צילום: משרד ההגנה האוקראיני
שבעה חודשים למלחמה במזרח אירופה: ב'AP' דווח היום (ראשון) כי החיילים הצ'צ'נים הצטרפו ללחימה לצד האוקראינים, כאשר בכלי התקשורת תוארו סיפורים על טקטיקות צבאיות בהם משתמשים הצ'צ'נים כדי לתקוף את הצבא הרוסי. בין היתר תואר כיצד במהלך אימון חייל צ'צ'ני הסתתר מאחורי שיח פרחים, הצמיד מטען חבלה למזל"ט זעיר, ושיגר אותו להתפוצץ על בובות ראווה במרחק 200 מטרים ממנו, שעוטרו במדי רוסיה.
אלא שלא מדובר כמובן רק על אימונים. הצ'צ'נים התאמנו בחודשים האחרונים באזור קייב, בבסיס אימונים שמיקומו לא נחשף. מדובר למעשה בהמשך ישיר למאבק שהצ'צ'נים מנהלים כנגד רוסיה, מאבק שהתחולל במשך שנים במולדתם בצפון הקווקז. עם זאת, ישנם גם גדודים של חיילים צ'צ'נים שנלחמים כתף אל כתף לצד הרוסים ונגד צבא אוקראינה.
הקבוצות מתחלקים לשניים: קבוצה פרו-אוקראינית שנאמנת לדז'וחאר דודייב, המנהיג הצ'צ'ני המנוח שעמד בראש המאבק של הרפובליקה ה'צ'צ'נית לעצמאות מרוסיה. הם מכונים "גדוד דודייב" והם האויבים של הכוחות הצ'צ'נים שתומכים בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כוחות שהצטרפו לרוסיה במצור שנמשך חודשים ארוכים על הנמל המרכזי של אוקראינה מריופול ואזורים אחרים במזרח ודרום אוקראינה.
בחזרה לאימון באזור קייב: קבוצה אחת של צ'צ'נים חדשים שהגיעו, שרבים מהם חיים במערב אירופה, אומנו בטווח ירי מאולתר מחוץ לקייב לפני שיצאו מזרחה. במהלך האימון בסוף השבוע, הטירונים החדשים – כולם מוסלמים – צעקו "אללה אכבר!", אחזו ברובים שלהם באוויר לפני שנמסרו להם תעודות זהות צבאיות המונפקות למתנדבים. גורמים רשמיים אוקראינים אומרים כי הגדוד הצ'צ'ני מונה כיום כמה מאות שנלחמים לצד הצבא של המדינה, אך אינם נתונים רשמית לפיקוד הלאומי.
המדריכים מלמדים את חברי הגדוד החדשים יסודות לחימה, כולל אופן השימוש בנשק, קבלת עמדת ירי וכיצד לעבוד בצוותים. המאמנים כוללים ותיקי מלחמות בצ'צ'ניה שהסתיימו ב-2009, חלקם הצטרפו לאוקראינה לאחר שהלחימה נגד הבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה החלה באוקראינה ב-2014.
טור, מתנדב שביקש להזדהות רק לפי הכינוי שלו בשדה הקרב, אמר שהוא לא רואה הבדל בין שני הסכסוכים. "אנשים צריכים להבין שאין לנו ברירה", סיפר ל'AP' באנגלית ובפנים מכוסות. לדבריו: "אם הם (הכוחות הרוסיים) ינצחו במלחמה הזו, הם ימשיכו. הם אף פעם לא מפסיקים. אני לא יודע. המדינות הבלטיות יהיו הבאות, או גאורגיה או קזחסטן. פוטין אומר בגלוי, בהחלט, שהוא רוצה לבנות מחדש את האימפריה הסובייטית".




















