קרדיט: דובר צה"ל

תחקיר הכטב"מ והתגובה; המטרה: צינור החמצן של החות'ים | פרטים חדשים

בצה"ל סיימו את התחקיר על פגיעת הכטב"מ ששיגרו החות'ים לתל אביב • בעקבות התחקיר צה"ל עיבה את מערך הבקרה וכן תוגברו סיורי מטוסי הקרב בשמי ישראל • התקיפה בנמל חודידה מוגדרת ככואבת וראשונית מסוגה בלב מתקנים אזרחיים

כתבות נוספות בנושא:

יממה לאחר התקיפה בתימן ושלושה ימים לאחר פגיעת הכטב"מ בתל אביב מתבהרת התמונה על המחדל של אי יירוט הכטב"מ בתל אביב, פרטים ראשונים על תחקיר המחדל ומסקנותיו, וכן פרטים נוספים על התקיפה הרחק בתימן. כמו כן כיצד מגיבים במערכת הביטחון לטענות של תושבי הצפון שצה"ל לא מגיב חזק מספיק מול חיזבאללה.

תחקיר פגיעת הכטב"מ שפגע בתל אביב

בצה"ל סיימו לתחקר את אירוע פגיעת הכטב"מ של החות'ים בתל אביב, ממנו נהרג ישראלי אחד ונפצעו עוד שמונה. ממצאי התחקיר מצביעים על כך כי הכטב"מ זוהה בבור ההגנה האווירית של חיל האוויר כבר במרחק של כ-50 מייל מחופי תל אביב.

זיהוי במרחק כזה מותיר לחיל האוויר חלון הזדמנויות של כחמישים דקות על מנת ליירט את המטרה. על מנת להבין באמת מדוע לא יורט הכטב"מ וכיצד קורית טעות קשה שכזו, ננסה לדמיין איך נראה מסך המכ"מ בבור חיל האוויר. על מסך המכ"מ לפניו יושב הבקר של חיל האוויר נראים כל העצמים הנמצאים בשמי המדינה ובמרחב הסמוך לה. כל עצם בשמיים נראה כנקודה במסך, כך להקת ציפורים או עננים סמיכים יופיעו גם הם על המסך לצד מטוסי אל-על או טעויות במכ"מ.

מול המסך יושב בקר שתפקידו לזהות ולהבחין בין האיומים לבין מטרות ידידותיות. בשעות הלילה שבין חמישי לשישי זיהה הבקר בבור חיל האוויר את הכטב"מ החות'י על המסך, אלא שבטעות לא סבר כי מדובר במטרת אויב. בהקשר הזה יש לציין כי המורדים החות'ים בתימן טוענים בימים האחרונים כי הכטב"מ ששיגרו הוא מסוג חמקני שאינו מזוהה על ידי מערכת בקרת האוויר הישראלי.

עוד יש לומר כי באותה שעה שהכטב"מ התימני התקרב לחופי ישראל היה כטב"מ נוסף שהגיע ממזרח, ייתכן שזו הסיבה שגרמה לטעות בשיקול הדעת של הבקר שלא הזניק את מטוסי הקרב לטפל בכטב"מ.

מתחילת המלחמה שיגרו המורדים החות'ים מתימן מעל 220 מטרות עוינות לעבר מדינת ישראל, ביניהם כלי טיס בלתי מאוישים טילי שיוט ועוד. רוב המטרות יורטו על ידי כוחות הקואליציה בהובלת ארה"ב וחלקן יורטו על ידי מערכות ההגנה הישראליות של צה"ל.

הפקת לקחים

בעקבות הכשל של אי יירוט הכטב"מ בליל שישי האחרון בתל אביב תגברו בחיל האוויר את צוות הבקרה שצופה כל העת 24/7 במסכי המכ"מ כך שכיום יותר זוגות עיניים יושבות וצופות בשמי הארץ והאזור. כמו כן תוגברו כמות הסיורים של מטוסי הקרב של חיל האוויר בשמי גבולות המדינה על מנת לזהות ביתר קלות את האיומים המתקרבים לחופי ישראל חלילה, וכן על מנת שמטוסי חיל האוויר יוכלו להגיב ביתר קלות בזמן אמת.

לצד הגברת המוכנות מול תימן, יש להדגיש כי ככל שמקור השיגור רחוק יותר מישראל, יכולת היירוט של צה"ל וחיל האוויר גבוהה יותר. לעומת זאת יכולות היירוט בצפון מוגבלת יותר בהשוואה בעקבות המרחק הקצר של תעופת כלי הטיס ממקום השיגור לעבר שטח ישראל.

פגיעת הכטב"מ בליל שישי בתל אביב היא למעשה הפעם הראשונה בה פגעו החות'ים בישראל והביאו למותו של אזרח. במערכת הביטחון הבינו כי מדובר בקו אדום שנחצה ואסור להבליג עליו.

