דיווחים שונים בישרו על מהפכה בחצר הקודש באיאן ועל "ניצחון המתונים על הקיצוניים", וזאת בשל החלטת כ"ק האדמו"ר מבאיאן שליט"א לאפשר לימודי אנגלית בתלמודי התורה של החסידות. בתגובה, מבהירים בבאיאן כי מדובר בהחלטה 'בדיעבד' של האדמו"ר, שבאותה אסיפה הכריע נגד הצטרפות לממ"ח.
תלמודי התורה של חסידות באיאן משוייכים לרשת 'בני יוסף' של ש"ס, שם החליטו לחייב את מוסדות החינוך בשילוב לימודי אנגלית, וזאת משיקולים כלכליים. בתוך חסידות באיאן, היו שהתנגדו למהלך מנימוקים אידיאולוגיים, בעוד הנהלת המוסדות תמכה בכך משיקולים תקציביים.
האדמו"ר מבאיאן קיים אסיפה בנושא עם כלל המנהלים של רשת תלמודי התורה של החסידות בארץ. האסיפה הנדירה, שכן האדמו"ר ממעט להתערב בניהול המוסדות, התקיימה ב"פראווען שטיבל", בראשות ר' הערשל רבינוביץ – ראש ישיבת באיאן ור' בערל רבינוביץ' – רב החסידות בביתר.
הרבי שליט"א פתח את האסיפה והדגיש את חומרת המצב הנוכחי, וציין שהחינוך הטהור הניתן לאלפי תינוקות של בית רבן במוסדות באיאן הוא בבחינת 'פך שמן טהור', והדבר נוגע בכל התחומים: הלכה, הנהגה, חסידות, צניעות, גדרים וסייגים, טכנולוגיה וכדומה. "תמיד שאפנו שהכל יהיה בתכלית השמירה וההידור על פי הדרך המקובלת מרבותינו הקדושים והסבא זצ"ל, וכך ימשיך בעזרת ה'".
בנוגע לנושא העומד על הפרק, הרבי שליט"א ביקש מראש הישיבה להציג בפני הנאספים את עמדתו – של הרבי – בעניין זה, כדת מה לעשות. ראש הישיבה שליט"א הזכיר בכאב רב את הגזרות הקשות המעיקות על היהדות החרדית בארץ ישראל, ואיך גדולי ישראל מסרו נפשם לאורך השנים שלא להיכנע לממשלה, ופסקו בגזרות גיוס בנות או שירות לאומי שהן בגדר "ייהרג ואל יעבור".
כ"עת עומדים בפני סוגיה קשה של לימודי אנגלית, שהציבור שלנו כה מודאג ממנה. הרבי התעמק בנושא ראשו ורובו, והקשיב לכל הצדדים, כבר למעלה משבוע וחצי שהרבי יושב ומברר את כל השאלות והספקות".
ראש הישיבה פרץ בבכי בהציגו את דרישות הממשלה הנוכחיות ללמד אנגלית, והאפשרות היחידה להימנע מכך דרך רישום כ"מוסד פטור" תהיה קשה מאוד להנהלה הגשמית, ותשפיע קשות גם על תחום החינוך, כאשר המלמדים לא יוכלו להמשיך בעבודת הקודש שלהם.
ברוב דרישות לימודי החול עוד ניתן היה למצוא פתרונות שונים, אך בנושא האנגלית אין פתרון. "חשבו עד עכשיו שאפשר להיות פאסיביים ולהתעלם מהדרישה, אך לצערנו זה לא כך", סיפר.
ראש הישיבה מסר כאן את ההכרעה הסופית של הרבי שליט"א, שבמצב של בדיעבד שבדיעבד, לאחר שקילת כל הצדדים, הכריע הרבי שיש ללמד 45 דקות בשבוע אנגלית, אך ורק כחלק מ-5 השעות השבועיות הקבועות של לימודי חול, וחס ושלום לא על חשבון שעות לימודי הקודש.
ראש הישיבה סיכם שבבאיאן ימשיכו לעמוד איתן על העקרונות, ולא יירתעו מכל מחיר, בהזכירו את ההתפתחות האחרונה בנוגע לבית חינוך "בנות מלכה" בקרית גת, שהיה תחת הממ"ח, והרבי הורה לעזוב אותם, באומרו שאצלנו זה טריפה.
כמו כן הזכיר שיוקם ועד מיוחד של מפקחים שיבדקו את כל הספרים, ויוודאו שהכל ראוי ואינו מכיל חס ושלום תכנים בלתי ראויים. בסיום האסיפה נשמעו שוב דברי קודש מהרבי שליט"א, שהרחיב בנושא מסירות הנפש שתמיד הייתה אצל החסידים ושמרה על היהדות.




















