במהלך השבוע האחרון, מספר גדולי ישראל נשאו דברים בפני הציבור על חשיבות הדיבור בשפת האידיש, לאלה שגדלו בבתים בהם דיברו בשפה הזאת, בהתאם למאמר חז"ל: "בזכות ארבעה דברים נגאלו ישראל ממצרים, שלא שינו את שמם, לשונם ולבושם ולא בטלו המילה".
האדמו"ר מנדבורנה ביתר אמר לחסידיו כי אחת הסיבות לחורבנה של ירושלים הייתה עוון שנאת חינם. "התשובה המועילה ביותר לכך היא, תשובת המשקל, שיש להתחזק בקדושת הדיבור, הן ביחיד, הן ברבים, הן בביתו והן מחוצה לו", אמר הרבי במהלך דברות קודשו בסעודה שלישית.
"להיות נזהר ביותר שלא שלא להיגרר אחרי הרוחות הרעות הנושבות ברחובות קריה, שהן מלאות זוהמה ומפיקות ארס רב, ולדאבוננו, רבים חללים הפילו. הביאו השקפת ושפת רחוב בביתם, ומונעים עצמם מלדבר עם צאצאיהם בשפת האידיש בתואנות שווא ולא כפי שאבותיהם ואבות אבותיהם היטיבו לדבר במתק לשונם", זעק הרבי.
"לכן", סיים האדמו"ר, "לטובת נשמתנו ונשמות זרענו לדורותיהם, אליכם אישית אתחנן, להקפיד ביותר במסירות נפש, להיות זהירים ונשמרים מכל דיבור רע, להתרחק מן הכיעור, ולדבר ללא מורא ובושה בשפת האידיש שהיא הייתה לשון אבותינו הקדושים רבות בשנים ומסרו עצמם על כך מתוך חירוף נפש ממש".
גם המשפיע הרה"צ רבי צבי מאיר זילברברג עורר על העניין במהלך חנוכת הבית לבית מדרשו 'נחלת יעקב' ברחוב ברוכים בירושלים. לרגל חנוכת הבית, פורסמה חוברת תקנות, שנכתבו על ידי המשפיע במשך ארבעים יום ושעליהן חתמו גם בני הקהילה. המשפיע חתם את התקנות בשמו ובשם אמו, צבי מאיר בן דבורה לאה.
אחת התקנות המרכזיות בחוברת היא שבזמן שלומדים צריך ללבוש חליפה, ומי שיודע לדבר בשפת האידיש, אסור לו לדבר בשפה אחרת ואם מישהו לא יודע לדבר באידיש והוא לומד בעברית, שילמד בשקט.





















מעניין מה השפה שבה כתוב ספר התורה🤔🤔🤔🤔
עברית זה שפה שעיבתו מן התורה על ידי כופר בתורה ורואים זאת בפירוש כי יש מלא מילים בעברית שאין להם מקור מן התורה וחוץ מזה שמדברים עברית זה נותן כוח לאותו כופר וזה הולך גם לצד הקליפות של הסטרא אחרא
לאיידיש אין מילה אחת שיש לה מקור בתורה "בינו בוערים בעם וכסילים מתי תשכילו"
הלכת רחוק מאד…
אידיש עמוסה וגדושה מלים ומטבעות שמקורן בתורה, בתלמוד, בספרות הרבנית לדורותיה, ובהווי החיים היהודי המקורי. בוחל בצביעות לא חייב לבחור במקומה רישעות או טיפשות.
לפי דבריך אז מה הרעיון באידיש דווקא?!
גם אנגלית וצרפתתית טוב.
אולי כי משמעות המילה "אידיש" היא "יהודית". זו שפה יהודית, מה לעשות, ויש בכך עדיפות מסוימת על אנגלית ועל צרפתית, וגם על סִכלית.
מעדיף עברית? לבריאות. זו עדיין לא סיבה לתקוף בטיפשות את מי שיש לו דעה אחרת. מקסימום תמצא מקום אחר ללמוד בו, מה רע?
בודאי לא עברית!
גם אם העברית ניכסה לעצמה הרבה מלים מהתורה, וגם אם הצליל נשמע דומה – זה עדיין לא הופך את שפת התורה לעברית…
אין כאן נקיטת עמדה, והדברים עצמם נכתבים בעברית: מי ש"מתעניין" בשפת ספר התורה, מוטב לו שלא יפגין בּוּרוּת.
פשוט בושה
שכוייח
כל הכבוד להם זה נושא מאוד חשוב שצריך לעורר
וזה בעיקר מבדיל אותנו מהגויים שיש לנו שפה יהודית כי מי שהמציא את שפת העברית היה כופר
שכל מהותו היה להרוס את היהדות החרדית בפרט והיודית בכלל
קטונתי מלהבין…
האם אידיש זו לשון הקודש???
אני לא בא חלילה לקנטר עפר אני תחת כפות רגליהם הקדושות אבל זה ברור שעברית יותר מזכירה את לשון הקודש מאשר אידיש, אלא"כ יש דברים שאני לא מבין ואשמח אם מישהו יואיל להסביר על מה הרעש.
כעת עברית מבדילה מהרחוב כאסטרטגיה להגביה חומות נגד הרחוב
"עברית יותר מזכירה את לשון הקודש מאשר אידיש", איש איש וזכרונותיו. אכן "מחיי השפה העברית" כללו בה הרבה מלשון הקודש, אבל בהחלט לא בגלל טעמי קדושה, אלא להיפך. בקצרה – זה יסוד המתנגדים לה.(לא כאן המקום לסקירה היסטורית כואבת. מי שמתעניין בכך באמת, יידע למצוא מקורות ידע רבים.)
ואם אידיש אינה מזכירה לך את לשון קודש – זה בהחלט דורש בירור…
כל הכבוד להם שהם העלו נושא כזה חשוב🙌👍🙏