לאחר פרסום הדו"ח של הסוכנות הבין לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) שחשף כי איראן הפרה את הסכם הגרעין וביצעה פעולות גרעיניות חשאיות עם חומרים עליהם לא הצהירה בפני הפיקוח של האו"ם בשלושה אתרים שונים שנמצאים תחת חקירה במשך זמן רב, הלילה שוחח שר החוץ האיראני עם מנכ"ל סבא"א רפאל גרוסי וביקש ממנו להבהיר כי ארצו לא הפרה את ההסכם עם מדינות אירופה.
על פי הודעה שפרסם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י, השיחה עסקה בהתפתחויות האחרונות בתחום המשא ומתן הגרעיני והמגעים להסרת הסנקציות, וכן דנו בדו"ח שפורסם לאחרונה על איראן על ידי סבא"א.
שר החוץ האיראני קרא למנכ"ל הסוכנות לשקף את המציאות באופן שלא יספק הזדמנות לחלק מהצדדים לנצל לרעה את המוסד הבינלאומי הזה כדי לקדם את מטרותיהם הפוליטיות נגד האומה האיראנית.
שר החוץ עבאס עראקצ'י ביקש גם ממנכ"ל הסוכנות להסביר את שיתוף הפעולה של איראן עם הסוכנות במהלך ישיבת מועצת המנהלים בשבוע הבא, ולהצביע על ההשלכות של כל פעולה פוליטית, שכן איראן תגיב כראוי לכל צעד בלתי הולם מצד הצדדים האירופיים, שהאחריות להשלכותיו והשפעותיו מוטלת על הצדדים המשתמשים בסוכנות ובהסדריה ככלי לקידום סדר היום הפוליטי שלהם נגד איראן.
תגובת ישראל לדו"ח
במהלך השבת הגיבה לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו לפרסום על הפרת ההסכם מצד איראן ומסרה: "הסוכנות לאנרגיה אטומית (IAEA) פרסמה דו"ח חמור וחד משמעי על תוכנית הגרעין של איראן. הסוכנות מציגה תמונה קשה המשמשת כאות אזהרה ברור: למרות אינספור אזהרות מצד הקהילה הבינלאומית, איראן נחושה לחלוטין להשלים את תוכנית הנשק הגרעיני שלה".
"הדו"ח מחזק מאוד את מה שישראל טוענת מזה שנים – מטרת תוכנית הגרעין של איראן אינה למען שלום. הדבר ניכר מהיקף פעילות העשרת האורניום המדאיג של איראן. רמת העשרה כזו קיימת רק במדינות השואפות באופן פעיל לנשק גרעיני ואין לה כל הצדקה אזרחית. הדו"ח מצביע בבירור על כך שאיראן ממשיכה לא לעמוד בהתחייבויותיה הבסיסיות במסגרת אמנת אי-הפצת נשק גרעיני (NPT), וממשיכה למנוע שיתוף פעולה מפקחי סבא"א. הקהילה הבינלאומית חייבת לפעול כעת כדי לעצור את איראן".
תגובת משרד החוץ האיראני וסוכנות הגרעין באיראן
אתמול פרסמו משרד החוץ האיראני וארגון האנרגיה האטומית של איראן (AEOI) הצהרה משותפת בתגובה לדו"ח האחרון של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) המאשים את טהרן בהגברת ייצור האורניום המועשר ביותר שלה: "חזרה על טענות חסרות בסיס שאינן יכולות להקנות אמינות לטענות אלה, יחד עם הבעת דאגה מוגזמת בנושא זה, היא בסך הכל תירוץ לתמרונים פוליטיים נגד הרפובליקה האסלאמית של איראן", נכתב.
עוד נכתב בתגובה כי "למשטר הישראלי הבלתי לגיטימי יש ארסנל גרעיני למרות שאינו חבר באמנת אי-הפצת נשק גרעיני (NPT). עם זאת, ישראל מאיימת לתקוף את מתקני הגרעין השלווים של מדינה חברה באמנת ה-NPT".
"למרבה הצער, מנכ"ל הסוכנות לא נקט בפעולה כלשהי למרות אחריותו המשפטית והבקשות החוזרות ונשנות של הרפובליקה האסלאמית של איראן לגנות את האיומים הללו", צוין בהצהרה.
ממצאי הדו"ח שנחשפו
בדו"ח האחרון שלה, טענה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) כי איראן הגדילה בחדות את מלאי האורניום המועשר שלה עד ל-60 אחוזים, קרוב לרמה של כ-90 אחוזים הנדרשים לנשק אטומי.
הדו"ח מצביעה על מסוגלות גרעינית מדאיגה. נמצא כי:
- איראן הגדילה משמעותית את מאגרי האורניום המועשר – נכון ל-8 בפברואר 2025, המאגר הכולל הגיע ל-8,294.4 ק"ג (עלייה של 1,690 ק"ג)
- מאגר אורניום 60% (קרוב לרמת נשק) הגיע ל-274.8 ק"ג – עלייה של 92.5 ק"ג
- איראן היא המדינה הלא-גרעינית היחידה שמעשירה אורניום ברמה כה גבוהה
פעילויות גרעיניות לא מוכרזות
הדוח חושף כי:
- שלושה מתקנים (לאוויסן-שיאן, פארמין, מאריוואן) שימשו לפעילויות גרעיניות חשאיות
- חומרים גרעיניים לא מוכרזים נמצאו בשימוש בפעילויות אלה עד תחילת שנות ה-2000
- במתקן לאוויסן-שיאן: דיסק אורניום מתכתי שימש לייצור מקורות נויטרונים נפץ-מונעים ב-2003 – טכנולוגיה הרלוונטית לנשק גרעיני
סירוב לשיתוף פעולה
- איראן סירבה להסביר את מקור חלקיקי האורניום שנמצאו באתרים
- ביטלה את הכשרתם של מספר פקחים מנוסים של ה-IAEA
- הפסיקה ליישם את הפרוטוקול הנוסף ב-2021
- מסרבה להקפיא את הגדלת מאגרי האורניום המועשר ב-60%
הפרות התחייבויות
- איראן הפסיקה ליישם את סעיף 1-3 המתחייב במסירת מידע על מתקנים גרעיניים חדשים
- מתכננת בניית כורים חדשים מבלי לדווח לסוכנות כנדרש
- חוסר התאמה במלאי חומרים גרעיניים במעבדת ג'אבר בן חיאן
המלצות הדוח
המנכ"ל מביע דאגה עמוקה ומדגיש כי:
- הנושאים התלויים חייבים להיפתר כדי לוודא שהתוכנית הגרעינית של איראן היא לשימושים שלמיים בלבד
- ללא פתרון – הסוכנות לא תוכל לספק הבטחות על האופי השלמי של התוכנית
- איראן חייבת לחזור ליישום מלא של התחייבויותיה




















