פלאש 90

מגיא בין הינום אל גג בית כנסת החורבה – יום ירושלמי שילדים לא שוכחים

מטבע היסטורי לקדושת הכותל – טיול משפחתי ירושלמי מחפשים יציאה משפחתית משמעותית שלא דורשת מבצע לוגיסטי מורכב? המסלול הבא משלב טבע עירוני, היסטוריה מקראית ורגעי שיא רוחניים, והכל בקצב נעים שמתאים גם לילדים

כתבות נוספות בנושא:

טיול משפחתי שמתחיל בטבע של גיא בן הינום, עולה דרך שער ציון אל הרובע היהודי, ממשיך לתצפית ותפילה מעל ירושלים, ומסתיים בכותל המערבי.

יש טיולים שמתחילים בשאלה פשוטה איך מוציאים את הילדים מהבית בלי להפוך את היום למבצע לוגיסטי? צריך מקום עם מרחב לנשום, קצת הליכה, משהו מעניין לגדולים, יעד ברור לקטנים, ובעיקר תחושה שלא נסענו רחוק בשביל עוד סיבוב רגיל בגינה.

גיא בן הינום מציע בדיוק את החיבור המיוחד הזה. למרגלות חומות העיר העתיקה, בין מדרונות ירוקים ושבילים ספוגי אווירה ירושלמית שורשית, שוכן אחד האתרים המזכירים לנו עד כמה ירושלים מלאה בהפתעות ובתגליות, גם עבור אלו שגרים בירושלים או מבקרים בה כבר שנים רבות. לפני שמגיעים, כדאי להקדיש כמה דקות להיכרות עם המקום ומשמעותו. זה לא רק עמק יפה הסמוך לעיר העתיקה, אלא מקום קדום המוזכר פעמים רבות בתנ"ך (כבר בספר יהושע כגבול בין נחלת יהודה לבנימין).  בשל אירועים היסטוריים שהתרחשו בו בימי קדם.

הידיעה הזו משנה לחלוטין את חוויית הטיול. פתאום הילדים אינם רק צועדים בשביל בטבע, אלא פוסעים בתוך דפי ההיסטוריה של עיר הקודש. המפגש המוחשי בין נופי המקרא לחומות ירושלים המתנשאות מעל, הופך את הסיור לשיעור חי בזיכרון היהודי ובקדושתה של העיר.

את הטיול כדאי להתחיל בשעות הבוקר, לפני שהשמש מתחזקת, או בשעות אחר הצהריים, כשהרוח הירושלמית הנעימה מתחילה ללטף את הפנים. לגיא בן הינום ניתן להגיע במגוון קווי תחבורה ציבורית ולרדת בתחנת דרך חברון/סינמטק. משם מתחילים בירידה רגלית אל הגיא, נותנים לילדים הקטנים ללכת בקצב שלהם, עוצרים לשתייה ולנשנוש, ומתקדמים אל אחת הנקודות היפות במסלול: הגשר החדש שנבנה בשנים האחרונות מעל הגיא. זה בדיוק המקום לעצור רגע, לשלוף מצלמה, לתת לילדים להתרגש מהגובה ומהנוף, ולצלם תמונה משפחתית עם ירושלים ברקע. אחרי העצירה הזו מכינים את כולם לחלק האמיתי של היום: העלייה אל העיר העתיקה. כן, יש עלייה. וכאן נכנסת שיטת החינוך הירושלמית העתיקה: מי שעולה יפה עד הרובע מקבל משהו טעים.

משם ממשיכים לכיוון אזור קבר דוד המלך. ניתן לעשות עצירה קצרה במקום לקריאת פרק תהילים שחיבר דוד המלך ע״ה, נעים זמירות ישראל, ולהתקדם דרך רחוב מעלה שז״ך לכיוון הכניסה לרובע היהודי דרך שער ציון. זה רגע שבו הטיול משנה קצב. הרעש יורד, האבן סוגרת מסביב, והילדים מרגישים שנכנסו למקום אחר. מרגישים שההיסטוריה מדברת מכל מקום.

ממשיכים לכיוון בית הכנסת החורבה, מהסמלים הבולטים של הרובע היהודי. הביקור במקום כולל את היכל התפילה ועלייה לגג התצפית, שממנו ירושלים נפתחת מכל הכיוונים. חשוב לבדוק מראש שעות פעילות ומחירים, משום שהביקור בדרך כלל בתשלום, אך לעיתים מתקיימים ימי כניסה ללא תשלום במסגרת אירועים מיוחדים, חגים או יוזמות תיירותיות. לכן לפני ההגעה כדאי לבדוק באתר החברה לפיתוח הרובע היהודי אם קיימת הטבה פעילה.

על הגג זה הזמן לעצור רגע, לאסוף את הילדים, להראות להם את הגגות, החומות והר הבית, ולשאת יחד תפילה פשוטה לבניין בית המקדש ולגאולה שלמה. משם ממשיכים בירידה טבעית דרך סמטאות הרובע אל הכותל המערבי. אחרי התצפית מלמעלה, מגיע הרגע לפגוש את ירושלים מקרוב: כמה דקות של שקט מול האבנים, פתק קטן ופרק תהילים משפחתי.

היופי במסלול הזה הוא שהוא לא דורש הפקה גדולה. בשנים האחרונות המרחבים סביב העיר העתיקה ובכלל בהרבה אזורים בירושלים נעשו, בעבודה מאומצת של עיריית ירושלים, נוחים ומסודרים יותר למשפחות: שבילים, תחזוקה, ניקיון ונגישות בסיסית מורגשת יותר. לא פארק נוצץ מדי, אלא ירושלים אמיתית, חיה ונעימה יותר למשפחות שרוצות לצאת, ללכת, לנשום ולחזור עם תחושה שהיה שווה.

לאוכל, הכי בטוח להביא כריכים, פירות ושתייה מהבית. ברובע היהודי יש חנויות, גלידריות ומקומות אוכל במגוון כשרויות מהודרות שפתוחים כמעט לכל אורך שעות היום, כאן המקום לממש את ההבטחה למשהו מתוק לילדים שצלחו כמו גדולים את העלייה מהגשר לרובע.

מבחינה מעשית, כדאי להגיע עם נעלי הליכה נוחות, מים בכמות נדיבה, כובעים ונשנושים זמינים. המסלול כולל עלייה, מדרכות ירושלמיות, אבנים וסמטאות, ולכן עם עגלה כדאי להגיע רק אם היא יציבה ונוחה לדחיפה. לפני היציאה מומלץ לבדוק מראש היכן נקודת החניה או תחנת האוטובוס הנוחה לכם, וכן לוודא נקודות שירותים וברזיות לאורך הדרך, במיוחד כשמטיילים עם ילדים קטנים. בימים חמים עדיף להתחיל מוקדם בבוקר או לצאת אחר הצהריים, ולא להיכנס למסלול כשהילדים כבר עייפים.

המסלול מתאים במיוחד לבוקר של בין הזמנים, שישי קצר, חול המועד או אחר צהריים ירושלמי רגוע. רוצים טיפ ירושלמי אמיתי? לפני שיוצאים, ספרו לילדים במשפט אחד לאן הולכים. ילדים מטפסים טוב יותר כשהם יודעים שהם לא רק עולים בעלייה, אלא עולים לירושלים.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

בתמונה מנגן בעוד הרב דוד מנחם

כתבות חדשות באתר

מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ישראל העבירה לארה"ב מודיעין על תוכנית איראנית חדשה לחסל את טראמפ
דובר חמאס חאזם קאסם נפצע קשה מאוד בניסיון חיסול ממוקד; שומר ראשו נהרג
אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
באורך 200 מטרים: הושמדו תשתיות תת-קרקע בכפר הטרור המבוצר בדרום לבנון
שיחת נתניהו-טראמפ: תיאום הדוק במפרץ ודרישה ישראלית לאזורי ביטחון בגבולות
מרן פוסק הדור בירך: "ברכה רבה מאת הקב"ה"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צבא ארה"ב: "איראן לא שולטת במיצר הורמוז, ליווינו יותר משמונה מאות כלי שיט בהצלחה"
פיצוצים באיראן: ארה"ב מכחישה תקיפה; דיווחים על קואליציית מדינות מפרץ שתקפו באיראן
מטלטל: "הרופא אמר: 'הכנסנו אותו ל-MRI דחוף, אל תאכילו אותו'. באותו רגע הלב שלנו עצר"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ארגון לביא עתר לבג”ץ: להעמיד לדין את ח”כ קריב בפרשת הדלפת הפרוטוקול
סמוטריץ' מציג את משוואת ההרתעה: "מי שיתעסק עם ישראל – יפסיד קרקע לנצח"

הכתבות המעניינות ביותר

הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הילולת הרב הקדוש רבי מאיר הלוי מאפטא זצוק"ל
הִילּוּלָא קַדִּישָׁא • הילולת הרב הקדוש רבי מאיר הלוי מאפטא זצוק"ל
טרגדיה באמצע השיעור: נפטר בעל הקורא של חסידות גור, הרב יידל טאוב ז"ל
חוק יסוד לימוד תורה אושר בוועדה: ש"ס ודגל התורה הסכימו לפשרה, אגודת ישראל מתנגדת
350 מיליארד שקלים להתעצמות: תוכניתו של נתניהו לעצמאות חימושית של חיל האוויר
הרמטכ"ל: מאות מטוסי קרב בכוננות מיידית, דרוכים לפקודת תקיפה באיראן
הידוק הקשרים המסחריים: ישראל והודו חתמו על תוכנית משותפת בתחום המכס
נתניהו למשלחת הסיוע בוונצואלה: "אתם משקמים הריסות וגם יחסים"
זכותו תגן עלינו: הסעות יופעלו לציון יום השנה לפטירת מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל
צפו: בתום מבצע נחשפו כלי נשק ועשרות כלי רכב לא תקינים בחברון
וואטסאפ

חדש באתר

P20250929DT-0337
ישראל העבירה לארה"ב מודיעין על תוכנית איראנית חדשה לחסל את טראמפ
87973395-01b0-4721-9f2b-1217c8f1619a-compressed
דובר חמאס חאזם קאסם נפצע קשה מאוד בניסיון חיסול ממוקד; שומר ראשו נהרג
צילום מסך 2026-07-10 022711
באורך 200 מטרים: הושמדו תשתיות תת-קרקע בכפר הטרור המבוצר בדרום לבנון
P20260626MR-02782
שיחת נתניהו-טראמפ: תיאום הדוק במפרץ ודרישה ישראלית לאזורי ביטחון בגבולות

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

מראות הילולת הצדיק מעג'ור צילום ארי קופרשטוק (24)
גלריה מסכמת: אלפים בהילולת הצדיק מעג'ור זצוק"ל
הכתרה של הגאון רבי הלל דייטש לרב שכונת אלעד (10)
הגאון רבי הלל דייטש הוכתר לרב שכונת אלעד החדשה
1O0A5337
שמחת בית מישקולץ: המונים בשמחת נישואי נכדת האדמו"ר ממישקולץ
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה -3-001 (66)
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה

עיתוני היום

דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם
דוכן העיתונים • כל שערי השבועונים על המסך שלכם

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture