מזקני וחשובי חסידי ויז'ניץ
WhatsApp Image 2026-06-15 at 17.41
שגרירות סומלילנד נפתחה בירושלים במעמד נשיא סומלילנד ושר החוץ סער
.
חריג: בן גביר זומן לשגרירות ארה"ב למסירת טביעות אצבע לקראת ביקורו
Israel's Gaming Festival - Gamerz
''חיים מאושרים בלי אינטרנט'': בריטניה תאסור רשתות חברתיות מתחת לגיל 16

המיוחדים

WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
WhatsApp Image 2026-06-03 at 07.25
כיצד מתנהלת המשטרה כשפוגעים לה בכבוד? אחד העצורים בריאיון בלעדי אחרי השחרור

גלריות

כל רבני הקהילות היהודיות בארגנטינה התכנסו לקידום מערך דיור ושילוב לאנשים עם מוגבלויות (2)
כינוס היסטורי: רבני הקהילות היהודיות בארגנטינה התכנסו לקידום מערך דיור ושילוב לאנשים עם מוגבלויות
שמחת נישואי נכדת רבי עוזיהו אלכורת נשיא מוסדות ברסלב חיי עולם צילום שוקי לררה' (21)
שמחת נישואי נכדת הגה"ח רבי עוזיהו אלכורת נשיא מוסדות ברסלב חיי עולם
הרב יצחק אדלשטיין הכתרה מענדי קורנט (63)
חג ברמת השרון: הגר"י אדלשטיין הוכתר לרב העיר בטקס מרגש
ש''ב אחרון לבת יוסי יעקובוביץ משנה לרא''ע ב''ב (44)
כבוד ונציגות: רבנים, אדמו"רים ובכירים בשבע ברכות חגיגית לנישואי בת המשנה לראש העיר • גלריה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ל' בסיון ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ל' בסיון ה'תשפ"ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture