במשך דורות הם היו שמורים מאחורי דלתות נעולות, בכספות פרטיות, באוספים נדירים, בארכיונים ובספריות מיוחדות. כתבי יד עתיקים, ספרים נדירים, חפצי קודש, פריטי יודאיקה, מסמכים מקוריים ופריטים אישיים של גדולי ישראל, כל אחד מהם נושא עמו סיפור, תקופה, עולם שלם של תורה, מסירות נפש, הנהגה וקדושה. כעת, לראשונה, יוצאים האוצרות הללו אל הציבור הרחב, ותהיה לכם הזדמנות נדירה לראות אותם באופן בלתי אמצעי.
בימי בין הזמנים הקרובים, בין התאריכים י"ט–כ"א באב תשפ"ו, יהפכו בנייני האומה בירושלים למוזיאון יהודי חי, מרהיב וחדשני, במסגרת אירוע הענק "היכלות", תערוכת אוצרות העם היהודי. מדובר באירוע היסטורי וראשון מסוגו, שנבנה במיוחד עבור הציבור החרדי, ומבקש להעניק חוויה יהודית עמוקה, מרגשת ומוחשית לכל המשפחה.
לא עוד תערוכה רגילה. לא עוד ביקור שקט מול ויטרינות. "היכלות" מבקש לקחת את המבקר למסע חי בין דורות, קהילות, בתי מדרש, חצרות קודש, גדולי ישראל ואירועי מפתח בתולדות העם היהודי. המבקר לא רק רואה פריט עתיק. הוא פוגש את הסיפור שמאחוריו. מי השתמש בו, לאיזו תקופה הוא שייך, מה משמעותו, ואיזה פרק הוא מספר בשרשרת הדורות.
התערוכה תיפרס על פני שמונה היכלות תוכן, כאשר כל היכל יאיר פרק אחר במורשת ישראל: היכל גדולי החסידות, היכל גדולי ליטא, היכל גדולי עדות המזרח, היכל ירושלים עיה"ק, היכל הסגולות והישועות, היכל הנגינה, היכל קדושי השואה והיכלות תוכן נוספים. בכל אחד מהם ישולבו פריטים מקוריים, שחזורים מרהיבים, ויטרינות, מסכי תוכן, מיצגים אינטראקטיביים, סאונד, תאורה וסיפור חזותי מוקפד.
בין המתחמים המתוכננים שחזור מרהיב של בית המדרש העתיק של מרנא הבעל שם טוב הק', הצצה לעולמם של גדולי הדורות, כתבי יד וספרים נדירים, חפצי קודש עתיקים, מסמכים מקוריים, תעודות היסטוריות, ניגונים וקולות מעולמות שנעלמו, וכן מיצגים שיחזירו את המבקרים אל ירושלים של פעם, אל בתי המדרש, אל הקהילות ואל רגעי ההוד של ההיסטוריה היהודית.
מאחורי המיזם עומד הרב יהודה ברייער – חוקר המורשת היהודית, ומהמומחים הבולטים בתחום היודאיקה, כתבי היד והפריטים ההיסטוריים. המיזם נולד מתוך היכרות רבת שנים עם עולם האספנות והמורשת היהודית, ומתוך רצון להנגיש לציבור החרדי והדתי אוצרות נדירים שבדרך כלל אינם מגיעים לעיני הקהל הרחב.
בראש ועדת ההיגוי של התערוכה עומד הרב טוביה פריינד, סופר וחוקר תורני, עורך אחראי במכון "פאר מקדושים". לצדו מלווים את המיזם רבנים, חוקרים ואנשי תוכן, במטרה להבטיח כי התערוכה תהיה לא רק מרהיבה ומקצועית, אלא גם מדויקת, מכובדת ומותאמת באופן מלא לרוח הציבור החרדי. הפקת האירוע המורכב, מבוצעת על ידי "דיימונד מאיר מרגלית".
לדברי גורמים המעורבים בהפקת האירוע, מאות פריטים נדירים צפויים לצאת מן הכספות תחת אבטחה כבדה, ולהיחשף לציבור לשלושה ימים בלבד. "מדובר באירוע שלא נראה כמותו בציבור החרדי", הם אומרים. "הרעיון הוא להביא את המוזיאון אל הציבור, אבל לא כמוזיאון רגיל – אלא כחוויה יהודית שלמה, חיה, מעוצבת ומרגשת".
הייחודיות של "היכלות" נעוצה גם בתפיסה החינוכית שלו. הציבור החרדי, מטבע הדברים, אינו צורך בדרך כלל מוזיאונים במתכונתם הרגילה. לעיתים התוכן אינו מותאם, לעיתים האווירה אינה מתאימה, ולעיתים החוויה אינה מדברת בשפה הערכית והתרבותית של המשפחה החרדית. "היכלות" מבקש לשנות את התמונה: במקום שהציבור ילך למוזיאון – המוזיאון מגיע אליו. במקום תערוכה כללית, הוא יקבל חוויה שנבנתה במיוחד עבורו. במקום צפייה מרוחקת ישתתף הציבור במסע חי ומוחשי אל שורשי הדורות.
מארגני האירוע מדגישים כי התערוכה מיועדת לכל שכבות הגיל: בני נוער ימצאו בה חיבור חי ומסקרן לעולם ההיסטוריה היהודית; מבוגרים יתרגשו מן המפגש הקרוב עם פריטים נדירים וסיפורים היסטוריים; ומשפחות יוכלו לעבור יחד חוויה ערכית, חינוכית ומרוממת, המחברת בין עבר, הווה ועתיד.
אירוע "היכלות" צפוי להתקיים כאמור בבנייני האומה בירושלים, בימי ראשון עד שלישי, י"ט–כ"א באב תשפ"ו. במשך שלושה ימים בלבד תיפתח בפני הציבור דלת אל עולם שלם של היסטוריה יהודית, תורה, קדושה, מסורת וגנזים נדירים.




















