צילום: pixabay

שו"ת ריבית: למה מעלים את הריבית וכמה נשלם יותר על המשכנתא? • מעגל הכסף

בנק ישראל העלה את הריבית באופן החד ביותר מזה למעלה מעשור, ולא מסתיר את כוונתו להמשיך ולהעלות אותו עוד • למה זה טוב והאם יש לממשלה פתרון אחר? - כל התשובות • וגם: תרגום מכלכלית לעברית - מושגים פיננסים בשפה מדוברת

כתבות נוספות בנושא:

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, העלתה את הרבית במשק שעמדה עד היום על 0.75%, ב-0.5% נוספים, לרמה של 1.25%. הודעת נגיד בנק ישראל בשם הוועדה המוניטרית של בנק ישראל באה בהמשך לשתי העלאות רצופות של הרבית, לגובה של 0.75 – מה שהמהווה העלייה החדה ביותר מזה 11 שנה. ריבית הפריים תעלה בהתאם ל-2.75%. המשמעות של העלאת הריבית בישראל – ההחזרים החודשיים על משכנתאות והלוואות שנטלו אזרחים יעלו, וכך גם ההשפעה על מי שמחזיק במינוס בבנק. מהצד השני, אפיקי החסכונות ישתלמו יותר בעקבות המהלך.

למה מעלים את הריבית?

העולם הכלכלי מצוי מזה חודשים אחדים בטלטלה כמעט בכל תחום. בעוד שהביקושים לכל המוצרים והשירותים גברו – ההיצע קטן במקביל, מה שמביא לעליית מחירים. כאשר הצריכה גוברת עוד ועוד וההיצע ממשיך להצטמצם האינפלציה עולה. כדי לבלום את הוצאות הצרכנים מעלים הבנקים המרכזיים את הריבית, וכאשר הכסף יקר יותר, ומשלמים יותר על הלוואות ועל האוברדראפט, הצרכנים מצטמצמים, הצריכה פוחתת, הסוחרים "נתקעים" עם סחורה ומוזילים מחירים. כך בעצם מקווים בבנקים המרכזיים, כמו גם בבנק ישראל, שהאינפלציה המשתוללת תיבלם.

בנק ישראל. צילום: נתי שוחט/פלאש 90

לשם השוואה, במיתון כלכלי דווקא מורידים את הריבית – ההלוואות נהיות זולות יותר ואנשים מוכנים לבזבז יותר כסף. בעקבות כך, הכלכלה צומחת, העסקים גדלים, כסף זורם אליהם משוק ההון והביקוש למוצרים מכל הסוגים גדל.

זה יצליח?

המחירים ממשיכים לעלות בינתיים, אך הריבית עולה, הצרכנים מצמצמים בקניותיהם, גיוס העובדים בבתי העסק נפסק ובעולם יש אף פיטורים, ונשקפת כעת סכנת האטה שתהפוך למיתון ולעלייה באבטלה, במקביל להתייקרויות.

הריבית תעלה עוד?

לפי תחזית בנק ישראל, הריבית צפויה לעמוד על 2.75% בממוצע הרביע השני של 2023, מה שיכול לבוא לידי ביטוי בריבית גבוהה מכך בסוף אותו רביע. בנק ישראל מחק מההודעה את ההגדרה 'הדרגתית' לתהליך עליית הריבית, גם כי אי אפשר לקרוא לקצב העלאות ריבית שהיה עד עתה כהדרגתי וגם כי הוא לא בטוח שהתהליך בהמשך יהיה באמת הדרגתי", מציין אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב.

הנגיד אמיר ירון. צילום: פלאש 90

"הודעת הריבית ומסיבת העיתונאים מחזקים את ההערכה שבנק ישראל ימשיך לעלות את הריבית מהר", אמר יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון. "הנגיד אמיר ירון נשמע מאד ניצי. כאשר שאלו אותו לגבי קצב העלאת הריבית, הדבר הראשון שהוא ענה זה שבנקים מרכזיים בעולם מעלים את הריבית באופן חד, ורק אחר כך הוסיף שזה תלוי במצב המשק".

איך זה משפיע על שוק הנדל"ן?

התוצאה הקשה ביותר מעליית הריבית תהיה לנוטלי המשכנתאות. מי שנטל למשל משכנתא לתקופה של 30 שנה ש-400 אלף שקל ממנה צמודים לפריים שילם בעת שהריבית הבסיסית עמדה על 0.1% כל חודש החזר של 1,305 שקל. אחרי שלוש העלאות הריבית ההחזר החודשי שלו יגדל בריבית בסיסית של 1.25% וריבית פריים של 2.75% ל-1,529 שקל ולאורך כל שנות המשכנתא התוספת מסתכמת כבר עתה ב-36 אלף שקל. תארו לכם מה יקרה כאשר ריבית הפריים תגיע ל-4.25%.

לפי הערכת התאחדות יועצי המשכנתאות, עלייה של 0.5% בריבית בנק ישראל תביא לעלייה של כ-110 שקל בהחזר החודשי של משכנתה ממוצעת וכ-40,000 שקל בעלות הכוללת. שתי העלאות הריבית הקודמות של בנק ישראל כבר העלו את ההחזר החודשי הממוצע ב-135 שקלים, כך שההחזר החודשי העדכני גדל בכ-245 שקלים בהחזר החודשי בתוך רבעון.

ליברמן כשל בפתרונות אחרים. צילום: יונתן סינדל/פלאש90

לפי התחזית של בנק ישראל, הריבית תמשיך לעלות עד שתגיע לרמה של 2.75% בעוד שנה, דבר שיביא לעלייה נוספת של קרוב ל-350 שקלים בתוך שנה, זאת בנוסף לעלייה הנוכחית – וסך הכל לעלייה של 600 שקלים בהחזר החודשי של משכנתה ממוצעת בתוך כשנה ורבע. בנוסף בהלוואת חדשות יתייקר גם מרכיב הריבית הקבועה – כבר היום ההחזר החודשי גבוה מלמעלה מ-1,000 שקלים ביחס למשכנתה ממוצעת בשנת 2021.

"העלאת הריבית עד סוף השנה תגרום באופן טבעי להתקררות של שוק הנדל"ן בארץ, מכיוון שעלויות המשכנתאות הולכות ומתייקרות", אומר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, "גם מי שלקח או מתכוון לקחת הלוואה 'רגילה' לכל צורך יצטרך לשלם יותר, ולכן סביר להניח שנראה את הצרכן הישראלי מהדק מעט את החגורה ומפחית צריכה במהלך 2023".

איך שער הדולר קשור?

בנק ישראל מאד מושפע ממדיניות הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב. "בבנק ישראל מציינים כי השקל נחלש מול הדולר ב-5.1% ומול הסל ב-3.6%. בסביבת האינפלציה הגבוהה בישראל, ולאור התנודתיות הגבוהה בשווקים העולמיים, הסיכון הוא להמשך היחלשות השקל, ולאור התמסורת המשמעותית מהשקל אל האינפלציה המקומית, בנק ישראל היה חייב להתאים את קצב העלאות הריבית להתפתחויות העולמיות", אומר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות.

יש פתרון אחר?

למדינה יש מקום לשבור את "המעגל", להוריד את המחירים ללא העלאת הריבית. "לרסק" קרטלים, להגדיל ולהל את היבוא. אולם, אין כרגע ממשלה מתפקדת ולכן הריבית – היא המוצא האחרון.

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, אמר כי מדובר בצעד שגוי: "אנו סבורים כי מדיניות העלאת הריבית האוטומטית בשיעור הגבוה מרבע אחוז הינה צעד שגוי אשר עלול לגרור את המשק למיתון. אנו מתמודדים עם אינפלציה, אך זאת פחות ממחצית משאר העולם. העלאת הריבית אינה התשובה הראשונה, אלא צעד שרק עלול להחמיר את המצב וליצור מצוקה כלכלית קשה בקרב עסקים ומשקי בית רבים בישראל להם משיכות יתר ומשכנתאות. אני קורא לבנק ישראל להימנע מהעלאות ריבית נוספות. ישנן עוד דרכים אחראיות למתן את האינפלציה בישראל".

השקל. צילום: פלאש 90

חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, מעריך כי בהעלאת הריבית כעת הנזק גבוה מהתועלת. "העלאת הריבית בישראל איננה כלי אפקטיבי להתמודדות עם מגמות עליית המחירים שנובעות בעיקרן מאינפלציה מיובאת ועליית מחירי סחורות עולמית. כך למשל, למדיניות הריבית אין כל השפעה כל העלייה החדה הצפויה במחירי החשמל, עליית מחירי הבנזין החיטה וחומרי הגלם לייצור המזון, המהווים מרכיב מרכזי בעליית המחירים. מגמת ההאטה בצמיחת המשק, והעובדה כי המרכיב המרכזי בעליית המחירים הינו גלובאלי, מחייב את בנק ישראל לשקול מחדש את מדיניות הריבית כדי למנוע מצב של דפלציה בישראל. בסופו של דבר החשש הוא שהמשק הלאומי ישלם מחיר כפול- גם של אינפלציה עולמית והאטה בצמיחה וגם של התייקרות המשכנתאות כתוצאה מהעלאת הריבית".

תרגום מכלכלית לעברית

אינפלציה – תהליך כלכלי של עלייה כללית, מתמשכת וקבועה של רמת המחירים במדינה. מצב המוביל לירידה בערך הכסף של אותה קהילה. תופעת האינפלציה מוגדרת כעליית מחירים וירידה מתמשכת בערכו של המטבע המקומי. משמע, שבמשך הזמן אפשר לקנות באותו המטבע פחות מוצרים, מה שמוביל לירידה בכוח הקנייה של המטבע. מצב הנקרא פיחות.

ריבית הפריים – שיעור הריבית המשמש כבסיס לתמחור עסקאות פיננסיות מסוגים שונים כגון הלוואות ופקדונות, שנקבע על ידי כל בנק עבור עיסקות המבוצעות על ידו. ריבית הפריים היא נגזרת של הריבית שנקבעת על ידי הבנק המרכזי, בתוספת מרווח מסוים.

הוועדה המוניטרית – מדיניות מוניטרית היא מונח במקרו-כלכלה המתאר את ניהול מערכת המשתנים הנומינליים במשק. מונח זה מתייחס, לרוב, לכמות הכסף ואמצעי התשלום במשק. במדינות המערביות מקובל כי המדיניות המוניטרית נמצאת באחריות הבנק המרכזי, בניגוד למדיניות הפיסקלית שנמצאת באחריות הממשלה.

מיתון – מונח במקרו כלכלה שפירושו תקופה ארוכה יחסית של פעילות כלכלית מואטת בכלל המשק. מיתון בדרך כלל גורר עמו ירידות מחירים, צמצום של הייצור והמסחר וירידה בתעסוקה. אחת ההגדרות המקובלות של מיתון היא צמיחה שלילית של המשק בשני רבעונים רצופים.

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

מחכים!

כתבות חדשות באתר

מעיין הישועות של האר"י הקדוש נפתח מחדש: התפילה הנדירה של המקובל הירושלמי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שריפת חורש גדולה סמוך למעבר תרקומיא: מטוסי כיבוי הוזנקו לסייע
היועמ"שית לשרים: הממשלה הפכה ל"ממשלת מעבר" - נהגו באיפוק ובריסון
כמה אתם מרוויחים באמת? הסקר שמסעיר את הרחוב החרדי
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
החלום ושברו: לזכור מה על מה חלמנו ומה קיבלנו בסוף | החזון וההתפכחות
כיצד דוקטרינת ה-Denial של קולבי משנה את מהות המלחמה / פרשנות
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
איראן טוענת: תקפנו בסיס אמריקני בסוריה; שיגורים לעבר בחריין וקטאר
אושר בוועדה: יהדות התורה התפצלה ל'דגל התורה' ול'אגודת ישראל'
מבצע ענק ב-FLY CARD: מצטרפים עכשיו, ומקבלים טיסה במתנה!
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
הישיבה ננעלה: הכנסת ה-25 התפזרה וישראל יצאה רשמית לבחירות
תיעוד: נחתים אמריקאים עלו על מכלית במפרץ במסגרת אכיפת המצור הימי

הכתבות המעניינות ביותר

250 לאמריקה: ארה"ב תנפיק מטבע דולר חדש עם דיוקנו של טראמפ
תאונה קשה: ילד בן 7 נפצע בינוני בעת חציית כביש בעיר החרדית
בעידן שכולם מדברים על קוונטים, האם זה הזמן להכיר את התחום?
מעלת שבת חזון • הרב יוסף חיים אוהב ציון
ככל שתגבר בנו אהבת ה' נבין תוכחה גם ברמזים וניוושע • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
ככל שתגבר בנו אהבת ה' נבין תוכחה גם ברמזים וניוושע • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
מדוע פרשת קרבן התמיד לא נאמרת בשמונה עשרה שחרית • הרב יהודה שטרן
פרשת דברים • המגיד הירושלמי רבי אשר דרוק • צפו
פרשת דברים • המגיד הירושלמי רבי אשר דרוק • צפו
השיעור השבועי: פרשת דברים • הרב נתנאל אביסרור
השיעור השבועי: פרשת דברים • הרב נתנאל אביסרור
וואטסאפ

חדש באתר

WhatsApp Image 2026-07-17 at 13.45
250 לאמריקה: ארה"ב תנפיק מטבע דולר חדש עם דיוקנו של טראמפ
WhatsApp Image 2026-07-16 at 17.48
תאונה קשה: ילד בן 7 נפצע בינוני בעת חציית כביש בעיר החרדית
WhatsApp Image 2026-07-17 at 12.28
שריפת חורש גדולה סמוך למעבר תרקומיא: מטוסי כיבוי הוזנקו לסייע
133828 (1)
בעידן שכולם מדברים על קוונטים, האם זה הזמן להכיר את התחום?

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

אירוסין תולדות אברהם יצחק קרעטשניף לעלוב רחמסטריווקא צילום שוקי לרר (28)
שמחת האירוסין בחצרות תולדות אברהם יצחק - קרעטשניף - לעלוב ראחמסטריווקא
מעמד השלושים בחצר הקודש וואסלוי בבני ברק צילום יהודה פרקוביץ (20)
מעמד השלושים לפטירת הרה"צ רבי חיים דוב הלפרין זצ"ל
ר' אלימלך בידרמן מסר שיחת חיזוק בהיכל ישיבת 'באר יהודה' (12)
לקראת בין הזמנים: ר' אלימלך חיזק את תלמידי 'באר יהודה'
סעודת הילולת הרמ''ק המסורתית בטאלנער קלויז בצפת (2)
סעודת הילולת הרמ''ק זי"ע המסורתית בטאלנער קלויז בעיה"ק צפת

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – ג' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – ג' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture