האיום מצד כטב"מים איראניים הולך ומתרחב ומציב את צבא ארצות הברית בפני אתגר חדש בשדה הקרב. לפי דיווחים, איראן עושה שימוש בנחילים גדולים של כלי טיס בלתי מאוישים בעלות נמוכה יחסית, שנועדו להציף את מערכות ההגנה האווירית וליצור עומס על יכולות היירוט.
בשבוע האחרון דווח כי זוהו עשרות כטב"מים לצד טילים בליסטיים ששוגרו לעבר מדינות באזור המפרץ. בעוד שטילים בליסטיים מיורטים לרוב על ידי מערכות הגנה מתקדמות, הכטב"מים האיטיים והטסים בגובה נמוך מציבים אתגר מורכב יותר לגילוי וליירוט.
האסטרטגיה האיראנית מבוססת על פער העלויות: בעוד שכל כטב"ם עולה סכום נמוך יחסית, המיירטים המתקדמים שבהם משתמשים צבאות המערב עולים מיליוני דולרים לכל שיגור. פער זה יוצר מה שמומחי ביטחון מכנים "בעיית מתמטיקה" – מצב שבו ההגנה הופכת יקרה בהרבה מההתקפה.
ההשפעות כבר מורגשות בשטח. בתחילת החודש נהרגו חיילים אמריקאים ונפצעו נוספים בתקיפת כטב"ם על מתקן צבאי במזרח התיכון. גורמי ביטחון מציינים כי אפילו כלי אחד שמצליח לחדור את מערך ההגנה יכול לגרום לנזק משמעותי.
בפנטגון מנסים להתמודד עם האיום באמצעות פיתוח מערכות הגנה חדשות, כולל שימוש בלייזרים ובמערכות יירוט זולות יותר. מערכות אלו נועדו להתמודד עם מתקפות רחבות של כטב"מים מבלי להסתמך על טילים יקרים.
גם בישראל מתמודדים עם האיום הגובר. לצד מערכות ההגנה האווירית, מפותחים פתרונות נוספים כמו לוחמה אלקטרונית, תותחים מהירי־ירי ורחפני יירוט שמטרתם להתמודד עם מטרות קטנות ומהירות.
לדברי מומחים, התופעה משנה בהדרגה את פני הלחימה האווירית: טכנולוגיה פשוטה וזולה יחסית מצליחה לאתגר מערכות הגנה מתקדמות ולהציב בפני צבאות מודרניים אתגר חדש לחלוטין.




















