איראן מנסה לשלב בין דיפלומטיה לכלכלה: בכיר איראני אמר היום כי טהרן הציעה לארצות הברית אפשרויות השקעה רחבות בתעשיית הנפט והגז שלה, כחלק ממאמץ לקדם הבנות בשיחות המתחדשות על תוכנית הגרעין. לדבריו, ההצעה משתלבת במסגרת חבילה רחבה יותר שנועדה להביא להקלה הדרגתית בסנקציות ולפתוח פתח לשיתוף פעולה כלכלי.
לדברי אותו גורם, קיימים חילוקי דעות מהותיים בין הצדדים בנוגע ללוח הזמנים ולהיקף הסרת הסנקציות. עם זאת, סבב שיחות נוסף צפוי להיערך בתחילת מרץ, והאפשרות להסכם ביניים אינה יורדת מהפרק. במקביל, ברקע המגעים הדיפלומטיים נמשכת היערכות צבאית אמריקנית באזור, ואיראן שבה ומזהירה כי תגיב אם תותקף.
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הודיע כי בכוונתו להציג טיוטת הצעה נגדית בימים הקרובים. מנגד, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ציין לאחרונה כי הוא שוקל צעדים צבאיים מוגבלים אם לא תושג התקדמות ממשית.
אחת הסוגיות המרכזיות במחלוקת היא דרישת וושינגטון לעצירת ההעשרה בשטח איראן. טהראן דוחה את הדרישה ל"אפס העשרה", אך אותתה על נכונות לבחון צעדים כגון דילול רמת ההעשרה, הוצאת חלק מהמאגר המועשר לחו"ל או הקמת מנגנון אזורי משותף – בתמורה להכרה בזכותה להעשיר אורניום למטרות אזרחיות.
לפי הערכות קודמות של גורמים בינלאומיים, בידי איראן מאות קילוגרמים של אורניום מועשר ברמה גבוהה יחסית, נתון שמעורר דאגה במערב. בטהראן שבים ומדגישים כי תוכניתם מיועדת לצרכים אזרחיים בלבד, וטוענים כי פתרון דיפלומטי ישרת את האינטרסים הכלכליים של שני הצדדים. יחד עם זאת, הבהיר הבכיר האיראני כי ארצות הברית תוכל לפעול כשותפה עסקית בלבד – ללא שליטה במשאבי האנרגיה של הרפובליקה האסלאמית.





















שיגעתם…יש מילחמה או יש הסכם?תחליטו בקשה