מומחה הכשרות הנודע הרב יוחנן רייכמן מספר כי במפעל לייצור גלידה היתה הפסקת חשמל, הגלידה נמסה, ובעל המפעל זרק את כל התכולה לחוץ, לאחר כמה שעות הגיעו אלפי דבורים ומצצו את הגלידה. בעל הכוורת הסמוכה סיפר שלמחרת בבוקר הוא מגלה להפתעתו שהדבש קיבל צבע קצת לבן, וטעם הדבש הוא ממש טעם הגלידה.
והנה פסק הרמב"ם: "דבש דבורים ודבש צרעים מותר, מפני שאינו מתמצית גופן, אלא כונסין אותו מן העשבים בתוך פיהן ומקיאין אותו בכורת כדי שימצאו אותו לאכול ממנו בימות הגשמים", וא"כ לכאורה הדבש הוא חלבי, כיון שאינו מתמצית גופן אלא שהם מקיאות את מה שבלעו הרי זה חלב ממש.
אך אולי יש מקום להתיר, כי טבע הדבש לבטל כל דבר הנמצא בתוכו, ולכן אין לחוש לרגלי הדבורים שאולי נמצאים בתוך הדבש, כי הדבש בכוחו להפוך כל מה שמתערב בו לדבש, ואולי גם ביטלה הדבש את החלב שבתוכו.
חתד"נ הגר"י זילברשטיין שליט"א הציע את הספק לפני חמיו הרב אלישיב זצ״ל, והשיב לו הרב אלישיב, הדבש הוא חלבי! ואף שלכאורה הרי הדבש טבעו לבטל כל דבר המתערב בו, אבל כל זה נאמר רק לגבי איסור שהתערב בדבש, אבל טעם הגלידה וכדומה אין הדבש מבטל, שהרי במציאות יש בו טעם חלבי.





















הייתי רוצה עוד תכנים תורניים מרתקים כאלה
אולי זאת הכוונה ארץ זבת חלב ודבש…..
מתוק מדבש
מעשיר ומחכים
בהחלט תביאו עוד ממתיקות התורה
תודה.
הייתי בטוח שדבש הוא כשר בקונצנזוס
נדהמתי לגלות שכל מוצר צריך פיקוח כשרותי
תודה על המידע.