הגאון רבי דוד אפשטיין, מראשי ישיבת 'תורה בתפארתה', מבי את דברי דודו מרן הגאון רבי יצחק זילברשטיין כיצד ניתן להסביר למי שאינו מחובשי ספסלי בית המדרש, מדוע בחורי הישיבות אינם מתגייסים ובכל זאת תורמים לכלל ישראל בלימודם:
"צריכים לדעת, מה שחשוב, שהבחור צריך לדעת לעצמו על עצמו, מה שנוגע לצבא. ביום שישי שאלתי אותו איך עונים לבחורים בנושא של הצבא. מה התשובה שצריכים להגיד לבחורים? אז הוא אמר לי ככה, כמו שאמרנו, מה שנוגע לעצמנו, זה לא בעיה ולא צריכים לדבר. אבל כשאני בא להסביר את זה למזרוחניק, אני באמת רוצה להסביר למזרוחניק, הוא לא מבין כל מה ש… איך אני מסביר, איך אני יכול להסביר לו במילים, למה אנחנו, כאילו מה אני תורם למדינה בנוסח כזה.
"רבי יצחק אמר לי, יש, אתם לא גרים בבני ברק, אבל מי שגר ברחוב רשב"ם לפני 40 שנה היה פרופסור אלווין רדקובסקי. שמעתם עליו? פרופסור רדקובסקי היה אחד מהמוחות הגדולים של פצצת אטום. הוא היה, לא יודע אם צריכים להזכיר את השם שלו פה, איינשטיין, הוא הרי היה המחבר של הפצצת אטום. אחד מהתלמידים שלו היה פרופסור רדקובסקי. בסוף ימיו הוא היה גם אמריקאי. הוא היה מאלו שהמשיכו את הנושא של פצצת אטום, וכשהאמריקאים זרקו על יפן את הפצצת אטום הוא היה, הוא היה מאלו שתכננו את זה. הוא היה מוח גדול. אז הסטייפלר מאוד כיבד אותו היה גר ברחוב רשב"ם. השווער ז"ל היה אומר לתת לו לתת עלייה. הוא היה מקבל בלדרמן עלייה, פרופסור רדקובסקי.
"פעם המשטרה הצבאית הגיעה לרחוב רשב״ם, לתפוס אותו עריק, פרופסור רדקובסקי, למה אתה לא בצבא? נו, מה אתם אומרים? מה פרופסור רדקובסקי יגיד? שואלים את פרופסור רדקובסקי, למה אתה לא בצבא? מה אתה תורם למדינה? זו שאלה בכלל. הוא תורם למדינה? הוא הראש המוח של פצצת אטום? פצצת אטום זה אחד מהכלים הכי עוצמתיים שלהם.
"התשובה היא, כל בחור צריך לדעת שהוא פרופסור רדקובסקי. העולם עומד על בחורי ישיבה. כל בחור שיושב ולומד, מי שלמד את הנפש של חיים, שער ד', כל מלה שאדם שבחור יושב ולומד, הוא נהיה שותף למעשה בראשית. אנחנו, רבותי, תורמים למדינה, אנחנו תורמים לקיום העולם, שבחור יושב ולומד הוא מחזיק את העולם, הוא פרופסור רדקובסקי.
"באיזה נוסח אנחנו בעצם, אני מדבר באיזה נוסח אנחנו צריכים לענות לעצמנו, לפני שמדברים איתם, שכל בחור ישיבה צריך לדעת הוא פרופסור רדקובסקי. כמו שפרופסור רדקובסקי תורם למדינה, כל בחור שיושב ולומד הוא מחזיק את העולם".





















מוזר,
הוא הגיע לארץ בשנת 1972 (נולד ב-1915) כך שסיפור הנ"ל היה בגיל 57, קשה להאמין שחיפשו עריק בן 57.
כמוכן הוא לא היה קשור לפצצת האטום אלא לפיתוח של כורים גרעיניים…
נראה לי שזה תרגיל הדמיה… לו היו תופסים אותו. זה לא קרה אצלו במציאות.
זה רק משל לא באמת
כוונתו בתור משל כמובן, ולא שבאו באמת לחפשו כעריק, אלא מתכוון לומר שתאר לעצמך שהיו באים בארה"ב לעוצרו כי הוא עריק…
לא כל כך הבנתי את התשובה, זה תשובה טובה להגיד לעצמינו, אבל להגיד לאלו שגדורשים גיוס?
הם יצחקו לנו בפנים כשנגיד להם שאנחנו כמו מפתח הגרעין.
הרב אמר שזה תשובה שאנחנו צריכים להפנים לעצמינו. הוא לא עונה לחילונים ושופטים שלא מאמינים בכח התורה הקדושה.
תקרא את הכתבה הוא אמר שזה תשובה למזרוחניק ששואל חבל שאתה נגיב סתם
הוא לא התכוון שזה קרה. זה משל. כמו שלא שואלים את רדקובסקי מה הוא תורם ולא באים לעצור אותו, כך גם ישיבע בוחער
למה נתנו לו עליה?