אנטישמיות באקדמיה – בין משבר לתקווה
בעוד גל אנטישמיות חסר תקדים שוטף את אוניברסיטאות ארצות הברית, זרעי תקווה נובטים מתוך האפלה. הכתבה שלפנינו חושפת את המציאות המטרידה בקמפוסים האמריקאיים, אך גם מאירה נתיב אפשרי לשינוי על ידי סיפורה של משלחת הזדהות של פרופסורים מאוניברסיטת ייל ובוגרי האוניברסיטה כמו רון לובש וקאריס ויטי.
הסערה המשתוללת
דמיינו לרגע סטודנט יהודי צעיר, נרגש להתחיל את לימודיו באחת האוניברסיטאות היוקרתיות בארה"ב. במקום להתמקד בלימודים ובחוויה האקדמית, הוא מוצא את עצמו בסביבה עוינת, מאוימת ומפחידה.
גל ההתפטרויות של ראשי אוניברסיטאות, שהגיע לשיאו עם פרישת נשיאת אוניברסיטת קולומביה, מט מינוש שפיק, מהדהד כפעמון אזעקה. זהו סימן מובהק לכישלון מערכתי בהגנה על סטודנטים יהודים ובשמירה על ערכי הפלורליזם והסובלנות.
הטרדות, איומים ואף תקיפות פיזיות הפכו למציאות יומיומית עבור סטודנטים יהודים רבים. האם זו המציאות שאנו מוכנים לקבל במוסדות שאמורים להיות מגדלור של ידע, פתיחות וקדמה?
קרן אור בחשכה: משלחת ייל בישראל
אך בתוך האפלה הזו, מבליח אור של תקווה. משלחת של עשרות פרופסורים מאוניברסיטת ייל, בחרה לקיים סיור בארץ. הם לא הסתפקו בביקור שגרתי – הם בחרו לראות במו עיניהם את הזוועות של מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. בין מארחי הסיור ומארגניו ניתן למצוא כמובן את ה-YFJF&F((Yale Forum for Jewish Faculty & Friends, אוניברסיטת תל אביב ואיש העסקים הישראלי רון לובש שהינו בוגר האוניברסיטה.
ביקור זה לא היה רק מחווה סמלית. הוא היווה הצהרה ברורה: יש אקדמאים שמסרבים לשתוק מול האנטישמיות, שמוכנים לעמוד לצד ישראל ברגעיה הקשים ביותר.
קול קורא!
המצב הנוכחי מחייב תגובה נחרצת. אוניברסיטאות חייבות לנקוט בצעדים ממשיים להבטחת ביטחונם של סטודנטים יהודים ולטיפוח סביבה של כבוד הדדי. הקהילה הבינלאומית נדרשת להתייצב באופן ברור נגד כל גילוי של אנטישמיות.
ביקור משלחת ייל מראה שיש תקווה. הוא מדגים כיצד הבנה, אמפתיה וסולידריות יכולות לגשר על פערים ולבנות גשרים של הבנה.
בין אתגר לתקווה
המאבק נגד האנטישמיות באקדמיה האמריקאית בעיצומו. האתגרים עצומים, אך יש גם סיבות לאופטימיות.
כמו קאריס ויטי, רון לובש ושאר אנשים שפועלים בתחום כך גם כולנו – נקראים לפעולה. רק באמצעות מאמץ משותף נוכל להבטיח שהאקדמיה תישאר מקום של למידה, צמיחה וכבוד הדדי לכל באיה, ללא הבדל דת, גזע או לאום.
גם היום, כמו לפני שנים רבות אנו עומדים מעטים מול רבים, אך הדוגמה החיובית של משלחת ייל מלמדת שניתן להשפיע ונצליח לעשות זאת רק אם נפעל יחד ליצירת עתיד טוב יותר, נקי מאנטישמיות ומלא בהבנה הדדית.




















