בעיצומו של גל קור חריג הפוקד את קייב, עם טמפרטורות של כ־20 מעלות מתחת לאפס, הפסקות חשמל ממושכות ומחסור בחימום ובמים חמים, מאות אלפי תושבים מתמודדים עם תנאי חורף קשים במיוחד. בתוך המציאות הזו, אוכלוסיות מוחלשות ובראשן קשישים וניצולי שואה מוצאות את עצמן במאבק הישרדות יומיומי. במרכז הקהילה היהודית JCC – “בית מנחם” מגבירים בימים אלו את פעילות החירום ברחבי העיר.
בקהילה מעניקים בשבועות האחרונים סיוע למספר גדול מאוד של אנשים, בהם קשישים, משפחות נזקקות וניצולי שואה, הזקוקים למענה מיידי בתקופה הקשה. את הסיוע שכולל חלוקת חבילות מזון, ציוד חימום חלופי, בגדי חורף מחממים, שמיכות, נעליים ומוצרי יסוד, מרכז הרב אריאל מרקוביץ' רב הקהילה הישראלית ורב הקהילה הצעירה בקייב.
במקרים רבים, בשל מגבלות ניידות ומצב בריאותי, אינם יכולים הקשישים לצאת מבתיהם. עבורם מפעיל המרכז היהודי מערך מתנדבים צעירים מהקהילה, המביאים את חבילות המזון והסיוע ההומניטרי ישירות עד פתח הבית, בהם גם ניצולי שואה. עדויות מהשטח ממחישות את עומק המצוקה ואת המשמעות המעשית של הסיוע עבור מי שנאבקים יום־יום לשרוד את החורף הקשה.
קשיש יהודי מקייב סיפר כי לאחר יותר מחמישה עשורים של עבודה, תוספת הפנסיה שקיבל מהמדינה בחודש ינואר עמדה על 1.2 דולר בלבד, סכום שאינו מספיק אפילו לרכישת כיכר לחם. “הגעתי לבית הכנסת וראיתי מה נתנו לי. חבילה כבדה, כזו שצריך לשאת בשתי ידיים. לפני שבועיים קיבלתי בדיוק אותו סט. אין לי מה לומר מלבד תודה”, אמר בהתרגשות.
קשישה נוספת תיארה כיצד חזרה לביתה כאשר סוליית נעלה התפרקה, ובאותו ערב קיבלה שיחת טלפון מהמרכז היהודי שהזמין אותה להגיע ולקבל נעליים חדשות, בדיוק במידה שהוזמנה עבורה. “יום אחד הלכתי עם הנעליים של הבן שלי, ולמחרת כבר נעלתי נעליים חדשות שקיבלתי במתנה. הכול סודר בשבילי. אני יכולה רק להודות מכל הלב”, סיפרה.
“גל הקור הנוכחי מעמיד את הקהילה שלנו, כמו את כל תושבי קייב, בפני אתגרים קשים במיוחד”, אומר רב העיר הרב יונתן מרקוביץ. “יחד עם עשרות מתנדבים, המרכז היהודי פועל מסביב לשעון כדי שאף יהודי לא יישאר לבד. זו שליחות יהודית אמיתית המוטלת על כתפינו – של ערבות הדדית, אחריות ודאגה לכל אדם”.




