בצה"ל החליטו כי יש להיערך לתקיפה משמעותית ביותר בתימן על ידי חיל האוויר. לא המיקום של הפגיעה הוביל להחלטה אלא העובדה כי הכטב"מ של החות'ים הביא לראשונה לנפגעים בנפש בישראל.

מטרות התקיפה בתימן

התקיפה הישראלית יצאה לדרך עם כמות גדולה של כלי טיס שהיו שותפים לביצוע המורכב, של תקיפת נמל חודידה במרחק של כ-1,800 ק"מ. הנמל שהותקף משמש גם את המורדים החות'ים להתעצמות וחימוש של אמצעי לחימה. וגם יש בו שימוש אזרחי של נמל אספקה לגיטימי.

הפגיעה של ישראל בעגורנים בנמל מונעות את המשך העברת התחמושת ואמצעי הלחימה מאיראן לידי החות'ים. לצד זאת נפגעו גם תשתיות דלק ואנרגיה, כמו כן הותקפו מאגרי נשק שייצרו פיצוצים גדולים מאוד במרחב.

בישראל מעבירים באמצעות התקיפה גם מסר למדינות העולם כי היא לא תשתוק על הטרור החות'י. לא רק ישראל נפגעת מהירי של החות'ים על ספינות שעוברות בים האדום ובישראל מצפים ממדינות האזור ליטול חלק במאבק נגד החות'ים.

הבוקר החות'ים ניסו להגיב באמצעות ירי של טיל בליסטי לעבר אילת. הטיל יורט על ידי מערכת חץ 3 מחוץ לגבולות ישראל.

במערכת הביטחון רואים חשיבות בתקיפה בתימן שהראתה לעולם ולחות'ים שאין מקום חסין מפני היד הארוכה של ישראל. עד כה נמנעו בעלות הברית כולל ארה"ב וסעודיה מלתקוף את נמל חודידה היות שהוא כאמור מרחב אזרחי בחלקו. היכולת של ישראל לתקוף בעוצמה את צינור החמצן של החות'ים הנמצא בתוך נמל ובו אזורים אזרחיים שלא נפגעו היא הצגת יכולת משופרת של ישראל לעומת שאר מדינות המערב.

במערכת הביטחון יודעים להגיד היום כי צה"ל ערוך ומוכן לתקוף שוב בתימן במידת הצורך. על אף המורכבות הגדולה של ביצוע תקיפה במרחק רב כל כך מישראל. במערכת הביטחון מעריכים כי התקיפה אמש הייתה פגיעה כואבת לחות'ים.

עוצמת התקיפה בתימן מתגמדת לעומת פעילות צה"ל בלבנון

בצה"ל דוחים את הטענות הנשמעות בימים האחרונים על הזנחת גבול הצפון למול תקיפות חיזבאללה. מבחן המציאות אם ננטרל לרגע את הדרמטיות של התקיפה המרוחקת בתימן, מוכיח ללא ספק כי עוצמת התקיפות של חיל האוויר בלבנון עצומות עשרות מונים ואף יותר מכך מהתקיפה בתימן.

מתחילת המלחמה תקף חיל האוויר מעל 6,500 תקיפות בלבנון. בכלל התקיפות הוטלו עשרות אלפי חימושים מדויקים שפגעו באופן משמעותי ביכולות של חיזבאללה. מאות מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו ויכולות טקטיות נפגעו.

חיל האוויר פועל בשמי לבנון כבתוך שלו, גם רובע הדאחייה בביירות הפך לאחרונה למקום לא חסין לאנשי חיזבאללה. לא על כל פעילות של חיל האוויר ישראל נוטלת אחריות רשמית אולם ניתן לומר כי כמות התקיפות ומשמעותן עבור חיזבאללה אינה עומדת בקנה אחד עם התקיפה בתימן על כל הצבעוניות שלה ואתגר המרחק שהופך אותה למיוחדת יותר בעיני הציבור.

העימות מול חיזבאללה

במהלך היממה האחרונה ניכרת עלייה ברמת השיגורים של חיזבאללה מלבנון. במערכת הביטחון סבורים כי העלייה ברף התגובה של חיזבאללה נובעת מעוצמת הפעילות של צה"ל נגד מטרות חיזבאללה. במהלך סוף השבוע האחרון ביצע חיל האוויר מעל 14 תקיפות בדרום לבנון, לפחות שישה מחבלי חיזבאללה חוסלו בתקיפות.

מתחילת המלחמה חוסלו מעל 470 מחבלי חיזבאללה מתוכם לפחות 60 בכירים בארגון. זוהי פגיעה קשה ביכולות של חיזבאללה כמו גם פגיעה מורלית ללוחמים שמבינים כי הם חשופים כל העת לחיסול על ידי ישראל בכל רגע נתון בו נעים בכבישים או מסתתרים בבתים.

צה"ל מתמקד בתקיפות בעיקר בפגיעה בנכסים אסטרטגיים של חיזבאללה ובחיסול פעילים מכוח רדואן שנחשב לכוח המוביל של חיזבאללה.

המסר לאיראן

התקיפה של חיל האוויר במרחק בין ישראל בנמל חודידה העומד על כ-1,800 ק"מ, מעביר מסר ברור לראש התמנון – איראן – הנמצאת במרחק של 200 ק"מ פחות מנצל חודידה. התקיפה הישראלית נראתה היטב גם בטהרן.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

2 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

ה"מסר" לאיראן הוא, שאותם לא יתקפו!

NOW

כתבות חדשות באתר

החופש המושלם: למה הנופש של 'קשת טורס' בגודאורי הוא בדיוק מה שהמשפחה שלכם צריכה הקיץ
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צבא ארה"ב תקף כלי שיט של "ארגון טרור" בים הקריבי; שניים נהרגו
מהפך בקולומביה: המועמד הפרו-ישראלי מוביל בפער זעום בבחירות לנשיאות
טעות הגיוס שעולה לחברות אלפי שקלים - ואיך החרדים באמת מחפשים עבודה?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בחשד להצתת חורש בירושלים: שני נערים ערבים מעיסאוויה נעצרו
בחשד לשחיתות ציבורית: ראש רשות מקומית עוכב לחקירה בלהב 433
הסיפור המטלטל של רבקי: אמא נפטרה והיא נאלצה לעזוב את בית אביה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ניסיון הברחת כ-90 ציפורים מוגנות סוכל בגבול ירדן; שני חשודים נעצרו
"ההתהפכות" של ממשל טראמפ: התשובות המתבקשות / פרשנות
מרן הגר"ד כהן שליט"א בברכה מרגשת: "סיעתא דשמיא מופלאה בחינוך הילדים"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בתקיפה מדויקת: שני בכירי חמאס חוסלו בצפון רצועת עזה | תיעוד
היום הראשון לשיחות בשווייץ: תוקם ועדה משותפת שתפקח על הפסקת האש בלבנון

הכתבות המעניינות ביותר

ביום רביעי זה קורה: שיירות מחאה מכל רחבי הארץ ייסעו בדרכן אל הכלא הצבאי
לקראת ימי בין המצרים: הזמר לייבי דייטש שר - "ביז ווי לאנג"
לאחר שעות ארוכות של דיונים: הוועדה הכריעה על שיבוץ האחיות בסמינרים הגדולים האשכנזים והספרדים בירושלים
הרמב”ם היומי • הלכות עירובין פרק ב' • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות עירובין פרק ב' • צפו
חריש: פעוט בן שנה נפצע קשה לאחר שנפל משולחן בביתו
תיעוד מטריד מהבירה: נתפס כשהוא מסכן את חייו של תינוק בן 8 חודשים
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ז' בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ז' בתמוז ה'תשפ"ו
צפו: תיעוד מסכם מהמעמד ההיסטורי למען 'קרן עולם התורה' בקווינס
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-06-22 at 09.22
ביום רביעי זה קורה: שיירות מחאה מכל רחבי הארץ ייסעו בדרכן אל הכלא הצבאי
צילום מסך 2026-06-22 102654
צבא ארה"ב תקף כלי שיט של "ארגון טרור" בים הקריבי; שניים נהרגו
728680767_18602730028059545_8338030608816509386_n
מהפך בקולומביה: המועמד הפרו-ישראלי מוביל בפער זעום בבחירות לנשיאות
צילום מסך 2026-06-22 094243
בחשד להצתת חורש בירושלים: שני נערים ערבים מעיסאוויה נעצרו

המיוחדים

צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים

גלריות

התוועדות לכבוד ג' תמוז תשפ''ו פריז, צרפת צילום מרדכי לובעצקי (64)
התוועדות לכבוד ג' תמוז בבית חיה מושקא שבפריז
הרב יצחק כהן בר מצוה נין (32)
וּמִשֶּׁפַע מִצְוַת תְּפִלִּין: מעמד אדיר לכבוד התורה בשמחת בר המצוה לנינו של הגה"צ רבי יצחק כהן
הכנסת ס''ת סקווירא בית שמש צילום א. אייזנבאך, ארי קופרשטוק
בית שמש: הכנסת ספר תורה לביהמ"ד סקווירא בראשות בנו של האדמו"ר
מעמד שחיטת כבש לכבוד הדף היומי בבני ברק (1)
לקראת תחילת לימוד 'פרק אלו טרפות' במסכת חולין נערכה שחיטת כבש בבני ברק

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ז' בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – ז' בתמוז ה'תשפ"ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture