ארה"ב מפעילה לחץ כבד על חמאס באמצעות המתווכות ודורשת לקדם את עסקת שחרור חלק מהחטופים. הערב שוחח נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם אמיר קטאר ואמר לו כי ישראל מסכימה לקבל את העסקה כפי שהציג אותה לפני מספר ימים.
במקביל שוחח שר החוץ בלינקן עם מקבילו הטורקי והבהיר לו את חשיבות הסכמת חמאס לעסקה המתגבשת.
דובר המועצה לביטחון לאומי בארה"ב, ג'ון קירבי, התייחס הערב (שני) לנאום שנשא נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשבת אודות העסקה ואמר כי "הכדור כעת במגרש של חמאס".
"אנחנו מסכימים עם ראש ממשלת ישראל שלישראל קיימת זכות להרוס את יכולות חמאס", אמר קירבי. "אולם, כעת הזמן לעבור לשלב הבא, להתחיל את השלב הראשון לשחרר חלק מהחטופים ולהתחיל לדון בשלב השני. ברגע שהשלב הראשון של העסקה יתחיל, ישראל תפסיק את הפעולה ברפיח".
במענה לשאלה אם ישראל עודכנה בטרם ההצהרה של ביידן, ענה קירבי: "אכן, עדכנו את ישראל שהנשיא ידבר על ההצעה לפני הנאום". קירבי חזר וטען כי ביידן הציג את ההצעה של ישראל כפי שהעבירה אותה למתווכות. לדבריו התזמון של הנאום הגיע לאחר שחמאס ראה את ההצעה ביום חמישי. עוד אמר קירבי כי "הנשיא ביידן חשב שנכון להציג לכולם את פרטי ההצעה ולהראות לכל העולם את הרצינות של ישראל".
במקביל לדבריו של קירבי, שרי החוץ של סעודיה, איחוד האמירויות, קטאר, ירדן ומצרים נשאו הצהרה משותפת ואמרו: "תומכים במאמצי התיווך ומדגישים את חשיבות ההתייחסות הרצינית והחיובית להצעה שהציג ביידן כדי להביא להסכם שמבטיח הפסקת אש קבועה ומתן סיוע לכל רחבי רצועת עזה".
השרים הדגישו: "יש צורך לעצור את התוקפנות בעזה, לשים קץ לאסון ההומניטרי שנגרם, להחזיר את העקורים לאזוריהם, בנוסף לנסיגה מוחלטת של הכוחות הישראליים מרצועת עזה ושיקום הרצועה, לצד תוכנית מקיפה ליישום פתרון שתי המדינות".
ראש הממשלה נתניהו הבהיר מוקדם יותר היום כי הוא תומך בעסקה אולם עומד על כך שישראל תהיה חופשית להמשיך בלחימה בעזה עד להכנעת חמאס. לטענת נתניהו העסקה כפי שהיא מתגבשת בימים אלו כוללת את האפשרות של חידוש המלחמה עד למיטוט חמאס.
חמאס מצדו פרסם הערב הודעה בה טען כי לא ראה שום הצעה ישראלית שדומה בפרטיה למה שהציג נשיא ארה"ב בנאומו בשבת האחרונה. סינוואר העביר היום מסר למתווכות ואמר כי הוא אינו להוט לסיים את המלחמה ולהבנתו ישראל טובעת בביצה העזתית בעוד העניין העולמי בפתרון מדיני לפלסטינים רק עולה לכותרות ככל שעובר הזמן.
בחמאס מבינים כי ישראל לחוצה להגיע כעת לעסקה בעקבות הלחץ הפנימי והבין לאומי של מדינות רבות ובראשן ארה"ב. דוברים מטעם החמאס התבטאו היום כי הם אינם סומכים על הבטחה מעורפלת של ישראל להפוגה בקרבות והם דורשים ערבויות לסיום מוחלט של המלחמה.
נקודת המחלוקת העיקרית כיום בין חמאס לישראל היא אודות השלב הראשון של 16 ימים בהם ישוחררו חטופים, בישראל אומרים כי רק אחרי הימים האלו יחל מו"מ על הפוגה ועצירת המלחמה בעוד חמאס רוצה התחייבות עוד לפני תחילת השלב הראשון כי ישראל תעצור את המלחמה ותסיג את כוחותיה מעזה.
מוקדם יותר שוחח שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן עם שר הביטחון יואב גלנט ועם השר בני גנץ ואמר להם כי הוא שמח בכך שישראל מקבלת את העסקה וכי נטל ההוכחה כעת נמצא בידי חמאס.
מנגד גורמים בקואליציית הימין בן גביר וסמוטריץ' הודיעו לרה"מ כי אם העסקה תצא אל הפועל יפרשו מהממשלה.
הצהרה מעניינת נשמעה הערב מפי השר יצחק גולדקנופף מיהדות התורה שבפגישה עם משפחות חטופים אמר כי יתמוך בכל עסקה שתבוא על מנת לסייע בהשבתם של החטופים.
גם שר הרווחה יעקב מרגי כתב הערב לאחר פרסום רציחתם של ארבעה חטופים בידי חמאס: "ממשלת ישראל מחוייבת לעשות כל מאמץ להשיב את כל החטופים הביתה. זוהי חובתנו הבסיסית והמוסרית".
שר העבודה יואב בן צור מש"ס התבטא אף הוא באופן דומה וכתב: " כעם מוסרי שמקדש את החיים ולא את הניצחון, מה שעומד לנגד עינינו הוא קודם כל להשיב את החטופים חיים לביתם."




















