ביום ירושלים שחל השבוע עמד ראש הממשלה בנימין נתניהו על בימת ישיבת מרכז הרב בירושלים ונאם בפני רבני הישיבה ותלמידיה, בדבריו התייחס רה"מ למלחמה אותה הוא מנהל ועמד על המשמעות הרוחנית שלה כפי שהוא רואה אותה.
"אנו בעיצומה של מלחמת התקומה בשבע חזיתות – מלחמה הכרחית, מוסרית, צודקת מאין כמוה. זוהי מלחמת הטוב ברע: ראשית, מלחמה נחושה שמתנהלת בשדה-הקרב – בחיות-האדם שתקפו אותנו באכזריות מחרידה לפני 20 חודשים", אמר נתניהו.
מעבר לכך הסביר ראש הממשלה כי במלחמה הזו יש ממד רוחני ברור ואמר: "שנית, מדובר במלחמה על רוח, על ערכים, על משמעות, על צדקת הדרך, על ירושלים! מבקשי נפשנו יודעים שירושלים היא לב האומה שלנו. ירושלים היא השורש, המורשת, מצפן הדרך".
נתניהו ידע לספר כי "בכל בית בעזה, לוחמינו ראו תמונות של ירושלים. הם הבינו ביתר שאת שהמטרה של מבקשי נפשנו היא לנשל אותנו מנחלת אבותינו. אנחנו כמובן לא ניתן לזה לקרות!"
ואז הגיע רעיון מפתיע, ראש הממשלה הציע לבצע ממש מעשה של הדתה, "הדתה" במלוא מובן המילה, ללמד חיילים בצבא הגנה לישראל קטע מפירוש רש"י, ראש הממשלה ידע אף לצטט את חלקו ואמר: "אולי באמת צריך שכל לוחם בצה"ל יכיר את פירוש רש"י הראשון לתורה: איננו ליסטים ואיננו זרים בארצנו! זוהי ארץ ההבטחה, ארץ-ישראל!"
מדבריו נראה היה שחשוב לראש הממשלה שחיילי צה"ל יכירו את יסוד הזכות של עם ישראל על הארץ הזו, ארץ ישראל שניתנה לעם ישראל.
ובכן, חשוב לומר כי רש"י בפירושו הראשון לתורה אינו מסתכם בשתי מילים "איננו ליסטים", עוד לפני הפירוש עצמו מביא רש"י את שאלתו של רבי יצחק: "אמר רבי יצחק לא היה צריך להתחיל [את] התורה אלא מ'החודש הזה לכם', שהיא מצוה ראשונה שנצטוו [בה] ישראל, ומה טעם פתח בבראשית"?
אם כבר מלמדים את חיילי צה"ל פירוש רש"י אחד, כדאי מאוד שילמדו לעומק את השאלה הזו, או יותר נכון את הנחת היסוד של שאלה זו של רבי יצחק, המובן מאליו כתוב כאן, תורה אינה סיפורים שלומדים בשיעורי תנ"ך פעם בשבוע כפי שרוצה שר החינוך לכפות – למרבה הזעם של הציבור החילוני – על כל בתי הספר, תורה היא ספר מצוות וחוקים המלמדת את היהודי מה חובתו בעולמו. ולכן היה מצופה שהיא תפתח במצווה הראשונה שקיבלו עם ישראל.
תשובתו המלאה של רבי יצחק גם היא חשובה מאוד: "משום "כח מעשיו הגיד לעמו לתת להם נחלת גוים", שאם יאמרו אומות העולם לישראל לסטים אתם, שכבשתם ארצות שבעה גוים, הם אומרים להם כל הארץ של הקדוש ברוך הוא היא, הוא בראה ונתנה לאשר ישר בעיניו, ברצונו נתנה להם וברצונו נטלה מהם ונתנה לנו".
עם ישראל אינו הבעלים של ארץ ישראל, היא לא שלנו מצד עצמנו, הקדוש ברוך הוא שלו הארץ החליט ליתנה לנו. אבל מדוע הקדוש ברוך הוא החליט לקחת את ארץ ישראל משבעת העמים ולתתה לעם ישראל? על כך מרחיב הרמב"ן במקום שכותב: "ראוי הוא, כאשר יוסיף הגוי לחטוא, שיאבד ממקומו ויבוא גוי אחר לרשת את ארצו, כי כן הוא משפט האלקים בארץ מעולם, וכל שכן עם המסופר בכתוב כי כנען מקולל ונמכר לעבד עולם, ואינו ראוי שיירש מבחר מקומות היישוב, אבל יירשוה עבדי ה' זרע אוהבו, כענין שכתוב "ויתן להם ארצות גוים ועמל לאומים יירשו בעבור ישמרו חקיו ותורותיו ינצורו". כלומר, שגירש משם מורדיו, והשכין בו עובדיו, שידעו כי בעבודתו ינחלוה, ואם יחטאו לו תקיא אותם הארץ, כאשר קאה את הגוי אשר לפניהם".
אם כבר לומדים את הרש"י הראשון בתורה אולי כדאי ללמוד גם את הרמב"ן, שמסביר כי לעם ישראל אין מונופול על ארץ ישראל וכי שהותנו בארץ מותנית בלימוד תורה וקיום המצוות.
כיום אנחנו במצב שלמרבה הצער לא כל היהודים היושבים בציון שומרי תורה ומצוות, חלקם אף התרחקו מאוד מדרכי אבות, ואכן למרבה הצער לעיתים אנו חשים שהארץ בחלקים מסוימים מקיאה את יושביה. רק בתקופה האחרונה היינו עדים לחבלי ארץ שנכבשו ולאחר מכן ננטשו למשך זמן לא מבוטל.
אין קיום לעם ישראל בארץ ישראל בלי שמירת תורה ועמלה. זכתה מדינת ישראל (לא בטוח שמרצונה הטוב) להיות מרכז התורה הגדול ביותר בעולם. במשך שנים פרח כאן עולם תורה משגשג, המדינה אף השכילה לקחת חלק, אמנם קטן אבל סמלי, בהחזקת לומדי התורה. אולם למרבה הצער בתקופה האחרונה קמים עלינו לכלות את תורתנו. יש גורמים ששנאת עמי הארצות שלהם ללומדי התורה מעבירה אותם על דעתם, הם מורים לבטל את השתתפותה של המדינה בתמיכה בישיבות, מתנכלים ללומדי התורה ולילדיהם וכל העת מטכסים עצה איך ניתן עוד לפגוע בלומדי התורה.
גם במערכת הפוליטית יש לא מעט לצערנו ששכחו כנראה ממה נובעת זכותנו על הארץ הזו, חלקם למרבה הכאב חובשי כיפה, ופיהם משתלח בלומדי התורה כאחרוני האספסוף. לא מבינים שבכך הם פוגעים פגיעה אנושה בהגנה על עם ישראל ובזכותו על הארץ הזו.
היה ניתן לצפות דווקא מאנשים שארץ ישראל וישיבתה יקרה בעיניהם מכל מצווה, לנהוג בזהירות ופחד בעת בה הם מדברים על לומדי התורה, מגיני הארץ. אם כבוד התורה אינו נחשב בעיניהם לפחות יחשבו על הצידוק להיותנו כאן בארץ הקדושה הזו, שישימו אל ליבם כי רדיפת לומדי התורה מסכנת את עצם קיומנו על האדמה הזו. ממש כך. הדברים מפורשים בעוד ועוד כתובים, ארץ ישראל אינה כיתר הארצות היא מקיאה עוברי עברה והיא לא תסבול שישפילו את כבוד התורה, תורה שניתנה כדי שילמדו אותה בארץ ישראל בכבוד ויקיימו אותה בהדר.
ולנו לא נותר אלא להגביר חיילים לתורה, להתחזק בעמלה ובכבודה, כי כל חיזוק קטן בהכרח משפיע. אם נרבה תורה ונרבה בכבודה נזכה להאיר את אורה בכל הארץ מדן ועד באר שבע ויותר.





















מדויק ביותר!
אתה שואל למה הוא לא אמר את תחילת רש"י ובאמת זה לא מה שמציק לך אלא זה שהוא לא לומד את פירוש הרמב"ן.
אבל הרעיון הוא בסופו של דבר שה' נתן לנו את ארץ ישראל לנצח, כמו שהבטיח לאבותינו אברהם יצחק ויעקב.
לא מדויק, עומק הרעיון הוא שידעו כי בעבודתו ינחלוה, ואם יחטאו לו תקיא אותם הארץ
הוא הדגיש שזו ארץ ההבטחה שהקב"ה הבטיח לנו ולכן זה שלנו,
לא שלנו סתם כך.
אני לא מבין מה הכותב רוצה ממנו….
גם רוצים שהוא יתן רייד במהלך במצוות כיבוש שבעה עממין ומחיית עמלק…