דובר צה"ל

הפיכה צבאית: אלוף פיקוד מרכז מונע את יישום מדיניות הממשלה נגד הבניה הפלסטינית

אלוף פיקוד מרכז לא מאפשר להקצות כמות מספקת של כוחות אבטחה אל מול דרישות האכיפה של סמוטריץ נגד בנייה בלתי חוקית של פלסטינים ביוש וכתוצאה מכך יש ירידה דרסטית באכיפה • תגובות נזעמות מהצד הימני של המערכת הפוליטית

כתבות נוספות בנושא:

אלוף פיקוד המרכז יהודה פקס קיצץ באחרונה כוחות לאבטחת פעולות אכיפה נגד בנייה לא חוקית פלסטינית ביהודה ושומרון. כתוצאה מכך, המדיניות עליה הורה הדרג המדיני בנושא לא יושמה במלואה בשטח. כך חושף אמיר אטינגר ב'ישראל היום'.

מנתונים שנחשפו עולה כי בחודש האחרון חלה ירידה דרסטית בפעולות האכיפה נגד בנייה פלסטינית בלתי חוקית ביהודה ושומרון – זאת כיוון שהאלוף פוקס קיצץ בכוחות המאבטחים את השטח בעת הריסת המבנים – המוקצים בכפוף לשיקולים ביטחוניים ומבצעיים.

למעשה, האלוף לא נענה לדרישה להקצות כמות מספקת של כוחות אבטחה בהתאם למדיניות האכיפה של השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ', אשר אמון בממשלה על אכיפת הבנייה הבלתי חוקית ביו"ש. לאור זאת, השר שיגר מכתב לשר הביטחון יואב גלנט ולראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להנחות את פוקס שלא לסכל את מדיניות האכיפה תוך שהוא רומז שהמהלך לא נעשה משיקולים מבצעיים גרידא.

מקורות במנהל האזרחי אומרים כי "מבחינת האלוף הוא הריבון בשטח. הוא רואה שסמוטריץ' מקצץ וכמעט לא עושה פעולות אכיפה נגד בנייה בלתי חוקית של יהודים, אז הוא לא רוצה להיחשד באכיפה בררנית ולהיות חשוף לעתירות ותביעות בשל אכיפה משמעותית יותר כלפי הפלסטינים".

מנתונים של המנהל האזרחי עולה כי בחודשים אפריל-מאי השנה החל מה-23 באפריל נעשו בשבועות הבאים בהתאמה, 36 פעולות אכיפה נגד בנייה פלסטינית בלתי חוקית ביו"ש, ולאחר מכן 41, 39, 43 ו־40 פעולות, נכון לשבוע של ה־21 במאי.

מנגד, בחודש יוני נעשו רק כרבע מפעולות האכיפה ביחס לחודשיים שקדמו לו. בשבוע הראשון של חודש יוני נעשו 7 פעולות אכיפה, בשבוע השני 9, בשבוע שלאחר מכן 11 ובשבוע האחרון של אותו חודש 10 פעולות אכיפה בלבד.

במכתב ששלח סמוטריץ' לגלנט ולנתניהו, נכתב כי מדיניות האכיפה צפויה להיות מוסדרת בין שניהם לשר במשרד הביטחון, אך מאחר וזו טרם הוסדרה גיבש מדיניות אכיפה לזמן הביניים, בדיון שערך ב־29 במאי השנה עם ראש המנהל האזרחי ומתאם פעולות הממשלה בשטחים. סמוטריץ' טען במכתבו כי האלוף פוקס אינו מרוצה ממדיניות זו ובשל כך קיצץ את הקצאת כוחות האבטחה הנדרשים לבצעה.

"סיכום הדיון הופץ ללשכת שר הביטחון ולגורמים הרלוונטיים", כתב סמוטריץ'. "שעות ספורות בלבד לאחר קיום הדיון הודיע אלוף פיקוד מרכז למנהל האזרחי על ביטול כלל כוחות האבטחה בחטיבות השונות אשר אושרו לטובת אבטחת האכיפה באותו שבוע, וזאת באופן חד צדדי וללא שיח כלשהו. הנחיה זו ניתנה להבנתי בעקבות אי שביעות רצונו של האלוף מסיכום הדיון האמור. מאז, אלוף הפיקוד עומד בסירובו לאבטח את פעולות האכיפה המסוכמות במסגרת הדיונים המקצועיים של פורום האכיפה המתכנס אחת לשבוע ובשבועות האחרונים מתבצעות במגזר הערבי פעולות אכיפה מינוריות בלבד".

עוד טען השר כי האלוף משתמש בסמכותו הביטחונית לסיכול החלטה מדינית של מדיניות אכיפה. "השימוש בסמכות הביטחונית בכדי לסכל החלטה מדינית, כל אימת שהנחיה מדינית זו או אחרת אינה מוצאת חן בעיני אלוף הפיקוד עלולה להוביל לאובדן אמון בהערכות המצב של קציני צה"ל. אבקשכם להנחות את אלוף הפיקוד לחזור לתאום פרודוקטיבי מלא של פעולות האכיפה בהתבסס על שיקולים מבצעיים וביטחוניים בלבד ובהתאם למדיניותי כדרג מדיני. התנהלות זו אינה יכולה להיות קבילה במדינה דמוקרטית מתוקנת", חתם סמוטריץ' את מכתבו.

מדובר צה"ל סירבו להגיב לטענות. גם בלשכת השר סמוטריץ' סירבו להגיב. מהמנהל האזרחי לא התקבלה תגובה.

ח"כ צבי סוכות ממפלגת 'הציונות הדתית' כתב בתגובה: "מי שהיו אמורים לצאת לרחוב למאבק על הדמוקרטיה אלו מצביעי הימין. א.ב של דמוקרטיה זה מימוש החלטות הדרג מדיני שהוא ורק הוא נבחר על ידי העם ורק הוא מכתיב מדיניות. לא יעלה על הדעת שתהיה איפה ואיפה באכיפה בין יהודים לפלסטינים. לא במשמרת שלנו!!".

ח"כ לימור סון הר מלך מעוצמה יהודית, כתבה: "אם יש מי שחשב שאם נאפשר לאלוף הפיקוד לעשות דין לעצמו ולחתום על ביטול חוק ההתנתקות רק על חומש, ולהתעלם מהחלטת הכנסת שביטלה את ההתנתקות בכל צפון השומרון, הוא יגלה באיחור כי אלוף הפיקוד יקח סמכויות נוספות לעצמו ויחליט מה מהחלטות הממשלה הממונה עליו ברצונו לקיים ומאלו החלטות ברצונו להתעלם. אני מצפה מהשר גלנט להבהיר לאלוף הפיקוד יהודה פוקס את ההיררכיה השלטונית ולהסביר לו כי אם הוא רוצה לממש אג’נדות פוליטיות עליו להתמודד לכנסת".

ראשי שדולת א״י ח״כ יולי אדלשטיין, ח״כ לימור סון הר מלך וח״כ שמחה רוטמן השיבו יחד על הפרסום: "אכיפה בררנית היא פשע. המציאות בה אלוף הפיקוד מוצא תמיד במהירות ובקלות כוחות גדולים להריסת כל מעין או גדר של הציבור היהודי ביו״ש אך מונע ומפריע לאכיפה כנגד עשרות אלפי המבנים הערבים הבלתי חוקים ביו״ש בלתי מתקבלת על הדעת".

"רק לפני כחודש סיירו חברי השדולה ביהודה ושומרון וחזו כיצד תכנית ההשתלטות הערבית של סלאם פיאד מתקדמת באין מפריע ובניגוד חמור לחוק. אנו דורשים משר הביטחון לפעול באופן מיידי ולאפשר את האכיפה כנגד הבניה הערבית הבלתי חוקית לאלתר".

ח"כ דן אילוז מהליכוד כתב לאחר הפרסום: "הבנייה הבלתי חוקית של ערביי יו"ש משתוללת. רואים זאת בבירור בשטח. הדרג הפוליטי הוא הקובע סדר יום אסטרטגי בעוד הדרג הצבאי הוא המבצע. זו השיטה וכך הדברים חייבים להתנהל אחרת תיווצר אנרכיה. בואו נגיד בשפה שתבינו: האלוף פועל בחוסר סבירות קיצונית".

ח"כ, גדי איזנקוט התמקד בביקורת על הממשלה, שלדבריו פירקה לגורמים את משרד הביטחון בהסכמים הקואליציונים: "פירוק הסמכויות ביהודה ושומרון בין שר הביטחון לשר סמוטריץ יצר אנדרלמוסיה ניהולית ופיקודית – ממשלת ישראל מכשילה את צה״ל שנמצא בנעלי הריבון. ההחלטה הביאה לפגיעה במשימת הבטחון והחובה של צה״ל לאכוף חוק וסדר, אשר הביאו להידרדרות הבטחון ולקיחת חוק לידים על ידי אזרחים. שר הבטחון חייב לתת גיבוי לצה״ל בכדי למנוע הסלמה חמורה בעת הקרובה".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

2 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

בוגרי קרן וקסנר עושים שמות בצהל

שמאלנים בתפקידי מפתח בשירות המדינה
חייבים לקיים את מדיניות הממשלה.
לא מקיימים?
לפטר מיד שילכו הבנתה.
שם יעשו מה שרוצים.
המדינה היא לא הבית הפרטי שלהם.
פקידים.
לפטר אותו מיד!

כתבות חדשות באתר

טרגדיה בלתי נשכחת: 'שלושים' לאסון המחריד של משפחת דוידזון
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
סערה בוושינגטון: "הפנטגון שיפץ את נתוני הפצועים כדי להציג תמונת ניצחון"
ח"כ פרוש בסיכום ראשוני: "זכינו לקדש שם שמים! ערוכים להמשיך את המחאה"
האמת הכואבת: למה משפחות מפסידות כסף - גם כשההשקעה "כשרה ובטוחה"?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
 חיזבאללה מאשים: כטב"ם ישראלי חיסל שני אזרחים בדרום לבנון
הרב יצחק יוסף נגד ממשלת הימין: "יש כאן גזענות מובהקת, משפילים אותם"
דרמה במעונו של פוסק הדור: נחשף סיפורו הכאוב של החתן שנותר חסר כל לקראת חופתו
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
משרד הבריאות: חשד שמוצרי טחינה עם סלמונלה נגנבו ונמכרים בשווקים
 עובד קבלן של משרד הביטחון תושב חורה נהרג מקריסת מבנה ברצועת עזה
עם ישראל התגייס לשפץ את הבית, וכעת משלימים את המשימה עבור חמש היתומות של רבי משה שיינפיל זצ"ל
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דרום לבנון: צה"ל תקף מהאוויר רכב חשודים שהיוו איום מיידי על הכוחות
קידוש שם שמים: למעלה מ10000 רכבים השתתפו במחאה למען לומדי התורה

הכתבות המעניינות ביותר

וקרב פזורינו" דודי קאליש ויענקי אויש מחדשים את הניגון הנוסטלגי של מודז'יץ
בדרך לקבר הצדיק: האברך ר' עקיבא ראנד ז"ל נהרג בתאונת דרכים קטלנית במולדובה
מתי ההילולא של בלעם? / דעה
אבל בעולם החסידות: הבדחן והמשמח הנודע ר' בצלאל דים ז"ל הלך לעולמו
כך בני המשפחה יכולים לזהות סימני אזהרה בזמן,לפנות לבדיקה ולהבטיח טיפול מתאים
בהשתתפות ח"כים ובכירי הממשלה - מאות מפעילי מעונות בוועידת חלמי"ש לענף הגיל הרך
למרות תהפוכות ואתגרים: 5,000 נערות השתתפו במעמד אדיר של תורה ואמונה
דם החרדים הותר: איום בנשק, ניסיון חנק ואלימות רבה כנגד משתתפי מחאת הרכבים
בתום מצוד ממושך: לוחמי דובדבן ושב"כ חיסלו מחבל בכיר בתשתית הנשק במנשה
וואטסאפ

חדש באתר

Copilot_20260625_002709-compressed
סערה בוושינגטון: "הפנטגון שיפץ את נתוני הפצועים כדי להציג תמונת ניצחון"
מלבן - וקרב פזורינו
וקרב פזורינו" דודי קאליש ויענקי אויש מחדשים את הניגון הנוסטלגי של מודז'יץ
WhatsApp Image 2026-06-25 at 00.10
ח"כ פרוש בסיכום ראשוני: "זכינו לקדש שם שמים! ערוכים להמשיך את המחאה"
WhatsApp Image 2026-06-24 at 23.38
 חיזבאללה מאשים: כטב"ם ישראלי חיסל שני אזרחים בדרום לבנון

המיוחדים

צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים

גלריות

המשפיע רבי שמעון זאב מייזליש בביקור בקהילת סאטמאר בב''ב צילום א
הגה"צ רבי שמעון זאב מייזליש רב ביהמ"ד ישמח משה בקרית יואל מונורו בביקור בקהילת סאטמאר בב"ב
רבי יעקב מאיר שכטער בשמחת הברית לנינו של האדמו''ר ממשכנות הרועים צילום יחיאל רייכמאן (13)
מרן הגרי"מ שכטר בשמחת הברית לנין האדמו"ר ממשכנות הרועים
חלאקה לנכד הרב מרדכי בונים זילברברג רב שיכון ה' ב''ב צילום שוקי לרר (2)
שמחת החלאק'ה לנכד הגרמ"ב זילברברג
הכנסת נין האדמו''ר ממכנובקא בעלזא לתלמוד תורה מכנובקא בעלזא בירושלים (9)
מעמד הכנסת נין האדמו"ר ממכנובקא בעלזא לת"ת מכנובקא בעלזא בירושלים

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ט' בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – ט' בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture