מלחמת חרבות ברזל הביאה לשינויים רבים בשוק העבודה בישראל. קבלו את ההוראות העדכניות בתחום דיני העבודה, נכון להיום, ב"תקופת הקבועת" ה-7.10.23 ועד לסוף שנת 2023.
ביום 9/11/23 פורסמה הוראת שעה "חרבות ברזל" אשר קובע הוראות לגבי פיצוי מעסיקים ועצמאים שהכנסותיהם נפגעו בעקבות מלחמת חרבות ברזל. בנוסף, קובע החוק מספר הוראות הקשורות להעסקת עובדים.
כידוע, בלית ברירה, מעסיקים רבים בתחומים שונים של המשק -מסחר/קניונים, שירותים, תיירות, ועוד, הוציאו את עובדיהם לחל"ת עקב ירידה דרסטית בפעילותם. החוק קובע מספר הקלות אשר אמורות להקל על עובדים שהוצאו לחל"ת, לקבל דמי אבטלה.
תקופת החל"ת המזכה בדמי אבטלה קוצרה ל-14 ימים, כך שגם עובד אשר יצא לחל"ת ל-14 ימים בלבד, יהא זכאי לדמי אבטלה.
תקופת האכשרה – התקופה שעל העובד לעבוד בה טרם קבלת דמי האבטלה קוצרה. מ- 12 חודשי עבודה מתוך 18 חודשים רציפים, ל-6 ולעובד בעל מוגבלות, ל-3 חודשים בלבד.
עובד שפונה מביתו יהא זכאי לדמי אבטלה וזאת מיום 7/10/23 ועד ליום 30/11/23 ("התקופה הקובעת"). יש לשער כי ככל שהמלחמה תימשך גם לאחר 30/11/23 תוארך תקופת הזכאות לדמי אבטלה בהתאם.
המעסיק, אשר בדרך כלל נשא בדמי הביטוח הלאומי בחודשיים הראשונים של החל"ת, יהא פטור מתשלום דמי הביטוח הלאומי, וזאת במשך "התקופה הקובעת".
במצב החוקי אשר היה קיים בימי השגרה, ימי החופשה של העובד קוזזו -כלומר, נמחקו מיתרת דמי החופשה של העובד. במסגרת החוק הנוכחי, נקבע כי ימי החופשה הצבורים לזכות העובד לא יקוזזו מדמי האבטלה.
ביחס לחוק עבודת נשים, נקבע כי ניתן להוציא לחל"ת עובדת או עובד אשר מוגנים בחוק עבודת נשים, ובלבד שלאחר מכן יתאפשר לעובדת או לעובד להשלים את יתרת 60 הימים המוגנים, שבמהלכם לא ניתן לפטר או להוציא לחל"ת את העובדת או העובד.
הוארכה התקופה המירבית שבמסגרתה ניתן לקבל דמי אבטלה. החוק קובע כי גם עובד אשר אינו זכאי לדמי אבטלה בשל כך שקיבל דמי אבטלה ב-48 החודשים שקדמו לתביעתו כעת -למשל, בשל קבלת דמי אבטלה לפני מלחמת חרבות ברזל או קבלת דמי אבטלה בתקופת הקורונה- עדיין יהא זכאי לדמי אבטלה "בתקופה הקובעת."
החוק קובע כי תקופת ההמתנה של 5 הימים הראשונים, שבהם בדרך כלל לא משולמים דמי אבטלה, תבוטל, כך שהעובד יהא זכאי לדמי אבטלה באופן מיידי וללא ניכוי של 5 הימים הראשונים.
בנוגע לעובדים בני 67 ומעלה, קובע החוק כי הוא יהא זכאי למענק הסתגלות מיוחד, שכן עובדים אלה, אם הוצאו לחל"ת או פוטרו, אינם זכאים לדמי אבטלה בשגרה. ואלה שני התנאים שעל עובד מעל גיל 67 לעמוד בהם על מנת לקבל דמי אבטלה:
העובד פוטר מעבודתו או הוצא לחל"ת לתקופה של 14 יום לפחות, במשך "התקופה הקובעת", ולא עבד במשך ימים אלה,
העובד עבד כשכיר בתקופה בת 3 חודשים רצופים לפחות לפני ובסמוך לחודש בו חלה הפסקת עבודתו או הוצאתו לחל"ת.
המענק לעובדים מעל גיל 67 יחושב לפי 75% מהכנסתו של העובד, במשך 3 חודשים שבהם היה שכרו של העובד הגבוה ביותר מבין 6 החודשים שלפני מועד הפסקת העבודה, כשהיא מחולקת ב-90, ולא יותר מ- 134 ₪ ליום, כפול מספר הימים בהם היה העובד מחוסר עבודה. ניתן להגיש בקשה למענק מיוחד עד 12 חודשים מיום תחילת החוק.
באשר לעובדים שיצאו לשירות מילואים, תוקן חוק הביטוח הלאומי, כך שהתגמול בגין שירות מילואים הוגדל מ-68% מהסכום הבסיסי ל-95% מהסכום הבסיסי, וזאת לתקופה שמיום 7/10/23 ועד 31/12/23.
מעסיק אשר שוקל לפטר או להוציא לחל"ת עובדים, צריך לבדוק האם אין נסיבות מיוחדות האוסרות עליו לעשות כן, כדוגמת עובדים מוגנים מכוח חוק עבודת נשים, עובדים אשר יצאו לשירות מילואים וחזרו משירות מילואים, עובדות ועובדים בחופשת לידה, ועוד.

הכותב הוא בעל משרד עורכי דין ותיק העוסק בדיני עבודה והתחום המסחרי
מה עם אלה שנשארו בבית עם הילדים בתחילת המלחמה בגלל שלא היה לימודים לילדים ?
ומה עם בחור בן 20 שניצל את כל הזכאות? לא יהיה כמו בקורונה שימשיכו?
ומה עם אמהות שיד להן ילדים קטנים שפיקוד העורף סגר להם את הגן מכיוון שאין מרחב מוגן, היא מוגנת מבחינת פיטורים, אפשר לדחוק אותה לפינה ולחייב להוציא אותה לחל"ת?
חבל שלא התייחסת לעובדים שכירים שלא קיבלו משכורת על חודש אוקטובר ואני מדבר על תושבי אשקלון, האם מגיע לתושב אשקלון שכר מהמעסיק על ימי הלחימה?
מה לגבי עובד מובטל שהתגייס בצו 8? האם התשלום שמקבל עבור תקופת המילואים היא על חשבון תקופת האבטלה, או שבזמן השירות האבטלה מוקפאת?
האם יש עידכונים לגבי הוצאת עובד לחל"ת? מה קורה אחרי סיום 60 ימי החל"ת על פי חוק הביטוח לאומי