קרדיט: ללא

מבקר המדינה נגד צה"ל והממשלה: "אין נשיאה באחריות אישית עם פעולה בצידה"

המבקר אנגלמן מזהיר: "ביקורת המדינה חיונית לביטחון המדינה גם בשעת מלחמה. קיימת שחיקה חמורה של אחד הערכים היסודיים במדינה דמוקרטית - ערך הנשיאה באחריות. קורא לצה"ל לשתף פעולה על מנת לאפשר את השלמתם"

כתבות נוספות בנושא:

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן השתתף היום (שלישי) בטקס פתיחת שנת המשפט של לשכת עורכי הדין בתל אביב. בדבריו התייחס לקשיים העומדים בפני ביקורת המדינה בעת הזאת: "בקרוב נציין שנה למתקפת הטבח האכזרית בשמחת תורה ה-7.10. בעת הזו אנו חייבים להצביע ביושר על אחת התוצאות הקשות והחמורות ביותר שקרו במהלך החודשים שחלפו מאז האסון: שחיקה חמורה וחסרת תקדים של אחד הערכים היסודיים במדינה דמוקרטית – ערך הנשיאה באחריות.

"כבר ב- 10.10 הודעתי בשדרות שביקורת המדינה תהפוך כל אבן על מנת להגיע לחקר האמת ולהצביע על האחריות של הגורמים הנוגעים בדבר מכלל הדרגים. בישראל נכון לספטמבר 2024 – אין נשיאה באחריות אישית עם פעולה לצידה – לא בדרג המדיני, לא בדרג הביטחוני והצבאי ולא בדרג האזרחי. נהפוך הוא – אזרחי ישראל חווים הדלפות מגמתיות שכל מטרתן להטיל אחריות על גורם אחר.

"ואולם לא פחות חמור מכך – אין ביקורת, בדיקה או חקירה אובייקטיבית שמתקדמת ללא הפרעות, חסימות ועיכובים – לקראת הנחת ממצאיה על שולחן הציבור הישראלי. אותו ציבור שתובע לקבל הסברים לאסון שחווה.

המבקר הוסיף והבהיר: "כן, עלינו להביט במראה ולומר ביושר – לא היה מבין נבחרי הציבור, נושאי המשרות הציבוריות, אנשי הצבא ומערכת הביטחון ולו אחד שעמד בסטנדרט הראוי ובמועד המצופה בכל הנוגע לקיום ערך הנשיאה באחריות. ובד בבד חלק מהמערכות הציבוריות והשלטוניות, שבמסגרתן נשחק במשך חודשים ערך הנשיאה באחריות, הן אלו אשר נוקטות בפעולות ממשיות שתכליתן למנוע או לעכב כל בדיקה, חקירה או ביקורת אובייקטיבית, מקצועית ונטולת פניות.

המבקר תקף את צה"ל הפועל לדבריו בגיבוי היועמ"שית המונעים אפשרות לבצע ביקורת מעמיקה על מחדלי המלחמה. בדבריו התייחס המבקר גם למשרד האש הממשלה שמספק לדבריו חומרים חלקיים בלבד: "המערכת הצבאית מצידה, בגיבוי היועמ"שית, הציבה כדבר שבעובדה חומות גבוהות ובלתי עבירות שמובילות הלכה למעשה לסיכול הביקורת; משרד רה"מ מצדו הגם שמספק חומרים עדיין מציב מכשולים, אשר מעכבים ומשבשים את הפעולה המקצועית המתבקשת. אלו ואלו, כל אחת ברמת חומרה שונה, אינן משדרות את החוסן הערכי והציבורי המצופה מהן, שביסודו נכונות לביקורת ממשית, ללא הגבלה, גם אם תוצאותיה יהיו נוקבות וקשות.

"אל נשלה את עצמנו, ספק רב אם ניתן יהיה לשקם ערך זה בעתיד. שחיקתו ויש יגידו זניחתו בעת הזו, בצורה כל כך חמורה, עלולה להיות בלתי הפיכה. ביקורת המדינה בתקופת המלחמה היא מורכבת אבל חיונית למארג הדמוקרטי של מדינת ישראל. המחויבות שלנו היא לכלל אזרחי ישראל וכלל הדרגים יידרשו למימוש אחריותם".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדברי המבקר: "צה"ל מכבד את מוסד המבקר ופועל לאפשר כל ביקורת, וזאת מבלי לפגוע במאמץ המלחמתי ובקשב הפיקודי, בדיוק כפי שקבע בג"ץ. בתשובת צה"ל לבג"ץ עמדנו על כך ⁠שקיומה של ביקורת במתווה המבוקש על-ידי המבקר, בעיצומה של מלחמה קשה במספר חזיתות, תפגע פגיעה ממשית ומוחשית בתפקודם של גופי הביטחון. צה"ל אף הציע להתחיל את הביקורת באופן מידי במספר נושאים, בכפוף להתפתחויות הבטחוניות, אך מבקר המדינה דחה הצעה זו".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת
המחלה התגלתה במהלך חתונת הבן: הרב יעקב בן שלמה ז"ל הותיר שבעה יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בצל העימותים עם ארה"ב: מסע לוויית עלי חמינאי הסתיים במשהד
באורך כולל של כ-2 ק"מ: כך הושמדו חמש מנהרות טרור ברצועה
מטלטל: "הרופא אמר: 'הכנסנו אותו ל-MRI דחוף, אל תאכילו אותו'. באותו רגע הלב שלנו עצר"
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
פיו וליבו כבר שווים | גם בגלוי וגם בחשאי, נתניהו פועל למען מטרה אחת
סוריה: נעצרו חברי החוליה שפוצצו מטענים בדמשק בזמן ביקור נשיא צרפת
פתרון הדיור החרדי: החכמים מזהים את ההזדמנות במערב קריית גת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שריפה פרצה בבית בטייבה: אישה ושני ילדים נפצעו קשה, ילד נוסף בינוני
מחסני נשק של חיזבאללה אותרו בדרום לבנון; הרחפן תיעד את מצבורי האמל"ח

הכתבות המעניינות ביותר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
הוכיח יכולות: כלב רובוטי סיני עובר מבחנים קשוחים בחום קיצוני
האם הלחץ הכלכלי הוא ברכה? מרן המשגיח חשף מעשה אישי מרגש
קחו עמכם דברים – מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
קחו עמכם דברים - מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
למי מותר לקנות דירה ומתי אפשר לשמוע מוזיקה? | פסקי הגר"ע פריד
הדולפין החמוד שב להופיע מול חופי גרמניה והדהים את המקומיים
דובה ושני גוריה הגיעו לביקור בתחנת המחקר בקוטב הצפוני
שני השב"חים סיפרו שהם אחים מירושלים; בחקירה עלה שהסיפור שונה
וואטסאפ

חדש באתר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
WhatsApp Image 2026-07-10 at 14.41
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
WhatsApp Image 2026-07-10 at 13.42
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
צילום מסך 2026-07-10 132315
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

מראות הילולת הצדיק מעג'ור צילום ארי קופרשטוק (24)
גלריה מסכמת: אלפים בהילולת הצדיק מעג'ור זצוק"ל
הכתרה של הגאון רבי הלל דייטש לרב שכונת אלעד (10)
הגאון רבי הלל דייטש הוכתר לרב שכונת אלעד החדשה
1O0A5337
שמחת בית מישקולץ: המונים בשמחת נישואי נכדת האדמו"ר ממישקולץ
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה -3-001 (66)
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture