נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית. צילום: Yonatan Sindel/Flash90

מבחן לאכיפה הבררנית? עתירה לבג"ץ דורשת לגייס דרוזים ונוצרים | פרסום ראשון

אכיפה בררנית נגד חרדים? ארגון "אמת ליעקב בישראל" עתר לבית המשפט העליון בדרישה לאכוף את חוק שירות ביטחון על שתי קבוצות הנהנות מפטור גיוס מכוח נהלים פנימיים של צה"ל - למרות שהמקור הנורמטיבי שעליו התבססו בוטל

כתבות נוספות בנושא:

ימים ספורים אחרי פסיקת בג"ץ שהורה למשרדי הממשלה להטיל סנקציות קשות על הציבור החרדי בכמה מישורים כלכליים ופליליים, ובסמיכות להחלטת היועמ"שית לבטל את הטבת המס לפי סעיף 46 בתרומות לישיבות וכוללים, עתירה חדשה הוגשה היום (שישי) לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, ובה מבוקש צו על-תנאי נגד שר הביטחון, הרמטכ"ל, והיועצת המשפטית לממשלה. העותרת, עמותת "אמת ליעקב בישראל" באמצעות בא כוחה עו"ד יהודה אבלס, דורשת לבטל נהלים פנימיים של צה"ל המעניקים פטור גיוס לדרוזים ולקהילת עדי ה', וזאת בהיעדר כל עיגון בחקיקה ראשית.

בשונה מעתירות דומות שהוגשו בעבר בדרישה לחייב את צה"ל לגייס את הערבים, לגבי שתי אוכלוסיות אלו, לא קיים חשש ומניעה ביטחונית, שמצדיק את הפטור הניתן להם. לנוכח הטלת חובת הגיוס על החרדים בלבד, העוול שבהענקת הפטור לאותן אוכלוסיות מתחדד וזועק לשמיים.

שני נהלים – פגם אחד

לב העתירה הוא שאלה משפטית עקרונית אחת המשותפת לשתי הקבוצות: האם רשאית הרשות המבצעת להעניק פטור קיבוצי מחובת שירות ביטחון על בסיס שיוך דתי, מכוח נהלים פנימיים בלבד, ללא כל הסמכה בחקיקה?

צה"ל מפעיל שני נהלים נפרדים: "נוהל עבודה לטיפול בדרוזים דתיים" ונוהל לחברי קהילת עדי ה' (נוצרים). על פי הנוהל הדרוזי, מי שמבקש להיות מוכר כדרוזי דתי מגיש בקשה ביום ההתייצבות הראשונה, מצרף המלצת ראש העדה וחותם על הצהרה. לאחר חמש שנות דחיות רצופות הוא מקבל פטור מלא. בנוהל עדי ה', חבר קהילה המציג אישור מוועד הקהילה זכאי לדחיית גיוס שנתית המתחדשת, ולפטור מלא בגיל 28.

הפגם המשותף לשני הנהלים, לפי העתירה, חמור במיוחד: לא זו בלבד שאין להם עיגון בחוק, אלא שצה"ל עצמו הודה בתגובה לבקשת חופש מידע כי המקור הנורמטיבי עליו התבסס נוהל הדרוזים – בוטל. למרות זאת, הנוהל ממשיך לפעול ולהחיל פטורים אף שהבסיס שעליו נשען אינו קיים עוד.

החלטה מנוגדת לפסיקה

העתירה נשענת על שורת פסקי דין של בית המשפט העליון. בבג"ץ 3267/97 רובינשטיין נ' שר הביטחון נקבע כי ההכרעה בשאלת פטור קיבוצי "צריכה להיעשות על ידי הרשות המחוקקת" וכי "שר הביטחון לא קנה סמכות להוציא צו פטור כללי". הלכה זו חזרה ונשנתה בבג"ץ 5819/24, שם הובהר כי "בהעדר מסגרת חקיקתית מתאימה, לממשלה אין כלל סמכות לקבוע פטור גורף מחובת הגיוס".

בדצמבר 2025 נתן בג"ץ צו על-תנאי בעניין אי-גיוס האוכלוסייה הערבית מאותה עילה בדיוק – היעדר מסגרת חקיקתית. העתירה הנוכחית טוענת כי המצב בעניין הדרוזים הדתיים ועדי ה' חמור יותר, שכן הנהלים נסמכים על מקורות שבוטלו ואינם נשענים על כל שיקול ביטחוני.

עוד נטען בעתירה כי "שני הנהלים פוגעים בזכות החוקתית לשוויון. כל אזרח החייב בשירות ביטחון ונדרש לשאת בנטל – בעוד אחרים פטורים ממנו ללא הסמכה חוקית – נפגע בזכותו לשוויון. זכות זו מעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובפסיקתו הענפה של בית משפט זה. פגיעה בזכות יסוד כפופה לפסקת ההגבלה, הקובעת כי ניתן לפגוע בזכות יסוד רק "בחוק או לפי חוק מכוח הסמכה מפורשת בו". שני הנהלים אינם חוק, אינם מכוח חוק, ואינם מכוח הסמכה מפורשת בחוק. שניהם נכשלים כבר בשלב הראשון של בחינת פסקת ההגבלה – מבלי שנדרשים לשאלת המידתיות".

"בית משפט זה הוסיף כי אותו אי-שוויון מעיק, זועק נעשה חמור יותר מאז פרוץ המלחמה. הדברים חלים בשווה על שתי הקבוצות נשוא עתירה זו – ואפשר שאף ביתר שאת, שכן שאין כל מחסום ביטחוני או היערכות מיוחדת לגיוסן", נכתב בעתירה.

האבסורד אל מול ההתנכלות לבחורי הישיבות

העתירה מצביעה על אבסורד חוקתי המתגבש בעקבות פסיקת הגיוס: לאחר שבית המשפט פסל את חוקי הדיחוי לתלמידי הישיבות – הן את חוק טל משנת 2002 והן את פרק ג'1 לחוק שירות הביטחון משנת 2014 – נוצר מצב אבסורדי: בחור ישיבה יהודי הלומד תורה כל היום, שדתו מחייבת אותו להקדיש חייו לתורה, חייב להתגייס. ואילו בן דת נוצרית, מוסלמית, דרוזית -דתית, או עדי ה' – פטור מכוח נוהל פנימי חסר עיגון חוקי.

כלומר: דווקא במדינה המגדירה עצמה כמדינה יהודית ודמוקרטית, ההסדר הנוכחי יוצר מצב שבו לומד תורה יהודי מחויב בגיוס בעוד בני דתות אחרות פטורים. העותרים טוענים כי "אין הצדקה חוקתית למצב שבו הדת היהודית מקבלת יחס מחמיר יותר מכל דת אחרת בכל הנוגע לחובת שירות ביטחון – ובוודאי שאין להשאיר מצב זה מעוגן בנוהל פנימי חסר תוקף. אם יש מקום לפטור דתי – הוא צריך להיקבע בחוק, לחול על כולם באופן שווה, ולא ליצור מצב שבו דווקא הדת היהודית היא הנפגעת העיקרית מחוסר ההסדרה".

העותרים מדגישים כי העתירה מוגשת על רקע מלחמה מתמשכת המטילה עומס כבד על כוח המילואים. גורמי צבא הביאו לידיעת בית המשפט כי נדרשים כ-12,000 חיילים נוספים וכי הצפי עומד על כ-110 ימי מילואים לגדוד בשנת 2025. "כל פטור קיבוצי שאינו מעוגן בחוק אינו עוד סוגיה חוקתית מופשטת," נכתב בעתירה. "הוא נטל ממשי המוטל על כתפי כל מי שמשרת."

הסעד המבוקש

העותרת מבקשת מבית המשפט להורות למשיבים ליתן טעם מדוע לא יאכפו את חוק שירות הביטחון על שתי הקבוצות האמורות, ומדוע לא יבוטלו הנהלים הפנימיים נעדרי כל בסיס חוקי. לחילופין, מבוקש להורות על הסדרת הנושא בחקיקה ראשית. כן מתבקש בית המשפט להורות על הקפאת מתן פטורים נוספים מכוח הנהלים עד להכרעה בעתירה.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

24 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

סתם להשניא עלינו ערבים, אח"כ שלא יתפלאו שהם לא עוזרים לנו להעביר חוקים דתיים…

הם כבר מזמן לא עוזרים..

אין שום קשר לזה. ברור גם להם שזה בגלל פסיקת הבג"צ והרדיפה של היועמ"שית.

מבין אתה כלום זה מה שצריך לעשות להראות את פרצופו הרשע מרושע של הבגצ

כפי ששמת לב, העתירה לא נוגעת בערבים, רק בדרוזים ויסיונרים

אחד שלא מבין. הם לא ערבים. ערבים תמיד שונאים אותנו. ובדת שלהם הם חייבים לשקר לנו לומר שאוהבים ולשנוא ולחכות ליום שיכולים לעשות שוב 7/10

מה עם המוסלמים שלומדים רפואה חבל שרק עכשיו התעוררו

אתה מתכוון שמתגייסים לדעאש במסווה של רפואה

פרצוף של כלב שיפוטי

זה להתעסק בזוטות..
שיעור הגיוס של מלש"בים בקרב האוכלוסיה היהודית שאינה חרדית עומד על 60%…..
שיעתרו לבג"ץ להטיל גם עליהם את כל הסנקציות שמוטלות על החרדים…

הדרוזים עושים צבא, רבים מהם קצינים קרביים

אלו דרוזים "חילוניים"
מדובר על הדרוזים הדתיים שמקבלים פטור מסיבת דת,

איפה היינו עד היום???? זו שאלה מאד מעניינת בלא שום ספק שגדולי ישראל חשבו על זה! מי שהוא יודע תשובה אוטנטית?

תמים, ברור שההשקעה לפח

למה לא לגייס את אלה שלא מתגייסים מטעמי מצפון ??????

היו צריכים להוסיף שיגייסו את הערבים לעשות שירות לאומי באזור שלהם במשך 3 שנים במקום ללכת ללימודים זה היה מועיל לכולם. לחרדים ולחילונים וגם להם שינקו את השכונות שלהם.

זה שחסרים 12000 חיילים זה הבה הבלים מפני אדון ג'נט כרמטכל אמר:
א.אני רוצה צבא איכותי ולא כמותי
ב. בעקבות כך שחרר 900 טנקים. סהכ בכל טנק יש 4 או 5 חיילים.
המדיניות של הצבא הייתה לשחרר ובא 7/10 שהוכיח השריון חלק חשוב עדיין שלא נוצל במלואו.
לכן השעיר לעזאזאל זה החרדים.

חרדי נורמלי שלא החרים את הבחירות עד היום יחרים אותם אם יתקיימו עוד בחירות

יותר מזה
ערבי שצהל לא מעוניין לגייס אותו בגלל חוסר אמון כלומר משיקולים ביטחוניים מקבל תקצוב לאוניברסיטה ואין עליו שום סנקציות (כולל שופט בג"צ הערבי כבוב שלא התגייס מעולם)
אבל חרדי שלצהל יש אמון בו ולכן אין מניעה בטחונית לגייס אותו אלא הוא פשוט רוצה להקדיש את חייו ללימוד תורה עליו יש סנקציות????

למה שלא יעתרו שהנקציות יחולו על כולם? גם על אלה שבמדינת תל אביב, אולי שישלחו להם צווי גיוס לקניון עזריאלי…

לא יעזור, כולם כבר יודעים שזה שנאה לשומרי תורה ומצוות, לכל היותר הם ימציאו תירוץ חדש…

תשובת בג"צ תתחיל במילים "זה לא אותו דבר…"

אני לא מבין מי המפגר בכל הסיפור
אחוז הדריזים "החילוניים" המתגייסים עומד על 93% לגבי הדתיים מדובר אולי בעשרות כל שנה וחלק מהם דווקא מוצאים התאמה בצה"ל ואם לא עושים שירות לאומי
שיבדקו תנתונים ויפרסמו ולפי זה יחליטו מה עושים
העיקר לבחוש ולפלג

ראשית השופטונים הבוגדים בבגץ ימרחו את העתירה לאינסוף. שנית הם הרי שופטים לפי דעתם ולא לפי החוק ולכן כבר ימצאו סיבה לדחות העתירה גם אם החוק עם העותרים.
ככה זה כשיש לנו בוגדים ועבריינים בגלימה שקוראים להם שופטוני בגץ. מי יתן ולא יוציאו את שנתם.

כתבות חדשות באתר

הסיפור המטלטל של רבקי: אמא נפטרה והיא נאלצה לעזוב את בית אביה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דובר צה"ל: מטוסי קרב השמידו את המשגר שביצע ירי לעבר לוחמינו בדרום לבנון
עצרת מחאה המונית: רבבות חסידי גור יפגינו מחר מול הכלא הצבאי
"הם ידעו על השידוך לפנינו": הנס המצמרר של האם מירושלים שהרעיד את 'ועד הרבנים'
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
אירוע קשה בחולון: בת 12 נפלה מגובה מספר קומות בבניין מגורים, מצבה קשה
''הנחל של הישיבישער'ס'': מועצת בנימין תשקם את נחל פרת בעלות של כ-200 מיליון שקלים
טעות הגיוס שעולה לחברות אלפי שקלים - ואיך החרדים באמת מחפשים עבודה?
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
נתניהו שוקל מהפכה בפריימריז: יותר שיריונים, פחות כוח למחוזות
מדיניות אוסלו: משרד החוץ מבהיר הסכם חברון בתוקף
"כל השכונה כבר חתמה שם": המלכודת הפיננסית המסוכנת ביותר בשטיבלאך
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
רפורמה אירופית חדשה: חיזוק זכויות הנוסעים במקרה של עיכובים וביטולים בטיסות
מזכ"ל חיזבאללה: איראן היא הכוח שמחזיק את חיזבאללה בחיים

הכתבות המעניינות ביותר

שיתוף פעולה מוזיקלי: "חברותא" ועמירן דביר בשיר חדש – "שבאמצעות ייחוד הלבבות"
משיכת תיירים: גלגל ענק חדש יוקם באילת שצופה ל-4 מדינות
בעקבות מעצר האברך באופקים: הפלג הירושלמי צפוי להפגין מחר במספר מוקדים
מפעל "טכנולוגיית להבים" בנהריה נסגר: כ-600 עובדים יפוטרו
מצלמות האכיפה הכניסו 44 מיליון שקל - מבקר המדינה מזהיר מפגיעה בפרטיות
סוף ל"חרדת הטווח"? ועדת הכלכלה אישרה תקנות להנגשת מידע על עמדות טעינה
"החרפה הזו מתנהלת בחסות הממשלה": ח"כ מעוז נגד הקואליציה לאחר הפרובוקציות בכותל
שב"ח התחזה לאזרח ישראלי באמצעות מסמכים מזויפים - ונתפס לאחר חודשים
המותג העולמי בדיאטה: רשת פיצה האט העולמית נמכרת תמורת 2.7 מיליארד דולר

חדש באתר

.
דובר צה"ל: מטוסי קרב השמידו את המשגר שביצע ירי לעבר לוחמינו בדרום לבנון
.
עצרת מחאה המונית: רבבות חסידי גור יפגינו מחר מול הכלא הצבאי
WhatsApp Image 2026-06-16 at 18.15
אירוע קשה בחולון: בת 12 נפלה מגובה מספר קומות בבניין מגורים, מצבה קשה
WhatsApp Image 2026-06-16 at 17.38
''הנחל של הישיבישער'ס'': מועצת בנימין תשקם את נחל פרת בעלות של כ-200 מיליון שקלים

המיוחדים

WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
קיפקעס | פיצוץ השיחות עם צה"ל ומכה קשה לדרייברים
WhatsApp Image 2026-06-03 at 07.25
כיצד מתנהלת המשטרה כשפוגעים לה בכבוד? אחד העצורים בריאיון בלעדי אחרי השחרור

גלריות

'חומש סעודה בתלמוד תורה זרע קודש על טהרת הקודש בירושלים צילום דוד ארזני
'חומש סעודה' בת"ת 'זרע קודש' - על טהרת הקודש בעיה"ק ירושלים
הכנסת ס''ת לביהמ''ד בערגסאז בפתח תקוה צילום מ.ש
הכנסת ספר תורה לביהמ"ד בערגסאז בפתח תקוה
חומש סעודה תלמוד תורה 'דרכי אבות' צאנז חיפה. צילום א
חומש סעודה בתלמוד תורה 'דרכי אבות' צאנז חיפה
מעמד חמוש סעודה בתת דרכי אבות קרית צאנז נתניה צילום משה גולדשטיין (1)
מעמד ה'חומש סעודה' בת"ת דרכי אבות קרית צאנז נתניה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – א' בתמוז ה’תשפ”ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שְׁלִישִׁי • כותרות העיתונים – א' בתמוז ה’תשפ”ו

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture