"בסוף כל העולם ייווכח באמת הנצחית – שעם ישראל חי וקיים", על ההצהרה, חתום האיש הכי מרתק בעולם בשנה האחרונה. הדמות הכי צבעונית ומעוררת השראה / מחלוקת, תלוי אם אתם אוהבי ישראל, אוהבי העם היהודי, ותומכים בכלכלת שוק חופשית וחזקה – או לא.
חאבייר מיליי, הנשיא החדש והמפתיע של ארגנטינה, היה אמור לגרוף הרבה יותר כותרות תקשורתיות במהלך השנה החולפת, אך מטבע הדברים והמציאות הקשה שחווה ארצנו הק' מאז החלה המלחמה, הוא לא נכח מספיק על המפה התקשורתית.
עכשיו, זה הזמן להכיר את הדמות המרתקת כל כך.
נפתח קודם כל במבט כללי על האיש, מהיכן הפציע לחיינו, כיצד כבש את הנשיאות בארגנטינה בניגוד לכל התחזיות – ואז נעבור לנושא שהרבה יותר מעניין אותנו. הקשר שלו ליהדות, שהובילה להצהרה מפתיעה: מדוע הוא לא מתגייר?

חָאבְיֵיר חֵרַרְדוֹ מִילֵיי נולד ב-22 באוקטובר 1970 בבואנוס איירס, למשפחה ממעמד הביניים. כבר בגיל צעיר, מיליי הפגין סקרנות יוצאת דופן לגבי כלכלה ופוליטיקה. בבית הספר, הוא בלט בשאלותיו המעמיקות על מצבה הכלכלי של ארגנטינה, מפתיע את מוריו בהבנתו המוקדמת של מושגים כלכליים מורכבים.
השכלה: עיצוב החזון הכלכלי
מיליי המשיך את להיטותו האינטלקטואלית באוניברסיטת בלגרנו, שם סיים בהצטיינות תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים. במהלך לימודיו, הוא נחשף לרעיונות של אסכולות כלכליות שונות, אך במיוחד נמשך לתיאוריות של האסכולה האוסטרית ולרעיונותיו של מילטון פרידמן.
לאחר מכן, מיליי השלים דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת CEMA, שם פיתח את תפיסת עולמו הכלכלית הייחודית. עבודת הדוקטורט שלו, שעסקה במודלים חדשניים לייצוב כלכלי במדינות מתפתחות, זכתה לשבחים רבים בקהילה האקדמית.
קריירה מוקדמת: בניית המוניטין
לאחר סיום לימודיו, מיליי בנה קריירה מרשימה כיועץ כלכלי. הוא עבד עם חברות בינלאומיות מובילות, מייעץ בנושאי אסטרטגיה כלכלית וניהול סיכונים. במקביל, הוא שימש כמרצה באוניברסיטאות מובילות בארגנטינה, שם הצליח להנחיל את רעיונותיו החדשניים לדור הבא של כלכלני המדינה.
עלייה לתודעה הציבורית: קול חדש בשיח הכלכלי
מיליי זכה לפרסום ציבורי נרחב כשהחל להופיע בתוכניות טלוויזיה ורדיו פופולריות. בניגוד לכלכלנים אחרים, הוא הצליח להסביר מושגים כלכליים מורכבים בצורה ברורה ונגישה לציבור הרחב. הופעותיו המרתקות משכו קהל רחב, במיוחד צעירים שחיפשו פתרונות חדשים למצוקות הכלכליות של ארגנטינה.
כניסה לפוליטיקה: מתיאוריה למעשה
ב-2021, מיליי החליט לעשות את הצעד האמיץ לפוליטיקה. הוא נבחר לקונגרס הארגנטינאי והקים את מפלגת "החירות מתקדמת". בקונגרס, מיליי בלט בנאומיו הנלהבים ובהצעותיו לרפורמות כלכליות מקיפות.
קמפיין הבחירות לנשיאות ב-2023 היה נקודת מפנה. מיליי הציג חזון ברור ונועז לשיקום הכלכלה הארגנטינאית, תוך שימוש מושכל ברשתות החברתיות להפצת מסריו. הוא הבטיח לבטל את הבנק המרכזי, לאמץ את הדולר כמטבע רשמי, ולבצע קיצוצים דרסטיים בהוצאות הממשלה.

ניצחונו המפתיע בבחירות סימן תקווה חדשה לארגנטינה. מיליי הצליח לאחד מאחוריו מגוון רחב של תומכים, מצעירים ועד אנשי עסקים, שראו בו את המנהיג שיכול להוביל שינוי אמיתי.
בכ"ז כסלו ה'תשפ"ד ובנאומו הראשון כנשיא, קישר את המעמד הנשיאותי עם חג החנוכה באומרו: "אין זה מקרה שההשבעה הנשיאותית מתרחשת במהלך חג החנוכה, חג האור, החג של החירות האמיתית . . מלחמת המכבים היא סמל לניצחון של החלשים על החזקים, של המעט על הרב, של האור על החושך, ובעיקר של האמת על פני השקר. כי אתם יודעים שאני מעדיף להגיד לכם את האמת הלא נוחה מאשר לשקר לכם בנוחות."
רפורמות נועזות: שינוי פני הכלכלה
מאז כניסתו לתפקיד, מיליי הוכיח אומץ יוצא דופן ביישום רפורמות כלכליות מקיפות:
- ייעול מערכת המס לעידוד צמיחה עסקית.
- רפורמה בשוק העבודה לשיפור הגמישות והתחרותיות.
- הפרטה מושכלת של חברות ממשלתיות לשיפור היעילות.
- פתיחת השוק לתחרות בינלאומית לעידוד חדשנות והורדת מחירים.
- רפורמה במערכת הפנסיה להבטחת יציבות לטווח ארוך.

למרות האתגרים הראשוניים, מדיניותו של מיליי כבר מראה סימנים מעודדים: האינפלציה מתחילה לרדת, השקעות זרות גדלות, והאמון בכלכלה הארגנטינאית מתחזק.
מנהיגות בעידן החדש: תקשורת ושקיפות
סגנון המנהיגות של מיליי מייצג גישה חדשה ורעננה. הוא מתקשר ישירות עם הציבור דרך הרשתות החברתיות, מציג שקיפות יוצאת דופן, ומעודד דיאלוג פתוח על מדיניותו. גישה זו מאפשרת לו להסביר את החלטותיו ישירות לציבור, ולבנות אמון עם האזרחים.
אתגרים והזדמנויות: המבחן האמיתי
למרות ההתקדמות, מיליי עומד בפני אתגרים משמעותיים. הביקורת על מדיניותו, במיוחד מצד איגודי העובדים והאופוזיציה, היא חריפה. ההפגנות נגד הקיצוצים בתקציב ממשיכות להתקיים ברחבי המדינה.
עם זאת, מיליי נשאר אופטימי ונחוש. הוא טוען כי השינויים הכואבים הם הכרחיים לבניית עתיד כלכלי יציב לארגנטינה. תומכיו מאמינים כי ככל שהזמן יעבור, תוצאות מדיניותו יהפכו ברורות יותר ויזכו לתמיכה רחבה יותר.
מבט לעתיד: חזון לארגנטינה חדשה
חאבייר מיליי מייצג תקווה חדשה לארגנטינה. הוא מציע גישה כלכלית חדשנית שמתאימה למאה ה-21, תוך שמירה על ערכי החירות והדמוקרטיה.
מיליי מאמין שארגנטינה יכולה להפוך למעצמה כלכלית, ופועל ללא לאות להגשמת חזון זה. הוא רואה עתיד שבו ארגנטינה היא מרכז לחדשנות, יזמות והשקעות בינלאומיות.
עם מנהיג בעל חזון, אומץ ויכולת ביצוע כמו מיליי, נראה כי עתידה של ארגנטינה מבטיח יותר מאי פעם. העולם צופה בעניין כיצד המהפכה הכלכלית של מיליי תעצב מחדש לא רק את ארגנטינה, אלא אולי גם את כל אמריקה הלטינית.
בעוד שהדרך עוד ארוכה, ההתלהבות והאופטימיות שמיליי מייצג מדביקות רבים. עבור מיליי ותומכיו, זוהי לא רק מהפכה כלכלית, אלא הזדמנות היסטורית לבנות ארגנטינה חדשה, חזקה ומשגשגת.
ההפתעה: ראיון ראשון לעיתון 'כפר חב"ד'
יוסף לוין, סיפר טור שפרסם בביטאון הרשמי של חסידות חב"ד, 'כפר חב"ד', כיצד הצליח לראיין את מיליי – בשיחה ראשונה מאז הניצחון שלו בבחירות. מתברר כי הוא סירב לכל הצעת ראיון מכל התקשורת הבינלאומיים הכי נחשבים, אבל לחב"ד הוא נעתר מיידית, במיוחד כאשר הבקשה התקבלה על ידי הרב חיים ברוך אוירכמן, מנהל משרד השלוחים בארגנטינה.
הוא סיפר כיצד התחיל את הקשר שלו ליהדות, סיפור שממחיש את הכוח שיש לכל אחד מאיתנו לקדש שם שמיים בכל אורחותינו, בכל מקום שרק נגיע לשם על ידי ההשגחה העליונה. "אני כלכלן במקצועי. לפני הרבה שנים, עוד בתקופה שהייתי מעביר שיעורים פרטיים בכלכלה, היה לי תלמיד חרוץ, בן למשפחה יהודית מהקהילה הספרדית בבואנוס איירס, ממשפחת 'סתהון' המפורסמת, בעלים של כמה מהמלונות והקניונים החשובים בארגנטינה".
"אותו התלמיד שלמען האמת התאים יותר להיות 'רב' מאשר להיות 'כלכלן', נהג לשאול אותי את השאלות הכי טובות במהלך השיעורים שנתתי. התפעלתי מאוד משאלותיו החריפות והתחלתי לחקור אותו מאיפה הוא ממציא כאלו שאלות חכמות ומחכימות כאחד. ואז הוא סיפר לי שבילדותו, וכן אחר כך בנערותו, הוא למד את התורה וגם את התלמוד בבלי בבית הספר היסודי ואחר כך בתיכון/בישיבה".
"הלימוד הזה, כך סיפר לי התלמיד, פיתח את אופן המחשבה, ההשכלה וההתעמקות שלו וגרם לו צורת חשיבה שונה. מהרגע שהוא שיתף אותי בזה, התחילה אצלי התשוקה להכיר מקרוב את התורה הזו. כמובן שהלימוד וההתעמקות בה ובהיסטוריה של עם ישראל, חיזקו אצלי באופן אוטומטי את הקשר שלי עם היהדות בכלל ועם ישראל בפרט".
נשיא ארגנטינה הוסיף: "לפי מה שלמדתי ולפי מה שקראתי על ההיסטוריה של עם ישראל ועל איך שהעם הזה שרד את כל האיומים, הפוגרומים, ההתקפות והרדיפות במשך כל שנות קיומו, וכן על איך שתמיד השם שמר עליהם והציל אותם מידי אותם אלו שעמדו עליהם לכלותם בכל דור ודור – אני בטוח ואין לי שום צל של ספק שכך יהיה גם עתה ואתם תנצחו בסוף.
"המסר שלי הוא שתמשיכו להאמין ולבטוח בהשם, להיות חזקים, איתנים ומאוחדים ובסוף כל העולם ייווכח באמת הנצחית שעם ישראל חי וקיים!".
הביקורים ב'אוהל' הק' של הרבי מליובאוויטש
בחודש אלול האחרון, מיליי, שהגיע לניו יורק כדי להשתתף בעצרת כללית של האו"ם, הקדיש כמה שעות כדי להגיע – בפעם הרביעית – אל האוהל הק' של הרבי מליובאוויטש. הנשיא חבש כיפה שחורה גדולה ונצפה מכניס תרומה לקופת צדקה במקום. הוא לווה על ידי אחותו ויועצתו קרינה מיליי, שגריר ארגנטינה בישראל, והיועץ הרוחני שלו, הרב שמעון אקסל ואחניש.

על הביקורים הקודמים שלו באוהל, סיפר בראיון ל'כפר חב"ד': "האמת היא שלא זכיתי להכיר את הרבי באופן אישי, אבל רק בשנה האחרונה זכיתי לבקר כבר פעמיים באוהל של הרבי. ביקשתי שם את ברכתו הקדושה שאזכה להיבחר לנשיא ארגנטינה והברכה הזו התממשה".
"אני חייב לומר שזו הייתה עבורי חוויה רוחנית אדירה ממעלה ראשונה, וברצוני לנסוע שוב בקרוב לאוהל של הרבי כדי להודות לו על הברכות שהתקיימו במילואן ולבקש את ברכתו להצלחה רבה במילוי תפקידי בתור נשיא ארגנטינה בפועל". כאמור, מיליי אכן הגיע מאז פעמים נוספים להתפלל באוהל.
השתתף בחשאי באירוע – כדי לשמור את הכבוד לרבי
בפינה צדדית, בקומה העליונה של האודיטוריום, בבואנוס איירס, יושב 'כאחד האדם' נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי, ומאזין בשקיקה לנאומים שנישאו במקום.
הרקע: אירוע של הקהילה היהודית לכבוד ג' תמוז, במלאות שלושים שנה להסתלקות הרבי מליובאוויטש.

שליח חב"ד בבואנוס איירס, הרב חיים אוירכמן, שעמד בקשר עם נשיא ארגנטינה לקראת בואו לאירוע, סיפר שזו הייתה בקשתו האישית להגיע למקום. הרב הסביר כי הנשיא העדיף שגדולתו ואישיותו של הרבי יהיו במרכז האירוע, והוא ישב בצד, בלי לגרור תשומת לב מהקהל.
הקשר החם והאוהד למדינת ישראל
מיליי תומך מובהק של ישראל. במהלך קמפיין הבחירות הבטיח להעביר את שגרירות ארגנטינה בישראל לירושלים, והצהיר כי ארגנטינה בראשותו תהיה "בת ברית קרובה" של ישראל, וכי יציב את ארצות הברית ואת ישראל בראש סדר העדיפויות המדיני שלו. בקמפיין הבחירות שלו נראה מניף את דגל ישראל במהלך הפגנה נגד ארגון הטרור חמאס.

הוא הודיע כי הביקור הראשון שלו כנשיא יהיה בישראל – והוא קיים את הבטחתו. יחד עם הרב שמעון אקסל ואחניש, רב חרדי מארגנטינה המקורב מאוד למיליי, שמונה על ידו לשגריר בישראל, הוא הגיע לכותל המערבי, והתפלל עם כיפה גדולה לראשו. הם נסעו ישירות משדה התעופה לכותל המערבי. פורסמו סרטונים שלו כשהוא רוקד עם יהודים בישראל ושר "עם ישראל חי".
מדוע הוא לא מתגייר?
מיליי סיפר באירוע יהודי על השורשים היהודיים שלו: "לסבא שלי הייתה השפעה גדולה מאוד עליי, ודיברתי איתו הרבה מאוד. לקחתי ממנו ערכים ולמדתי המון. הדבר הכי מעניין הוא שזמן קצר לפני שנפטר הוא גילה שהוא יהודי. הוא לא ידע ואמרו לו: 'אבל אם אמא שלך הייתה יהודייה, אז אתה יהודי. הוא היה מאוד קרוב לאמו וגם סבא שלו היה רב. כלומר, כל החינוך שקיבל מהם היה קשור מאוד ליהדות וכל הערכים שהוא העביר לי היו יהודים".
כאשר נשאל בראיון מדוע הוא לא מתגייר, ענה מיליי: "זה יהיה מאוד קשה. לא אוכל לקיים את כל המצוות כשאהיה נשיא. אם אתה מתגייר אתה צריך לציית לכל מצוות הדת היהודית. לאחרונה הייתי בניו יורק וזכיתי גם לבקר בביתו של הרבי מליובאוויטש. אולי אתגייר אחרי שאסיים עם הקריירה הפוליטית שלי".
לפי אחד מהיועצים שלו, מיליי כבר החל את הליך הגיור ולומד את ההלכות הנצרכות לו, במטרה שהוא אכן יוכל לממש את ההבטחה הנוספת שלו, ומלבד השיפור הדרמטי בכלכלת ארגנטינה והיחס החם והאוהד לישראל, גם להתגייר ולהצטרף אל העם היהודי.





















למה לקרוא לו משוגע ומטורלל?
פשוט העורכים עוד פעם ציטטו מה שה״ תקשורת״ בארגנטינה אומרים עליו
כי הוא תקע בשופר בקמפיין שלו, זה קצת מטורלל………….
נפלא
התגשמות חזון הנביאים: " והיו מלכים אוזנייך ושרותיהם מניקותייך"
"אומנייך" ישכל….
ונהרו גויים רבים לאורך..
למה מטורלל? במה הוא הופך ל’מטורלל’??
בזה שהוא קורא בשם השם?!!!!?!!!?!!!
אתם מתביישים בזה??
לעתיד לבא כל העמים יקראו בשם השם!
אז הם יהיו מטורללים???!!
’’אל יתהלל חכם בחכמתו..
כי אם בזאת יתהלל המתהלל – – –
השכל וידוע אותי!!!!!"
אכן
אני לא חושב שלכן הם קראו לו 'מטורלל', אלא בגלל ההתנהגות הכללית שלו בלי קשר לזה, אם היית רואה אותו בסרטונים וכדו' כנראה שהיית מבין ומסכים. אבל זה שהוא משבח את השם וכו' זה באמת יפה וכל הכבוד לו ממש חסיד אומות העולם וכנראה בקרוב חסיד (בלי אומות העולם:)).
אולי תדייקו הרעיונות שלו אולי יפים אבל לפי נתונים עדכניים כלכלת ארגנטינה דווקא מתכווצת ואחוז העוני עבר את ה50 אחוז ….אז הוא עוד לא הציר את כלכלת ארגנטינה אולי בהמשך …
בכלכלה כמו בכלכלה צריך לחכות כמה שנים כדי לראות את נהיעילותשל תהליכים שונים, לדוגמא: אם פיץ' אומרת 1 2 3, זה לא אומרת שכלכלת ישראל התרסקה..
נכון, הם רק כתבו שהאינפלציה התחילה לרדת וכו׳ כלומר שלמרות הכאוס השורר שם יש שיפור משמעותי, מי שלא נולד שם (כמוני) קשה לו להבין את זה
מעניין
מיליי וטראפ הם משוגעים וכו מה משותף להם הם אוהבי ישראל…
מאידך ביידן לוחץ ידים לאוויר לא יודע מה הוא מדבר אבל עד שהוא לא הפסיד לטראפ הוא היה נורמלי ולמה כי הוא אוהב פלסטין….
לא מתאים לכם…
אחלה בנאדם בראבו שאפו לחאבייר
נורמלי וחכם לחלוטין.
שערות קצת גדולות לא הופכות אדם למטורלל.
ממש לא ראוי ולא יפה לכתוב עליו את התואר מטורלל ועוד כל מיני שטויות שכתבתם. תמחקו בבקשה.
מטורלל?! אני חושב שצריך לשנות במידי את הכותרת. הבן אדם הזה עוד יוכל לבייש אותנו בבית דין של מעלה.
אדם כזה ראוי להערצה ולא לכינויי גנאי. הלוואי ויהיו עוד כמוהו שיכירו בה' אחרי כל הנסים שעשה עימנו בעת הזאת. רק עכשיו אמרנו בתפילה, וייאתו כל לעבדך.. וישמעו רחוקים ויבואו ויתנו לך כתר מלוכה.
לכל המגיבים. אני לא חושב שהמילה מטורלל לפי דעת העורכים באתר היא בהבנה של משוגע. אלא כמו שכולנו יודעים, המצליחנים הם לא אלו ששכירים ועובדים לפי הספר. אלא אלו עם הפרעות קשב שמשתוללים בעסקים ולוקחים את הסיכונים הגדולים וקופצים למים ואז הם נותנים את המכה העסקית.
נכון לחאבייר ונכון לטראמפ.
מדרש רבה קהלת ה'
אָמַר רַבִּי בֶּרֶכְיָה, מָשָׁל לְמָה הַדָּבָר דּוֹמֶה לְמֶלֶךְ שֶׁהָיָה לוֹ פַּרְדֵּס וּמְסָרוֹ לִבְנוֹ, כָּל זְמַן שֶׁהָיָה בְּנוֹ עוֹשֶׂה רְצוֹנוֹ הָיָה הַמֶּלֶךְ רוֹאֶה אֵיזוֹ נְטִיעָה יָפָה בָּעוֹלָם וְשׁוֹתְלָהּ בַּפַּרְדֵּס שֶׁל בְּנוֹ, וְכָל זְמַן שֶׁלֹא הָיָה בְּנוֹ עוֹשֶׂה רְצוֹנוֹ, רוֹאֶה אֵיזוֹ נְטִיעָה יָפָה וּמְשֻׁבַּחַת בַּפַּרְדֵּס וְהָיָה עוֹקְרָהּ. כָּךְ הַמֶּלֶךְ, זֶה הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא. הַפַּרְדֵּס, זֶה הָעוֹלָם, וְיֵשׁ אוֹמְרִים אֵלּוּ יִשְׂרָאֵל, כָּל זְמַן שֶׁהֵם עוֹשִׂים רְצוֹנוֹ שֶׁל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא, רוֹאֶה אֵיזֶה צַדִּיק בְּאֻמּוֹת הָעוֹלָם, כְּגוֹן יִתְרוֹ, רָחָב, וְרוּת, וּכְגוֹן אַנְטוֹנִינוּס, מְבִיאוֹ וּמְדַבְּקוֹ בְּיִשְׂרָאֵל. וְכָל זְמַן שֶׁאֵין עוֹשִׂין רְצוֹנוֹ, רוֹאֶה אֵיזֶה צַדִּיק יֵשׁ בְּיִשְׂרָאֵל וּמְסַלְּקוֹ מֵהֶם.