לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות יוצרים

תופעה מוזרה: מדוע נסוג הים מאות מטרים אחורנית, ומה הקשר לראש חודש? • צפו

תיעודים מבהילים המראים נסיגה של מאות מטרים של המים מחופי הים, עוררו בהלה ואף הובילו לטענות ברשת על צונאמי הקרב ובא • המומחים מנסים להסביר את התופעה המוזרה, אך מודים כי הנסיגה משמעותית יותר מכפי שהיו חוזים שיהיה

כתבות נוספות בנושא:

חוף הים בעכו:

play-rounded-fill

צילום: לפי סעיף 27א'

תופעה מוזרה נצפתה במהלך הימים האחרונים על ידי אנשים שהגיעו לכמה מחופי הים התיכון: הים נסוג פנימה בצורה משמעותית, לעיתים עד כדי 200 מטר. נסיגת הים הובילה להיווצרות של "איים" חדשים, שאינם אלא סלעי כורכור שבימים כתיקונם נמצאים מתחת לפני הים, וכעת נראים כאילו נוצרו איים חדשים בלב ים.

במרכז למיפוי ישראל, המודד את מפלס פני הים באופן רציף, אמרו ל"הארץ" כי זיהו בימים האחרונים תופעה של שפל חריג במפלס פני הים. אפילו בנמל יפו נמדדה השבוע ירידה חדה של יותר מחצי מטר במפלס, מתחת לאפס האיזון הארצי ובוודאי מתחת למפלס הים הממוצע של השנים האחרונות — הגבוה בכ–15 ס"מ מקו האפס, בעקבות תהליכי התחממות שכבר התרחשו. במרכז למיפוי ישראל מדדו בעבר שפל חריג מסוג זה רק בפברואר 1997 ובינואר 2009 — אחת לעשור וחצי.

סרטונים עם תיעודים מהים שחזר אחורנית החלו לצוף ברשת, ובקבוצת הדייגים של ישראל ברשת החברתית, החלו לתהות מה גורם לכך. הפסימים הזכירו כי הים נסוג לפני צונאמי, וברקע רעידות האדמה האחרונות – התרחיש נשמע לפתע הגיוני, ועורר בהלה רבה.

אך מתברר כי אין סיבה לחשש מפני צונאמי בישראל, לפחות לא כתוצאה מנסיגת פני הים בימים האחרונים. מתברר כי מדובר בשילוב של שיא בגאות ובשפל והתקררות של הים התיכון.

מטעם המכון לחקר הימים והאגמים בישראל הגיבו לבהלה בקבוצת הדייגים הישראלית והסבירו להם כי "אכן, במהלך השבוע האחרון אפשר לראות שפל קיצוני, ובאיזורים מסויימים נסיגה משמעותית של קו החוף. כמו כן, מדיווחים שמגיעים מערי חוף במזרח הים התיכון, ניתן לראות כי מדובר בתופעה איזורית/אגנית", ולא בתופעה הייעודית לחופי הים בישראל.

"שינויים במפלס הים (בזמן ובמרחב) נגרמים על ידי תהליכים שונים – החל ממערכות אקלימיות מרוחקות, כדוגמת שינויים באוסילציות צפון אטלנטיות, מהלך עונתי הקשור לחימום וקירור השכבה העליונה בימות הקיץ והחורף, בהתאמה, מערכות מזג אוויר (רוח בעיקר), גיאות ושפל, וכלה באירועי קיצון (למשל נחשולי סערה). ישנם גם שינויים דינמיים, המתרחשים ברמה אגנית, כגון, שינויים הידרוגרפיים הנגרמים כתוצאה משינויים החלים בתהליך יצירת המים העמוקים. באופן כללי, בשל ריבוי הגורמים המשפיעים על מפלס הים, ישנו צורך לבצע ניתוח מפורט של אותם תהליכים פיזיקליים, על מנת לשייך אירוע קיצון לגורם זה או אחר".

בהמשך ההסבר המדעי, הצביעו "על שני גורמים שיכולים לתרום לאירוע השפל הנוכחי: 1) עקב חימום וקירור השכבה העליונה בים, מפלס הים באזורינו מקסימאלי בקיץ ומינימאלי בחורף, בהתאמה. לפי מהלך עונתי זה, מפלס הים מגיע לערכי המינימלי בתקופה זו של השנה (סוף פברואר – תחילת מרץ); 2) על מהלך עונתי זה, ניתן להוסיף השפעות של תנאי גיאות ושפל קיצוניים הנגרמים ממצב יחודי בו נמצאים גרמי השמיים בתקופה זו. ביום 2023-19-2, הירח הגיע לנקודה הקרובה ביותר שלו לכדור הארץ (פריהליון), והירח והשמש מתלכדים על קו ישר אחד. תופעה זו יוצרת תנאי גאות ושפל קיצוניים".

עם זאת, הם מסכימים כי הם לא יודעים בוודאות. "אולם, בהשוואה למדידות מפלס שמתקיימות בתחנת המדידה שלנו בחדרה, נראה שאין דיי בשני גורמים אלו על מנת להסביר את השפל הנוכחי. בשנתיים האחרונות (2021-2022) אנו צופים בעלייה משמעותית במשרעת העונתית של מפלס הים (הפרש המפלסים בין קיץ לחורף). לשינוי זה במשרעת העונתית יכולים להיות גורמים נוספים מעבר לחימום/קירור העונתי של שכבת המים העליונה, וקשה לומר האם מדובר במגמה. כאמור בהקדמה, מעבר לסיבות שהזכרתי יכולות להיות סיבות נוספות, שניתוחן דורש מחקר נוסף. אנו נמשיך לעקוב אחר תופעה זו".

הים נסוג ברצועת עזה:

play-rounded-fill

צילום: לפי סעיף 27א'

דיקן הפקולטה למדעי הים במרכז האקדמי רופין והיועץ למשרד להגנת הסביבה למדעי הים, פרופ' דב צביאלי, הסביר ל'הארץ': "אנחנו עכשיו נמצאים באירוע קיצוני יחסית, ואפשר לראות אותו במקומות נוספים בים התיכון כמו בוונציה, שם כרגע הסירות בבוץ ולא בתעלות, כי אין מים. מדובר בתופעה טבעית ומחזורית, רק בעוצמה גבוהה יותר. הירידה החדה הזו מתרחשת בשל כוחות המשיכה של השמש והירח, אלה תופעות מחזוריות שלעיתים הינן קיצוניות יותר – זה תלוי במערך הגיאומטרי של השמש והירח ביחס לכדור הארץ. ככל שההשפעה הדדית שלהם יותר חזקה יש גאות ושפל חזקים יותר. כמו כן, יש גורמים מטאורולוגיים נוספים שמשפיעים, וביחד יוצרים את הנסיגה החריגה הזו".

פרופ' דניאל רוזנפלד, מומחה במדעי האטמוספירה מהאוניברסיטה העברית אשר היה אחד מכותבי דו"ח פאנל מדעני האו"ם (IPCC) האחרון, מסביר: "זו תופעה אסטרונומית של שילוב מסלול הירח והשמש ביחס לכדור הארץ — שאיננה קשורה למשבר האקלים. אתמול היה ראש חודש, שבו הירח בקו אחד עם השמש, וזה גרם לשיא בגאות והשפל. הירח גם קרוב יחסית לכדור הארץ במסלולו האליפטי וזה גורם לעוצמת שיא של גאות ושפל בכל העולם. אין קשר לליבת כדור הארץ".

• כתבה זו מלווה בתיעודים המופצים ברשתות החברתיות וניסיונותינו לאתר את בעלי זכויות היוצרים לא צלחו. אם זהות הצלמים ידועה לכם הודיעו לנו בדוא"ל [email protected]. השימוש נעשה בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

9 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

כל היום מדברים על עלית פני הים ומה שקורה זה הפוך ?…..

בע"ה שיהיה צונאמי בעזה
ימחק אותם

סוף העולם הגיע

אמןןןןןןן

תנסו להביא תיעוד של ונציה יבשה, אנשים לא מאמינים

לפי מאמיני דת משבר האקלים אנו נמצאים בתהליך של עליית גובה פני הים כתוצאה מהמסת הקרחונים בקוטב .
מה שכתוב בכתבה זו הם דברי כפירה חמורים איך הם מעיזים לחלוק על דת משבר האקלים וראויים לגינוי וחקירת משטרה.

הים ראה וינוס הירדן יסוב לאחור…

אההה… זה נובע משינויים הידרוגרפיים באוסילציות צפון אטלנטיות
עכשיו הבנתי….

השמאל טוען שזה בגלל הרפורמה המשפטית.

כתבות חדשות באתר

"הם ידעו על השידוך לפנינו": הנס המצמרר של האם מירושלים שהרעיד את 'ועד הרבנים'
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
מאחורי הקלעים של הסכם הגרעין: טקס החתימה עבר מג'נבה ל"מבצר השווייצרי" בבורגנשטוק
ביקור היסטורי בכנסת: יו"ר הכנסת לנשיא סומלילנד: ״אנחנו חברי אמת״
נחשף הסוד של מועדון הצרכנות המוביל בציבור החרדי: כך אלפי משפחות חוסכות מאות שקלים בחודש!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תקרית חריגה בתעלת למאנש: ספינת מלחמה רוסית פתחה באש ליד יאכטה בריטית
הכניעה המוחלטת: 14 הסעיפים של הסכם ארה"ב-איראן נחשפים במלואם
טעות הגיוס שעולה לחברות אלפי שקלים - ואיך החרדים באמת מחפשים עבודה?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
השגריר האקבי משיב לטראמפ: "בלי ישראל והיסוד היהודי – לא הייתה אמריקה"
איראן באיום ישיר על ישראל: "אם הפרות הפסקת האש בלבנון יימשכו – נגיב בעוצמה"
"כל השכונה כבר חתמה שם": המלכודת הפיננסית המסוכנת ביותר בשטיבלאך
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ח"כ פרוש על היועמ"שית: "אם הרדיפה לא תיפסק – נגרש אותה במקלות ואבנים"
ה'וול סטריט ג'ורנל': ההסכם עם ארה"ב יפתח מיידית את ברזי הנפט של איראן

הכתבות המעניינות ביותר

מתוך האלבום החדש: הדואט המפתיע של עמרם אדר ואברהם פריד
חומש סעודה בת"ת דחסידי בעלזא במאנסי ניו יורק
עין לא נותרה יבשה: מסע הלווית הרה"צ רבי חיים דוב הלפרין זצ"ל
שגריר ארה"ב מייק האקבי: "ישראל לא צריכה אישור כדי להגן על עצמה"
התנאי של ציר טהרן-ביירות: הסכם הגרעין מול ארה"ב מותנה בנסיגה ישראלית מלבנון
מתיחות דיפלומטית: ארה"ב סירבה לבקשת ישראל לעיין בהסכם המתגבש עם איראן
דובר צה"ל: מטוסי קרב השמידו את המשגר שביצע ירי לעבר לוחמינו בדרום לבנון
עצרת מחאה המונית: רבבות חסידי גור יפגינו מחר מול הכלא הצבאי
אירוע קשה בחולון: בת 12 נפלה מגובה מספר קומות בבניין מגורים, מצבה קשה

חדש באתר

מלבן - ברכת כהנים
מתוך האלבום החדש: הדואט המפתיע של עמרם אדר ואברהם פריד
צילום מסך 2026-06-17 003947-compressed
מאחורי הקלעים של הסכם הגרעין: טקס החתימה עבר מג'נבה ל"מבצר השווייצרי" בבורגנשטוק
MIDEAST ISRAEL SOMALILAND
ביקור היסטורי בכנסת: יו"ר הכנסת לנשיא סומלילנד: ״אנחנו חברי אמת״
Адмирал_Григорович
תקרית חריגה בתעלת למאנש: ספינת מלחמה רוסית פתחה באש ליד יאכטה בריטית

המיוחדים

WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
WhatsApp Image 2026-06-03 at 07.25
כיצד מתנהלת המשטרה כשפוגעים לה בכבוד? אחד העצורים בריאיון בלעדי אחרי השחרור

גלריות

בעלזא מאנסי מסיבת חומש (2)
חומש סעודה בת"ת דחסידי בעלזא במאנסי ניו יורק
אסיפה של גדולי ומאורי הדור למען ממלכת התורה 'מבצר הכוללים על טהרת הקודש בארה''ק (17)
אסיפה היסטורית של גדולי ומאורי הדור למען ממלכת התורה 'מבצר הכוללים' על טהרת הקודש בארה"ק
כינוס לאברכי חבורת בני חורין קהל חסידי נדבורנה המתנזרים מפגעי הטכנולוגיה צילום שוקי לרר (8)
כינוס חסידי נדבורנה בארה"ק נגד פגעי הטכנולוגיה
הלפרין וואסלוי בוהוש הלוייה (35)
עין לא נותרה יבשה: מסע הלווית הרה"צ רבי חיים דוב הלפרין זצ"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – א' בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – א' בתמוז ה’תשפ”ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture