צילום: פלאש 90

פסקה במחלוקת: המלחמה בין הכנסת לבג"ץ מגיעה לנקודת השיא – מי ינצח?

המגעים להרכבת הממשלה בעיצומם, אך הנושא מעורר המחלוקת המרכזי הוא חקיקת פסקת ההתגברות • בשמאל מאיימים: "חוק כזה עלול לחסל למעשה את הביקורת השיפוטית – ובכך גם את הדמוקרטיה הישראלית" • בימין לא מתכוונים לוותר

כתבות נוספות בנושא:

פסקת ההתגברות – צמד המילים שחוזר על עצמו בלי סוף בחדרי המשא ומתן להקמת הקואליציה ובהתאמה בכל במה תקשורתית בישראל. כל השותפות של הליכוד, יהדות התורה, ש"ס, הציונות הדתית, דורשות את זה כתנאי סף להסכם קואליציוני, ורק ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו מתלבט כהרגלו.

בשמאל צופים מהצד ויוצאים מכליהם. "קץ הדמוקרטיה", הם זועקים. "תיכף ירצחו את כל הג'ינג'ים", הם מזהירים. יש אפילו קריאות במרכז ליש עתיד וכחול לבן להיכנס לקואליציה תחת ראש הממשלה בנימין נתניהו, כן, ההוא עם שלושה כתבי אישום, רק כדי לבלום את המהלך הנורא כל כך מבחינתם.

אז על בכלל מדובר? למה זה כל כך חשוב למפלגות החרדיות, למה זה כל כך חשוב לסמוטריץ', למה נתניהו בלם את זה כל השנים וגם עכשיואין לי את האומץ לעשות את זה? ולמה יש כאלו בימין שטוענים שזה בכלל רעיון רע, אולי הרע במיעוטו.

מה זה ההתגברות?

פסקת התגברות היא סעיף בחוק יסוד המאפשר לכנסת לתת תוקף לחקיקה הסותרת חוק יסוד זה. מטרתה של פסקת התגברות היא לאזן את הכוח הרב שבידי בית המשפט העליון מאז המהפכה החוקתית וליצור דיאלוג חוקתי בין הרשויות, שיש ביניהן הפרדה.

יש כבר פסקת ההתגברות?

בשנת 1993, ימי ממשלת רבין, ביטל בג"ץ את ההסדר שאסר יבוא בשר לא כשר לארץ בטענה שהוא סותר את חוק יסוד: חופש העיסוק, שנחקק שנה קודם לכן. בתגובה ש"ס איימה לפרוש מהקואליציה. ראש הממשלה רבין יחד עם מרצ וכל המפלגות בקואליציה, הוסיפו סעיף התגברות לחוק היסוד, שיאפשר את הסתירה. מי שנתן את העצה לחקיקה הזו היה המשנה לנשיא בית המשפט העליון דאז, אהרן ברק. הוא ולא אחר. יבוא החזיר נאסר ו"ממשלת אוסלו" שרדה.

מנהיג ההפיכה אהרון ברק. צילום: מרים אלסטר/פלאש 90

פרופ' יניב רוזנאי, מנהל אקדמי של מרכז רובינשטיין לאתגרים חוקתיים באוניברסיטת רייכמן, מציין כי  "פסקת ההתגברות כבר היום קיימת בחוק יסוד: חופש העיסוק, למשל. מאז שנת 1994 ההוראה הזאת מאפשרת לכנסת לחוקק חוק שהוא פוגע בחופש העיסוק, למרות ההגבלות שקיימות בחוק היסוד. זה בלי קשר לפסיקה של בית המשפט, עוד לפני פסיקה של בית המשפט. כלומר, הכנסת יכולה להתגבר על ההגבלות החוקתיות שקיימות עליה".

למה זה כל כך חשוב?

הסיבה שהנושא הזה מקבל חשיבות כעת, היא מכיוון שהמפלגות החרדיות וגם בציונות הדתית-עוצמה יהודית חוששים שללא אישור של "פסיקת התגברות" בהקדם האפשרי, נושאי הליבה שהם רוצים לקדם, ינוטרלו אחרי שיוגשו נגדם עתירות לבג"ץ. בין היתר ניתן למנות את חוק הגיוס, שינוי חוקי הגירה, קידום חקיקה למאבק בטרור ועוד.

עו"ד אהרן גרבר, סגן ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת, מסביר כי "מטרת הדרישה לחוקק את פסקת ההתגברות היא להשיב את המצב לקדמותו ולתקן את חוסר האיזון; להשיב לנבחרי הציבור את זכות המילה האחרונה. הכנסת היא זאת שקובעת, היא זאת שחוקקה את "חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו", והיא זאת שיכולה להחריג חוקים מסמכותו ברוב רגיל. הפה שאסר הוא הפה שהתיר.

לדבריו, "מדינת ישראל התנהלה כדמוקרטיה תוססת ומגוונת עוד לפני שהמהפכה החוקתית באה לעולם, וגם היום המודל הבריטי שממנו ירשנו את שיטת המשפט ממשיך להתנהל ללא חוקה. הכנסת וחבריה מחויבים לשמירה על זכויות לא פחות מאשר שופטי העליון. ההבדל הוא שהם נושאים באחריות והציבור יכול להימנע מבחירתם במידה שהמדיניות שלהם תהיה פסולה לטעמו".

למה השמאל מתנגד?

פרופ' רוזנאי מאיים: "ההשלכות הן שזכויות הפרט של כל אחד ואחד מאיתנו יהיו נתונות לחסדי הרוב הקואליציוני, שנשלט כמובן על ידי הנהגת הקואליציה, שזה 5–6 פוליטיקאים, שיכולים לכפות את הרצון שלהם על הכנסת. לכן זה שם בסכנה מאוד גדולה את כל הרעיון של הגנה חוקתית, וזה עשוי לרוקן מתוכן את כל הרעיון של ביקורת שיפוטית שנועדה להגן על זכויות אדם ועל זכויות המיעוט".

מסדרונות העליון. צילום: הדס פרוש/פלאש90

יש כמובן מי שמתנגדים לחלוטין לכל פסקת התגברות ורואים בה חוק שיאפשר התגברות על זכויות אדם של כל פרט ופרט בחברה הישראלית. כאשר הצעה כזאת עברה את ועדת השרים לחקיקה ב-2018, נשיאת העליון אסתר חיות אמרה שזו הצעה רעה ומסוכנת, ועלולה לגרום לישראל נזק חסר תקנה גם בזירה הבינלאומית.

השופט אהרן ברק בעצמו הציע שהכנסת תוכל לגבור על בג"ץ רק ברוב של 70 או 80 ח"כים ולא פשוט 61. מתנגדיו טוענים שזה רוב בלתי אפשרי להשגה, ובפועל הכוח יישמר בידי בג"ץ. מומחים משפטיים אחרים כמו פרופ' ברק מדינה תמכו בעבר בפסקת התגברות של 65 חברי כנסת, ויש עוד מגוון מספרים כאלה.

למה יש בימין שמתנגדים?

עו"ד טלי גוטליב, שבשבוע הבא תושבע לחברת כנסת מהליכוד, טוענת כי אין בזה צורך. "פסקת ההתגברות זו כותרת מאוד פומפוזית ויפה, אבל אין צורך בה. חוק יסוד שפיטה לא נותן לבית המשפט העליון סמכות לבטל חוקים. כשלעצמי אני מתעלמת מפסיקה. זו פסיקה בלי סמכות, אני לא מכבדת את זה".

לדבריה, "בג"ץ צריך לזכור את מקומו וצריך לרסן את כוחו". היא הסבירה: "כשבית המשפט פועל בחוסר סמכות אני לא מכבדת את זה, צר לי. כשבית המשפט, תקשיבו לי טוב, כשהעליון מבטל חוק הוא פועל תוך הפרה בוטה של הסמכות הקנויה שלו בסעיף 2 בחוק יסוד השפיטה".

ראש התא המשפטי בתנועת "דרך חיים", עו"ד אורי צפורי, ביקר את פסקת ההתגברות מסיבה שונה, וטען שהיא מכשירה את פרקטיקת פסילת החוקים על ידי בג"ץ בזמן שלישראל אין חוקה המבטאת את הסכמת העם שתצדיק פסילה כזו. צפורי קרא לקדם את 'חוק המשילות' אותו ניסח ואשר מיישם את 'המודל הבריטי' לפיו בית המשפט יכול רק להמליץ לכנסת על שינוי חקיקה בשל אי התאמה לחוק יסוד.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
התחזית המלאה לשבוע הקרוב: איפה יהיה הכי חם?
מוג'תבא חמינאי מאיים לחסל את האחראים לחיסול אביו • סיכום כותרות השבת
הישג ענק: לאומית שירותי בריאות דורגה במקום הראשון במידרג קופות החולים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דאגה בישראל: הסדקים בתמיכת יהדות ארה"ב בישראל הולכים ומעמיקים
טראמפ מאיים: "1,000 טילים מכוונים לאיראן אם ינסו להתנקש בי"
מטלטל: "הרופא אמר: 'הכנסנו אותו ל-MRI דחוף, אל תאכילו אותו'. באותו רגע הלב שלנו עצר"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אחרי העימותים סביב חוק הגיוס: ח"כ אילוז צפוי שלא להתמודד בפריימריז בליכוד
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
המחלה התגלתה במהלך חתונת הבן: הרב יעקב בן שלמה ז"ל הותיר שבעה יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת
בצל העימותים עם ארה"ב: מסע לוויית עלי חמינאי הסתיים במשהד

הכתבות המעניינות ביותר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
הוכיח יכולות: כלב רובוטי סיני עובר מבחנים קשוחים בחום קיצוני
באורך כולל של כ-2 ק"מ: כך הושמדו חמש מנהרות טרור ברצועה
פיו וליבו כבר שווים | גם בגלוי וגם בחשאי, נתניהו פועל למען מטרה אחת
סוריה: נעצרו חברי החוליה שפוצצו מטענים בדמשק בזמן ביקור נשיא צרפת
שריפה פרצה בבית בטייבה: אישה ושני ילדים נפצעו קשה, ילד נוסף בינוני
האם הלחץ הכלכלי הוא ברכה? מרן המשגיח חשף מעשה אישי מרגש
מחסני נשק של חיזבאללה אותרו בדרום לבנון; הרחפן תיעד את מצבורי האמל"ח
וואטסאפ

חדש באתר

5700
התחזית המלאה לשבוע הקרוב: איפה יהיה הכי חם?
Edit
דאגה בישראל: הסדקים בתמיכת יהדות ארה"ב בישראל הולכים ומעמיקים
P20250526DT-0464
טראמפ מאיים: "1,000 טילים מכוונים לאיראן אם ינסו להתנקש בי"
.
אחרי העימותים סביב חוק הגיוס: ח"כ אילוז צפוי שלא להתמודד בפריימריז בליכוד

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

סיום שס בישיבת אור מוהראש בנשיאות הרב יצחק לעזער צילום ארי גרינבלאט (25)
סיום הש"ס בישיבת 'אור מוהרא"ש' בנשיאות הגה"צ רבי יצחק לעזער
תלמידי סוכת דוד מירושלים העולים לישיבה קטנה עלו לבתיהם של גדולי ישראל בב''ב צילום שוקי לרר (2)
תלמידי 'סוכת דוד' מירושלים העולים לישיבה קטנה עלו לבתיהם של גדולי ישראל בבני ברק
מסיבת סיום וחלוקת תעודות בת''ת 'תורת אמת' חיפה צילום שמואל שנקר (19)
מסיבת סיום וחלוקת תעודות בת"ת 'תורת אמת' חיפה
קבלת פנים לבן האדמו''ר מסקווירא בבני ברק צילום שטקע חרר (46)
בן האדמו"ר מסקווירא בביקור בבני ברק • גלריה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture