ארגון "אמת ליעקב בישראל", באמצעות משרד עורכי הדין נתן משאט ושות', שיגר אתמול (שני) מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', ובו דרישה להשעות את רפרנט התעסוקה באגף התקציבים, רום בר אב, בטענה כי הציג בפני ועדת הכספים של הכנסת נתונים ומסקנות שלא גובו בתשתית מחקרית מספקת.
במוקד המכתב עומדת טענה שלפיה נציג האוצר יצר בדיון שנערך ב-3 ביוני מצג של קשר בין שלילת סבסוד מעונות היום לבין העלייה בגיוס גברים חרדים, למרות שלטענת הארגון מדובר בהשערה בלבד ולא בממצא מוכח. הארגון טוען כי הצגת הדברים עלולה להשפיע על המשך קבלת החלטות הנוגעות לשלילת הסבסוד מאלפי משפחות.
לטענת הארגון, העלייה בגיוס החלה עוד לפני שהופסק בפועל סבסוד המעונות, ולכן לא ניתן לייחס את השינוי לכניסת הסנקציה לתוקף. עוד נטען כי משרד האוצר לא הציג מחקר סיבתי, קבוצת ביקורת או ניתוח המבודד את השפעת שלילת הסבסוד מגורמים אחרים, ובהם מלחמת "חרבות ברזל", פתיחת מסלולי שירות חדשים והרחבת פעילות הגיוס.
במכתב נטען עוד כי העלייה בגיוס אינה משקפת, בהכרח, גידול במספר המתגייסים לשירות קרבי, וכי חלק ניכר מהגידול מיוחס למסלולים ייעודיים וטכנולוגיים שפעלו עוד קודם להפעלת הסנקציות. הארגון מסתמך גם על עמדתו של מנכ"ל עמותת נצח יהודה, סא"ל (מיל') יוסי לוי, שלפיה צעדי כפייה עלולים דווקא להרחיק מועמדים פוטנציאליים לשירות.
חלק נרחב מהמכתב עוסק בהשלכות של שלילת הסבסוד על אימהות עובדות. לטענת הארגון, הסבסוד נועד לעודד השתלבות בשוק העבודה, ולכן שלילתו פוגעת בראש ובראשונה בנשים העובדות ובילדיהן, ולא באברכים עצמם. עוד מצוין כי שיעור התעסוקה של נשים חרדיות בגילי 25-40 עומד, לפי נתוני משרד העבודה המצוטטים במכתב, על 85.4% – גבוה משיעור התעסוקה בקרב נשים יהודיות שאינן חרדיות באותה קבוצת גיל.
במסגרת דרישותיו מבקש הארגון ממשרד האוצר לפרסם את מלוא התשתית המקצועית שעליה התבססה עמדתו, להציג נתוני גיוס מפורטים לפי תקופות, מסלולי שירות וקבוצות אוכלוסייה, ולהבהיר האם קיים מחקר המוכיח קשר סיבתי בין שלילת סבסוד המעונות לבין העלייה בגיוס. בנוסף הוא דורש להימנע מהצגת קשר כזה כל עוד לא הוכח באופן אמפירי.
העתקי המכתב נשלחו, בין היתר, לנשיא המדינה, לראש הממשלה, לנציב שירות המדינה, למבקר המדינה, למנכ"ל משרד האוצר ולגורמים ממשלתיים נוספים. בשלב זה מדובר בטענות שהעלה ארגון "אמת ליעקב בישראל", ומשרד האוצר טרם מסר את תגובתו.




















