השבת נקראת "שבת זכור", בה קוראים על מצוות מחיית עמלק.
איתא במדרש: אמרו ישראל לפני הקב"ה, אתה אמרת לנו הווו זכוים מעמלק מה אנו לשעה אחת. אתה שאתה חי וקיים לעד ולעולמי עולמים, לך נאה לזכור. אמר להם הקב"ה, בני, בזמן שאתם קוןראים פרשת עמלק, מעלה אני עליכם, כאילו מחיתם שמו.
כתב הרמב"ם: "וכן מצות עשה לאבד זכר עמלק, שנאמר תמחה את זכר עמלק, ומצות עשה לזכור תמיד מעשיו הרעים ואריבתו, כדי לעורר איבתו, שנאמר זכור את אשר עשה לך עמלק, מפי השמועה למדו זכור בפה לא תשכח בלב, שאסור לשכוח איבתו ושנאתו".
תקנו חכמים לקרוא את פרשת מחיית עמלק לפני פורים, כדי להסמיך את מחיית עמלק למפלת המן – שהיה מזרעו של עמלק.
כתב הבן איש חי כי עמלק נמצא בתוך קרבו של האדם והוא משבש דעתו. ועל עמלק נאמר "אשר קרך" – הוא בא לקרר את האדם בעשיית המצוות, והוא משדלו לדחות את עשיית המצוות למחר או מחרתיים. אבל אם האדם עושה מצוות בזריזות, בחום, בחשק ובהתלהבות – זו מעלה גדולה.
בברכת שבת שלום.
פורסם לראשונה בעיתון 'שחרית'




















