סגן אלוף (מיל') שרית זהבי היא מייסדת ונשיאת מרכז עלמא – מרכז מחקרי חינוכי לאתגרי הבטחון של ישראל בצפון. עוסקת במזרח תיכון, איראן, לבנון, סוריה וחזבאללה בהיבטי טרור ומאבק בטרור. היא שירתה כ- 15 שנים בחיל המודיעין בצה"ל, תחילה בחטיבת מחקר וניתוח מודיעיני ולאחר מכן בפיקוד צפון. יחד עם טל בארי, ראש מחלקת המחקר של מרכז עלמא לחקר אתגרי הביטחון בצפון, הם מפרסמים נייר עמדה מעניין.
לדבריהם, במשך השנים העמדה המסורתית של ישראל הייתה כי מדינת לבנון נושאת באחריות לכל מה שקורה בשטחה. העובדה שחיזבאללה הינו מפלגה פוליטית בפרלמנט הלבנוני, ויש לו שרים המכהנים בממשלה, חיזקו עוד יותר את הקושי בקיום הבחנה בין מדינת לבנון למדינת חיזבאללה בכל הנוגע לעימות עם ישראל.
כיוון שחיזבאללה עושה שימוש בתשתיות המדינה הלבנונית והוא חלק מן הממשל הלבנוני, בישראל עולים קולות הממליצים לפגוע בתשתיות המדינה הלבנונית זאת על מנת להעביר מסר לממשלה הלבנונית ובכך לייצר מנוף לחץ על חיזבאללה ואולי גם לפגוע בתפקודו הצבאי.
לכאורה, בדין הבינ"ל זה נחשב חוקי כי חיזבאללה מוכר כארגון טרור שמנהל מלחמה נגד ישראל. תקיפת תחנת הכוח בזהארני, או למשל באחד מנמלי הים של לבנון, יכולה להיחשב לגיטימית אולם לאור הניסיון במלחמה ברצועת עזה, תגרור לחץ וביקורת בינ"ל כך שיביא לעצירת המלחמה ולהסדרים חפוזים לא נוחים לישראל בסיומה.
החוקרים מסבירים כי מדינות המערב (בהובלת ארצות הברית וצרפת, בעלות אינטרסים רבים בלבנון), יתקשו להכיל פגיעה פיזית מכוונת ישראלית במתקני תשתית פורמליים של מדינת לבנון הריבונית. זאת, הן בשל שיקולים פנימיים והן בשל העובדה כי בניגוד להבנה המקובלת בישראל לגבי הקושי להבחין בין מדינת לבנון למדינת חיזבאללה – בעולם רואים בלבנון מדינה ריבונית, ישות נפרדת מארגון הטרור חיזבאללה.
בשורה התחתונה, לאור הבידוד הגובר של ישראל במערכת הבינ"ל בעקבות המערכה ברצועת עזה, חשוב לבחון מהי התשתית האזרחית ממנה ניזון חיזבאללה שניתן בקלות להוכיח כי מאפשרת לו את ביסוס התשתית הצבאית ומשמשת להוצאה לפועל של התקיפות נגד ישראל.
שרית זהבי וטל בארי מסבירים כי פעולות התקפיות של צה"ל נגד תשתיות תומכות למאמץ הצבאי של חיזבאללה, צריכות להתמקד בתשתיות האזרחיות הלא פורמליות של חיזבאללה – שמתנהל כמדינה בתוך מדינה – ולא באלה הפורמליות של מדינת לבנון. הכוונה היא לתשתיות דלק, פיננסים, תקשורת וכד' שמשמשות באופן ישיר ומתמשך את המאמץ הצבאי של חיזבאללה נגד ישראל.
בשנים שחלפו מאז מלחמת לבנון השנייה קרו שני תהליכים חשובים. ראשית, תשתיות מדינת לבנון כמעט ואינן מתפקדות והיא מצויה במשבר כלכלי ופוליטי עמוק. שנית, חיזבאללה הקים למעשה תשתיות חלופיות (מים/חשמל/תקשורת וכדומה). תשתיות אלה מספקות את צרכי חיזבאללה הצבאיים וגם את הצרכים האזרחיים של אוכלוסיית הבייס השיעית שלו. הכוונה לתשתיות גנרטורים, תשתיות סולריות, מערכות שאיבת מים והולכת מים. בנוסף לחיזבאללה מאגרי אנרגיה (דלק/סולר) עצמאיים לשעת חירום. לחיזבאללה יש אף רשת תקשורת מבצעית עצמאית קווית משלו. כל אלו נתמכים על ידי כסף וסיוע איראני.
בשל כל זאת, פגיעה פיזית בתשתית המדינתית הפורמלית של לבנון, לא תביא ללחץ מצד האוכלוסייה על חיזבאללה, היות ואוכלוסיית הבייס השיעית מקבלת את התשתיות האלו מחיזבאללה ולא מהמדינה. הבייס השיעי של חיזבאללה זו היא האוכלוסייה החשובה מבחינתו, היא למעשה קהל שבוי, שלא יתקומם נגד חיזבאללה.
שאר אזרחי לבנון, מהעדות השונות, לא באמת חשובים לחיזבאללה וכפי שניתן לראות, למרות המחאה בלבנון נגד המלחמה עד כה – הם אינם גורמים לו לנצור את האש או אפילו לדון בכך. אין בלבנון כיום תנועה חברתית, הפגנות ברחובות ומחאה כפי שראינו בעבר ב- 2019 בעת המשבר הכלכלי או לאחר רצח חרירי.
אגב, לממשלת לבנון ולכוחות הבטחון שלה, אין יכולת לבצע מהלך אופרטיבי כנגד חיזבאללה או להתעמת איתן. בפעם האחרונה, שממשלת לבנון ניסתה לעשות מהלך אופרטיבי כנגד חיזבאללה בשנת ,2008 זה כמעט גרם ל" הפיכה צבאית" ולהשתלטות צבאית מוחלטת של חיזבאללה על לבנון ומוסדותיה.
החוקרים של 'עלמא' מוסיפים כי יתרה מכך, מדינות רבות בעולם, בהן למשל גרמניה, בריטניה ואוסטרליה כבר הכירו בזרוע האזרחית של חזבאללה כארגון טרור, ותקיפת אתרי תשתית של חזבאללה, תוכר על ידן כמטרות של ארגון טרור.
קל יותר יהיה להוכיח כי התשתיות האלו למעשה, הם מתחרים בגופים הפורמליים המקבילים של המדינה הלבנונית. תחרות זו גורמת לדעיכת הגופים הפורמליים של מדינת לבנון ולהפיכתם ללא רלבנטיים. התהליך הזה מערער על היציבות והריבונות של המדינה הלבנונית ומחזק את השליטה של חזבאללה בלבנון ואת האוריינטציה האיראנית בלבנון.
כל השירותים האזרחיים שחזבאללה מעניק לתושבים מאפשרים לו לייצר תלות. חזבאללה נוכח בכל תחומי החיים של התושבים השיעים בלבנון, עד כדי כך שהם אפילו לא מחפשים אלטרנטיבה. כך, חופש הפעולה הצבאי של חזבאללה מובטח – הוא משתמש בבייס הלבנוני שלו כמגן אנושי לאחסון האמל" ח ולפעולה צבאית נגד ישראל מתוך התשתיות האזרחיות האלו. זה נחשב בדין הבינ"ל כפשע מלחמה.




















צריך להחריב את לבנון, כל פשרה וניסיון להתמקד בתשתית זו או אחרת תגרום לחורבן אצלנו
הזייה , פשוט הזייה, טירוף מערכות של ממש , כל ה"קלף" שיש לנו בצפון זה כך שהחיזבאלה כמגן לבנון לא יכול להרשות לעצמו חורבן המדינה מה שלסינואר ממש לא איכפת , ההצעה היא להפריד בין לבנון לחיזבאלה גורמת לכולנו גזר דין מוות שכן לחסל אירגון טרור עד האחרון שבו לא אפשרי. רק חורבן תשתיות של כל לבנון מיג בתחילת הלחימה ישבור את חיזבאלה ויביא אולי בס"ד סיכוי לכניעה מצידו .
לא יאמן שהמומחים מטעם עצמם בעזרת סברות עקומות ( לא נכנסתי לגוף הטיעונים החלשים ) ממיטים עלינו אסון.
כמה מומחים בעיני עצמם אוכלי חינם לשעברים שאין מח בקודקודם
איזה אסון הביאו עלינו
ומה הם רוצים להביא?
יותר מידי מבינים אצלנו את המדיחנות הערביות, וזה משגע, אם לבנון היא מדינה, הרי זה אחריות אך ורק שלה,
לא יתכן שתושבי הצפון יחטפו אצלנו, ושם ישארו תשתיות מים וחשמל, כך גם סבור האלוף האגדי אביגדור קהלני, כך גם מפקד זרוע היבשה לשעבר יפתח טל עוז , רק שהיום ישנם "אויבער חכמים"
לא משנה מה נתקוף, יגנו אותנו.
אי אפשר באמת לדעת איך זה ישפיע על המצב הפוליטי של חיזבאללה.
ובנוסף לכך אם תהי' הבחנה בין התשתיות השונות, זה דבר ראשון ישמש כבומרנג נגדנו מול העולם, כיון שאנחנו מכיארים בכך שאין להרוס תשתיות שמשמשות אזרחים.
דבר שני תשתיות אלו ישמשו את חיזבאללה בסופו של דבר ויגבירו את שרידותו.
אםה