יער המלאכים. קרדיט: Onzd, CC BY-SA 4.0

בשורה לחסידי ברסלב: התבודדות? שאטלים מהבית ועד היער ובחזרה

ליערות תפקיד חשוב בתרבות הפנאי שלנו, אך כיום הם נגישים כמעט רק לבעלי רכבים פרטיים. בימים אלה מקודמת תוכנית שכוללת מערך היסעים ליערות ברחבי הארץ כדי לאפשר דרך ירוקה – ונגישה חברתית – להגיע לסביבה המיטיבה הזאת

כתבות נוספות בנושא:

play-rounded-fill

בנעוריי גרתי בסמוך ליער עמינדב שממערב לירושלים, ובשבתות נהגתי לשוטט בינות הצמחים ובעלי החיים שהשרו עליי תחושת שלווה: נהניתי מסתווניות ומחצבים בסתיו, מפטריות ומשקדיות בחורף, מציוצי ציפורים באביב ומצל קריר בקיץ.

היערות בישראל, שמכסים כ-11.5 אחוז משטח המדינה, הם מלאי הפתעות – בכל עונות השנה – ומאפשרים מרחב לפעילויות חברתיות, לספורטיביות ולרוחניות. אך מכיוון שמרביתם לא נגישים בעזרת תחבורה ציבורית – תושבים רבים לא יכולים להגיע אליהם.

במסגרת התוכנית האסטרטגית לתפקודיו החברתיים של היער של קק"ל, שהוצגה בוועידה השנתית למדע ולסביבה של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה – מוצגות הצעות לפתרון המצב הבעייתי הזה: התוכנית עוסקת בסוגיית ההנגשה של יערות ישראל, ומציעה, בין היתר, להקים מערך הסעות רחב – מיישובים שונים בארץ ועד ליערות עצמם.

מרוב לחצים לא רואים את השקט

היערות חיוניים לתפקודה של הפלנטה כולה: הם מאפשרים קיבוע פחמן, מיתון סחף קרקע בזמן גשמים, הפחתת הטמפרטורות ועוד. בנוסף, לטבע בכלל וליערות בפרט יש השפעה רבה על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו: היער מאפשר לנו לעסוק בפעילויות ספורטיביות, הוא משמש כמקום למפגשים חברתיים ומשפחתיים ומייצר מרחב שמציע אתנחתא מלחצי היום יום. "המוצר שהכי חסר לאדם העירוני הוא שקט", מעיד מוטי קפלן, עורך התוכנית האסטרטגית ליער של קק"ל. "אנחנו חשופים למתחים, לגודש בכבישים, לזיהום אוויר – וזקוקים למקום שבו נוכל להירגע; היער הוא מקום כזה".

הקשר בין בריאות נפשית לטבע ידוע כבר שנים רבות: באנגליה ייצרו אזורים שקטים בשטחים פתוחים (tranquil area) שמטרתם לעזור לאנשים להתבודד ולהירגע, וביפן התפתחה פעילות תרפויטית שנקראת אמבטיית יער ושכשמה כן היא – מאפשרת לאנשים "לטבול" במרחב הירוק הזה. בנוסף, מחקרים רבים הראו שקרבה לטבע וליערות עשויה לתרום לשיפור בדימוי הגוף, להפחתה בסיכון ללדת תינוקות במשקל נמוך, לשמירה על תפקודים קוגניטיביים תקינים בתקופת הזקנה ועוד.

אבל כדי ליהנות מיתרונות אלה – צריך להגיע למרחבים הירוקים הללו, וכאן מתחילה הבעיה: בישראל, מרבית היערות הם בלתי נגישים לציבור שלא מחזיק ברכב פרטי.

"אתה מגיע ליער?"

לדבריה של נעה טל, מנהלת אגף התכנון בקרן קיימת לישראל, היעדר קיומה של תחבורה ציבורית לשטחים פתוחים הוא בעיה כלל ארצית. "המחסור בתחבורה ציבורית מדיר מאזורים אלה אוכלוסיות שלמות שהן לא בעלות רכבים פרטיים, והתוכנית החדשה מבקשת לשנות את המצב הזה", אומרת טל. בימים אלה עמלה קק"ל, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ומשרד התחבורה על קידום מערך היסעים שכולל, בין היתר, הקצאת אוטובוסים לנסיעה במסלול שיעבור בין ערים גדולות ליערות מרכזיים, הקמת תחנות רכבת בקרבת יערות ואתרים כמו אגמון ושמורת החולה וסבסוד נסיעות לתושבים מיישובים במצב סוציואקונומי נמוך.

בנוסף לחשיבותו החברתית, המיקוד בתחבורה ציבורית מונע גם משיקולים סביבתיים. "אנחנו רוצים להפחית את עומס המכוניות הפרטיות ביערות", מסבירה טל.

יער ירושלים וסביבתו. צילום: David Shankbone, CC BY-SA 3.0

התוכנית החדשה גם מסווגת את שטחי היער לאלה שתפקודם המרכזי הוא שמירה על רצף השטחים הפתוחים והערכים האקולוגיים, ולאלה שייעודם המרכזי הוא קליטת קהל. מתוך כך, אחת מהמלצותיה היא ריכוז התשתיות המיועדות לציבור באזור אחד – במקום פיזורן על פני שטחים שונים ביער – והרחבתן באמצעות הוספת שבילים ואזורי שהייה. לדברי טל, בשל גידול האוכלוסייה בישראל – הערים מתרחבות ומתקרבות ליערות, וקו המגע המדובר, של עיריער, עשוי וצריך לשמש כאזור שמיועד לקליטת המטיילים והנופשים.

העיר והיער

אחד ממרכיבי היערות בארץ הם הנחלים שזורמים בתוכם – גם אם הם לא באמת זורמים. "95 אחוז מהנחלים בארץ הם נחלי אכזב שבהם מים זורמים רק חודשים ספורים בשנה", אומר קפלן. לדבריו, חלק מהנחלים הללו מצויים בתוך הערים – כמו נחל רחביה שנמצא באזור עמק המצלבה שבירושלים – והצמחייה שבהם מגוונת. "בנחלים הללו מתקיימים חורש, צמחייה עשבונית ובתי גידול לחים, והם משמשים כמסדרונות אקולוגיים בתוך העיר".

קפלן מוסיף שיתרונם הגדול של הנחלים הללו הוא שהם מאפשרים הליכה נוחה וקלה. "הנחל ויובליו חודרים לעיר כמו זרועות, וכשאנחנו מוסיפים אטרקציות שונות לאורכן, כמו הצללה ושבילי הליכה – נוצרת מעין רשת עם פוטנציאל אקולוגי וחברתי שמתקיימת בשטחה של העיר עצמה, כך שלא צריך להיכנס לאוטו ולנסוע", הוא מסביר, "זהו טבע עירוני במיטבו".

השילוב הזה, בין הסביבה לבני האדם – מתרחש ביערות ישראל באופן טבעי למדי. ״לקרקע היער בישראל יש חשיבות גם כשטח פתוח עם מערכת אקולוגית עשירה ומתפקדת, וגם כשטח פנאי מרכזי וחינמי", אומרת טל. אם כך, הדבר היחיד שחסר הוא החיבור בין היערות המרוחקים יותר, לתושבים – בדרך הירוקה והיעילה ביותר: תחבורה ציבורית. "היערות הם מרחב ניטרלי שאליו כולם מוזמנים ושבו מתקיים מפגש של כל האוכלוסיות בארץ; לכן, החשיבות שלהם היא לא רק ברמה האקלימית והאישית אלא גם החברתית. מגיע גם לאלו שאין רכב בבעלותם להגיע וליהנות מהם", היא מסכמת.

הכתבה הוכנה על ידי זוויתסוכנות הידיעות של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

כתבות חדשות באתר

אחרי אלפי פגישות ו-336 זוגות מאורסים: 'השדכן' מסדר אתכם גם עם נדוניה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בצל העימותים עם ארה"ב: מסע לוויית עלי חמינאי הסתיים במשהד
באורך כולל של כ-2 ק"מ: כך הושמדו חמש מנהרות טרור ברצועה
איש של אנשים: הסיפור מאחורי הלב הפועם של מלון נוף כינרת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
פיו וליבו כבר שווים | גם בגלוי וגם בחשאי, נתניהו פועל למען מטרה אחת
סוריה: נעצרו חברי החוליה שפוצצו מטענים בדמשק בזמן ביקור נשיא צרפת
חסר תקדים: "תעזרו ליתומים האלו המתוקים והאהובים" גדולי התורה בסרטון משותף
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שריפה פרצה בבית בטייבה: אישה ושני ילדים נפצעו קשה, ילד נוסף בינוני
מחסני נשק של חיזבאללה אותרו בדרום לבנון; הרחפן תיעד את מצבורי האמל"ח

הכתבות המעניינות ביותר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
הוכיח יכולות: כלב רובוטי סיני עובר מבחנים קשוחים בחום קיצוני
האם הלחץ הכלכלי הוא ברכה? מרן המשגיח חשף מעשה אישי מרגש
קחו עמכם דברים – מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
קחו עמכם דברים - מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
למי מותר לקנות דירה ומתי אפשר לשמוע מוזיקה? | פסקי הגר"ע פריד
הדולפין החמוד שב להופיע מול חופי גרמניה והדהים את המקומיים
דובה ושני גוריה הגיעו לביקור בתחנת המחקר בקוטב הצפוני
שני השב"חים סיפרו שהם אחים מירושלים; בחקירה עלה שהסיפור שונה
וואטסאפ

חדש באתר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
WhatsApp Image 2026-07-10 at 14.41
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
WhatsApp Image 2026-07-10 at 13.42
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
צילום מסך 2026-07-10 132315
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

מראות הילולת הצדיק מעג'ור צילום ארי קופרשטוק (24)
גלריה מסכמת: אלפים בהילולת הצדיק מעג'ור זצוק"ל
הכתרה של הגאון רבי הלל דייטש לרב שכונת אלעד (10)
הגאון רבי הלל דייטש הוכתר לרב שכונת אלעד החדשה
1O0A5337
שמחת בית מישקולץ: המונים בשמחת נישואי נכדת האדמו"ר ממישקולץ
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה -3-001 (66)
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture