צילום: פלאש 90

המבקר: להוציא את מח"ש מהפרקליטות; היקפי התכנון ושיווק דירות לחרדים – נמוכים

מבקר המדינה אנגלמן פרסם היום את דוח המבקר הרשמי, שעסק בין היתר בבחינה להוצאת המחלקה לחקירות שוטרים ממשרד המשפטים • המבקר התייחס להתמודדות עם הפשיעה החקלאית ולדיור בציבור החרדי • הדוח המלא

כתבות נוספות בנושא:

play-rounded-fill

צילום: דוברות מבקר המדינה

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) את דוח המבקר הרשמי, שעסק בין היתר בבחינה להוצאת המחלקה לחקירות שוטרים ממשרד המשפטים ("קשיים ביכולותיה של המשטרה לטפל במישור המשמעתי"), התמודדות עם הפשיעה החקלאית ("70% מהתיקים נסגרו בעילת 'עבריין לא ידוע'"), השימוש בחומרי הדברה בירקות ובפירות ("ליקויים שנחשפו בדוח הביקורת משנת 2017 עדיין לא טופלו") והאכיפה בתחומי הגנת הסביבה ("המשרד פועל בלא תורת אכיפה סדורה ושלמה").

פערים מרכזיים שהעלה המבקר בדוח לשנת 2023: נמצאו ליקויים ביכולותיה המבצעיות ובעצמאותה של המחלקה לחקירת שוטרים, לצד קשיים ביחסי הגומלין בין המחלקה למשטרה. מספר יחידות הדיור שנבנו בין השנים 2006-2022 היה קטן מהנדרש לצורכי הדיור, נתון שתרם משמעותית לזינוק במחירי הדירות. חלק מהליקויים הנוגעים לטיפול בפשיעה החקלאית טרם תוקנו – והחקלאים חשים שהופקרו על ידי המדינה

עוד לקויים שהעלה המבקר: "שיעור הסגירות של תיקים בעילת "עבריין לא נודע" עומד על כ-70% מסך מקרי סגירת תיקים של עבירות פשיעה חקלאית. רק 3% מהתקציב שיועד לטיפול בילדים שהוצאו מביתם הוקצה למציאת בית קבוע עבור. 57,000 צעירים באוכלוסייה הערבית חסרי מעש – פי שניים מהשיעור הממוצע ב-oecd. ההשלכות: זינוק עקבי בפשיעה החמורה בקרבם.

מח"ש

המחלקה לחקירות שוטרים היא מחלקה בפרקליטות שתפקידה לחקור האשמות בדבר ביצוען של עבירות פליליות על ידי שוטרים במשטרת ישראל. הטיפול המערכתי בעבירות שוטרים מפוצל בין שני מערכים – החמורות יותר באמצעות מח"ש והחמורות פחות באמצעות המשטרה וחטיבת התביעות במשטרה.

המבקר הטיל ספק ביכולותיה המבצעיות ובעצמאותה של מח"ש, וציין לשלילה את הליקויים המהותיים שמצא בהיבט זה, בין היתר בסמכויות של המחלקה, בידע המקצועי, במיומנות של החוקרים ובמשאבים העומדים לרשות האגף ועובדיו. המבקר התייחס גם ליחסי הגומלין בין מח"ש למשטרה וציין כי נמצאו בהם קשיים. כמו כן ציין לשלילה את תקופות ההשעיה הארוכות של השוטרים (שנה וחצי בממוצע) שעלותן הכוללת מסתכמת בכעשרה מיליון שקלים. נוסף לכך, נמצאו ליקויים בהליכי הטיפול בעבירות משמעת של מתנדבים במשטרה.

ע"פ הנתונים שבידי המבקר, בשנת 2021 התקבלו 4,401 תלונות, עלייה של 34% לעומת שנת 2019 שבה התקבלו 3,293. ב- 625 תיקים נחקרו שוטרים באזהרה, שהם 12% מהתיקים שמח"ש בחנה וקיבלה החלטה בעניינם בשנת 2021. 68 כתבי אישום הגישה מח"ש בשנת 2021, שהם 1.2% מכלל התיקים שבחנה.

55% מהתיקים שמח"ש קיבלה בעניינם ב- 2021 נסגרו מבלי שנותבו לגורם אחר במשטרה למענה ארגוני שאינו פלילי. עוד עלה כי במשטרה כ- 24,700 מתנדבים. בשנים 2020-2021 הוגשו ארבעה כתבי אישום בגין עבירות שביצעו מתנדבים.

המבקר אנגלמן המליץ לבחון את הוצאת מח"ש מהפרקליטות ונימק זאת בכך שישנן השפעות לשיוך המוסדי של מח"ש לפרקליטות המדינה ושל מחלקת משמעת במשטרה לאגף משאבי אנוש של המשטרה, על יכולתם להבטיח עצמאות תפקודית מלאה.

מהמשטרה נמסר: "החלטות בדבר נקיטה בהליכים משמעתיים נגד שוטרים מבוצעות על פי הוראות החוק, פקודות המשטרה ונהליה. תיקים המתקבלים ממח"ש מנותבים להליך שפיטה או להמשך טיפול משמעתי, וכל תיק נבחן ביסודיות ומתקבלת לגביו החלטה מוסמכת ומנומקת. בין אם מדובר בהליך פלילי או משמעתי, נשמרות זכויות השוטר כפי שנשמרות זכויות האזרח".

מצוקת הדיור

בין השנים 2007-2022 חלה עלייה של 208% במדד מחירי הדיור בישראל, מחירים המושפעים בין היתר מיחס בין ההיצע של יחידות הידור לבין הביקוש. ע"פ נתוני המועצה הלאומית לכלכלה בשנים 2006-2022 נוצר מחסור מצטבר של כ-189,000 יחידות דיור. הסיבה – מספר יחה"ד שנבנו היה קטן מהנדרש לפי צורכי הדיור.

המבקר אנגלמן בדק את פעולותיה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), הגוף הממשלתי העיקרי המופקד על הגדלת היצע הדיור, ומצא לא מעט ליקויים בהתנהלותה. בין היתר – הרשות לא יישמה חלק מהפעולות שנקבעו לשם מימוש התוכנית האסטרטגית, לפיה בין השנים 2017-2040 נדרש לתכנן כ-2.6 מיליון יח"ד.

המבקר מצא כי ב-35% (114 מ-324) מהתוכניות למגורים שאושרו ביוזמה ציבורית בשנים 2017 – 2021, קיימים חסמים בשלבי השיווק, היתרי הבנייה או אכלוס. המבקר תקף בחריפות את ההתנהלות והמליץ לממשלה לפעול מיידית לתיקון הליקויים. "מחסור של 189,000 יח"ד ב-16 שנים זה נתון שלא ניתן לישון איתו בשקט. אין פלא שמחירי הדירות זינקו ביותר מ-208% משנת 2007. על הממשלה לתקן באופן מיידי את הליקויים שעלו בדוח".

הדיור לאוכלוסייה החרדית

בהמשך לנתונים לעיל, המבקר אנגלמן העלה כי היקפי התכנון והשיווק היו נמוכים מן הנדרש לשם מתן מענה על צורכי הדיור של האוכלוסייה החרדית בהתאם לתוכנית הדיור לאוכלוסייה זו. היקף תוכניות הדיור לאוכלוסייה החרדית שאושרו בשנים 2017-2021 היה כ-4% מתוך כ-623,000 יח"ד שאושרו לכלל האוכלוסייה באותן שנים.

הפשיעה החקלאית

מבקר המדינה התייחס בדוח גם לטיפול המשטרה בפשיעה החקלאית. לפי המבקר, כ-70% מהתיקים שנפתחו בין השנים 2021-2017 נסגרו בעילת "עבריין לא ידוע". זאת למרות שאומדן הנזק הכלכלי הישיר והעקיף שנגרם ב-2016 מעבירות פשיעה חקלאית עומד על 1.2 מיליארד שקלים. מבקר המדינה עסק בעבר בנושא, אך מהדוח הנוכחי נראה כי אין שיפור במצב. בביקורת הקודמת עלה כי ההימנעות החקלאית מדיווח על עבירות נובעת מהיעדר אמון במשטרה – ועל כן נתוני המשטרה אינם משקפים את הפשיעה בפועל.

בביקורת הנוכחית טענו חקלאים כי חלק ניכר מאירועי הפשיעה עדיין אינם מדווחים למשטרה בשל היעדר אמון במערכות האכיפה ומכיוון שלרכוש שנגנב אין ביטוח, בעקבות סירובן של חברות ביטוח לבטח רכוש חקלאי. למרות זאת, המשטרה לא בחנה אם אכן יש תת-דיווח ולמג"ב אין תוכנית פעולה סדורה שמטרתה לעודד חקלאים להתלונן לאחר אירוע של פשיעה חקלאי.

מתשובת המשטרה עלה כי הנזק הישיר והעקיף שמתועד על ידי חוקרי מג"ב נוגע לתיקים שבהם הוגשו תלונות ומבוסס על הערכה מילולית שמסר המתלונן בעת החקירה. המשטרה אינה מחשבת את הנזק העקיף והמתמשך על פי מדדים אחידים כמו עלויות מיגון וביטוח ואובדן הכנסות עתידיות. לפי מג"ב, הערכת הנזק הישיר של הפשיעה החקלאית ב-2021 עמדה על כ-19 מיליון שקלים. ב-2016 העריך אגף התכנון והארגון של המשטרה כי הנזק מפשיעה כלכלית עמד על כ-1.2 מיליארד שקלים. המבקר העיר שהפער הקיים נובע בשיטות חישוב שונות ובמדידה אחרת של הנזק.

דוח המבקר מצא כי כ-79% מהתיקים שנפתחו בין השנים 2021-2017 נסגרו לבסוף. בכ-70% מהמקרים התיק נסגר בעילת "עבריין לא נודע", ב-2016 76% מהתיקים שנסגרו היו בעילה זו. המבקר העיר שהפחתה משמעותית של שיעור התיקים שנסגרים בעילה זו הייתה יכולה להעיד על הצלחה רבה יותר של מג"ב בתפיסת העבריינים.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

מבתי כנסת ועד להיכלי הענק: אימפריית הריהוט של רהיטי לביא כובשת את בתי הכנסת בארץ ובעולם
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הממשלה האריכה את המצב המיוחד בעורף בחודש וחצי
סוכלה הסעת שוהים בלתי חוקיים ברהט: חמישה נעצרו
עם ישראל נרתם: מכינים את הבית לחמש יתומותיו של רבי משה שיינפיל זצ"ל
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
תחקיר: עיתונאי בכיר בטורקיה פעל כסוכן השפעה של המודיעין
דרמה במשפט נתניהו: השופטים מצהירים - "עדיין קיימים קשיים בהוכחת עבירת השוחד"
לראות בעיניים איך עץ הופך לארון קודש מפואר: סיור מאחורי הקלעים של אימפריית הריהוט מהצפון
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הרמטכ"ל: "אנחנו מצויים בצומת אסטרטגי משמעותי" | 1,000 ימים למלחמה
נשיא איראן פזשכיאן: 6 מיליארד דולר שהוקפאו בקטאר יופשרו
החופש המושלם: איך לבחור את הצימר המדויק לחופשה הבאה שלכם?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
צה"ל ושב"כ חיסלו מחבל מהגא"פ שהשתתף בטבח ובחטיפת אזרחים
עמית חדד לשופטים: "אין משפט שהתנהל 5 ימים בשבוע, רק משפט אייכמן"

הכתבות המעניינות ביותר

בהלה בבני ברק: חפץ חשוד אותר באוטובוס; חבלן הוזעק לזירה
יו"ר הפרלמנט הלבנוני: ההסכם לא ייצא לפועל, לא נסכים להדחת הרמטכ"ל
חיזבאללה מאשים את ישראל בהפרת הפסקת האש; צה"ל: תקפנו בעקבות הפרות חמורות
מורה השכיר את דירתו לשב"ח - וזה הלין בה שב"ח נוסף; כתבי אישום הוגשו
הרמטכ"ל אייל זמיר ראוי להערכה ולתודה / פרשנות
הרמב”ם היומי • הלכות שביתת עשור פרק א׳ • צפו
הרמב”ם היומי • הלכות שביתת עשור פרק א׳ • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
השיעור היומי: הרב דוד חבושה • צפו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – י"ג בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – י"ג בתמוז ה'תשפ"ו
סוריה זועמת: צה"ל תקף בארטילריה ובמסוקים בדרום המדינה; התושבים נמלטו
וואטסאפ

חדש באתר

ramatkal_autoOrient_i
הממשלה האריכה את המצב המיוחד בעורף בחודש וחצי
WhatsApp Image 2026-06-29 at 13.09
סוכלה הסעת שוהים בלתי חוקיים ברהט: חמישה נעצרו
צילום מסך 2026-06-29 133731
תחקיר: עיתונאי בכיר בטורקיה פעל כסוכן השפעה של המודיעין
.
דרמה במשפט נתניהו: השופטים מצהירים - "עדיין קיימים קשיים בהוכחת עבירת השוחד"

המיוחדים

צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים

גלריות

מסיבת סידור בת''ת כח התורה קריית הרצוג צילום י
מסיבת סידור בת"ת 'כח התורה' קריית הרצוג בני ברק
מעמד רב רושם לסיום מבצע תורה בתלמוד תורה חדר מנחם בבירת רוסיה-3-001 (38)
מעמד רב רושם לסיום מבצע תורה בתלמוד תורה חדר מנחם בבירת רוסיה
אירוסין ספינקא טוורסקי טוורסקי צילום שוקי לרר (36)
שמחת אירוסי נכדת האדמו"ר מספינקא • גלריה
חתונה זידיטשוב – נדבורנא חיפה - ספינקא י-ם -קאסאן צילום א
שמחת בית זידיטשוב – נדבורנא חיפה - ספינקא י-ם - קאסאן

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – י"ג בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שֵׁנִי • כותרות העיתונים – י"ג בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture