מצרים וקטר הגבירו בימים האחרונים את האזהרות מפני ניסיונות ישראליים לשנות את הגיאוגרפיה והדמוגרפיה של רצועת עזה, תוך חשש שהמהלכים יובילו לקריסת המעבר לשלב השני של הסכם הפסקת האש, כך מדווח הבוקר א-שארק אל-אווסט.
שר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עאטי, מסר אמש (רביעי) לנציג האיחוד האירופי לתהליך השלום במזרח התיכון, כריסטוף ביז'ו, את "דחיית מצרים המוחלטת לכל קריאות המכוונות לעקור פלסטינים או לשנות את המצב הגיאוגרפי והדמוגרפי של הרצועה".
"רגע מכריע – לא ניתן להחשיב זאת כהפסקת אש"
האזהרה הגיעה לאחר שבמהלך סוף השבוע הדגיש עבד אל-עאטי בפורום דוחא כי "לא ניתן לקבל חלוקה של רצועת עזה". ראש ממשלת קטר, השייח' מוחמד בן עבד אל-רחמן אל ת'אני, הוסיף באותו פורום: "אנחנו כעת ברגע המכריע… לא ניתן להחשיב שיש כאן הפסקת אש, הפסקת אש לא תהיה שלמה אלא בנסיגה ישראלית מלאה והחזרת היציבות לעזה".
בשיחה טלפונית בין עבד אל-עאטי לשר החוץ האמריקאי מרקו רוביו אמש נדונו "המאמצים המתמשכים ליישום תוכנית הנשיא דונלד טראמפ ולביסוס הסכם שארם א-שייח' לשלום, וחשיבות המעבר לשלב השני של ההסכם".
אזור חיץ בעומק 3 ק"מ מערבית ל"קו הצהוב"
בעיתון הסעודי נטען כי על פי תנועות של כוחות צה"ל בשטח, נראה שישראל פועלת להקמת אזור חיץ חדש ברצועת עזה בעומק של כ-3 קילומטרים מערבית ל"קו הצהוב" המפריד בין אזורי השליטה של צה"ל (מזרחית לקו) לבין האזורים שבהם פועל חמאס (מערבית לקו).
מקורות שטח בפלגים הפלסטיניים בעזה אמרו ל"א-שרק אל-אווסט" כי "ישראל נלחמת בזמן לפני המעבר לשלב השני של הפסקת האש, באמצעות קביעת עובדות שטח חדשות דרך פיצוץ בתים והחטחת שטחים באופן שיאפשר לה לחשוף את האזור שהיא רוצה שיהפוך לאזור חיץ חדש ברצועה".
הרמטכ"ל: "הקו הצהוב הוא קו גבול חדש"
בעיתון הסעודי ציטטו את דברי הרמטכ"ל אייל זמיר שביקר השבוע בעזה ואמר: "אנחנו פועלים לסיכול והסרת איומים בכלל הזירות", פתח זמיר, "לא נכיל איום על כוחותינו ונגיב בעוצמה לכל ניסיון. יש לנו חופש פעולה, גם כאן בפיקוד הדרום ובכלל בגזרות. אנחנו לא נאפשר לחמאס להתבסס מחדש, אנחנו שולטים על חלקים נרחבים משטח הרצועה וניצבים בקווים השולטים. הקו הצהוב הוא קו גבול חדש – קו הגנה קדמית ליישובים וקו התקפה".

חוסאם בדראן, חבר לשכת המדיניות של חמאס, דחה את דברי זמיר ואמר שהם "חושפים בבירור את התנערות הכיבוש מסעיפי ההסכם, ואת ניסיונו לכפות מציאות חדשה בשטח". הוא הדגיש כי "כל דיון בהסדרים של השלב השני מותנה קודם כל בלחץ ברור מהמתווכים ומארה"ב וכל הצדדים הנוגעים לחייב את הכיבוש ליישם את סעיפי השלב הראשון במלואם".
"תוכנית טראמפ בסכנה גדולה"
ד"ר סעיד עכאשה, מומחה ערבי לענייני ישראל, אמר לעיתון כי הוא רואה בתמרונים הישראליים ניסיון לכפות מציאות של אי מחויבות לביצוע הסכם הפסקת האש, וניצול פרצות בתוכנית טראמפ. לדבריו, "תוכנית טראמפ לשלום בסכנה גדולה לאור מה שישראל עושה בפועל".
על פי דיווחים אמריקאיים קודמים, טראמפ אמור להכריז על המעבר לשלב השני של תהליך השלום בעזה בימים הקרובים.
השלב השני של ההסכם כולל נסיגה ישראלית נוספת מהמקומות שבהם עדיין נמצאת ברצועת עזה, המהווים כ-53% משטח הרצועה, פריסת כוח בינלאומי ליציבות, והחלת מבנה השלטון החדש הכולל "מועצת שלום" בהנהגת טראמפ.





















בתוך המילים שלהם על "אזור חיץ" הם מגלים את האמת..