צילום: את"צ

2 חימושים לגריטה שווים לנשק 1 קטלני: הכירו את המטול המוסב

בחודשיים האחרונים החלו כבר חלק מהלוחמים בשטח להשתמש בכלי שאומנם נראה מוכר, אך מבפנים - אחר לגמרי. לאחר למידה על התנהגות האויב והצורך המיידי שהביאה איתה המלחמה בחידוש מלאי מטולי הנב"ר, הצליחו בחטיבה הטכנולוגית לייצר תחמושת חדשה-ישנה נגד חוליות אויב במבנה. הכירו את המטול המוסב

כתבות נוספות בנושא:

את האמצעי החדש-ישן לסיכולים נגד ביצורים, למשל מחבלים שאורבים לכוחותינו במבנה, מצאו בחטיבה הטכנולוגית ממש מתחת לאף – בבונקרים של מרכז התחמושת באט"ל. רגע לפני שהיה מיועד לגריטה, הפכו אנשיו המטולים נגד טנקים, לנשק עדכני ואפקטיבי, שנכנס לשימוש בשדה הקרב בחודשיים האחרונים.

מה זה מטול?

"מטרת משוגרי כתף, כמו מטול, היא לשלח כמות חומר נפץ גבוהה היישר למטרה", מגדירה סרן ש', קמ"ד תחמושת קלה בחטיבה הטכנולוגית ליבשה. "מטול מורכב ממספר חלקים עיקריים: הראשון – ראש הקרב, בו נמצא חומר הנפץ. השני – המרעום, שהוא המוח של המטול ואומר לו מתי 'להתייזם' (להתפוצץ). השלישי הוא המנוע הרקטי, שמשגר את החימוש ועוזר לו לחדור לתוך המטרה, והרביעי הוא הזביל, הגליל החד-פעמי דרכו משוגרים הטיל או הרקטה".

אומנם למטול עצמו יש מטרה אחת, כאמור, אך סוג התחמושת בתוכו, כפי שהיא מסבירה, הוא זה שמשתנה. "יש מטולים שהם 'נ"ט', כלומר נגד טנקים, ויש מטול 'נב"ר', נגד ביצורים. ההבדל ביניהם נמצא בראש הקרב".

לפני שממשיכים, היא מבקשת להבהיר כי לא מדובר בנשק חדש. אומנם בצורתו החדשה הוא נחשב "צעיר", אך המטול בגרסתו המקורית והראשונה, נכנס לשורות צה"ל כבר בשנת 1973, ומאז עבר גלגולים שונים בהתאם לצורכי השטח.

מחלקים המיועדים לגריטה – לתחמושת רלוונטית בשדה הקרב המודרני

"מהרגע בו האויב השתנה מצבאות עם טנקים לארגוני טרור ללא משוריינים, השימוש במטול נ"ט הופחת", מסבירה סרן ש', "לא היה בו שימוש מבצעי תדיר, והגרסאות המקוריות והמיושנות שיצאו מתורת הלחימה בצה"ל, היו מיועדות לגריטה".

מחבלי ארגוני הטרור, כגון חמאס, נעים ברגל או ברכבים 'קלים', ושיטת הפעולה שלהם מאופיינת בעיקר כלחימת גרילה מתוך שטח בנוי. לכן, נוצר צורך במטולי נב"ר בלבד. כתוצאה מכך, החלו בחט"ל לשקוד לפני כשנתיים על מענה חכם, ומאז פרוץ המלחמה – גם מהיר במיוחד.

"חשבנו בענף, יחד עם מרכז התחמושת, שם שומרים את כל החימושים בצה"ל, איך אפשר לייצר תשובה", משחזרת סרן ש'. במקום לקנות ולמבצע חימוש חדש, פשפשו במחסני המרכז – ומצאו שם זהב גולמי.

"שילבנו את מטול הנ"ט שהיה מיועד לגריטה ועשינו בו הכלאה יחד עם פצמ"ר 60 מ"מ – ויצרנו מעין מטול חדש", היא ממשיכה. "היתרון משמעותי. לקחנו משהו קיים ולא שימושי, והפכנו אותו לפרקטי, מבלי לשנות את התו"ל עבור הלוחמים".

"השתמשנו במנוע הרקטי של מטול נ"ט, מפרטת לעומק סרן ש', "הוספנו לו את ראש הקרב של הפצמ"ר, ובעזרת מתאם ייעודי, שאותו פיתחנו ומיוצר כיום במש"א, חיברנו לו מרעום". רוב חלקי המטול החדש מאושרים דגם, כלומר שאין צורך לאשר אותם באופן יחידני והם כולם מוכנים לשימוש מבצעי.

למרות זאת, חיבור בין חימושים שונים שנבדקו בנפרד, עלול להיות רגיש מבחינה בטיחותית. לכן, בוצעו בדיקות מקיפות של התוצר החדש שבדקו בין השאר את ההתייעלות המבצעית שלו. "אחד הדברים שעשינו הוא לוודא את השרידות של המרעום החדש, שבשונה ממרעום בארטילריה, כמו בפצמ"ר, צריך לפעול רק אחרי שהשיגור חודר את הקיר ולא בנקודת מגע ראשונה. בעצם, ה'מוח' צריך להיכנס לחלל שמעבר לביצור, ורק אז להתפוצץ".

"סיכון נוסף הוא המשקל", היא מציינת, "מכיוון שהחימוש החדש והמרעום של המטול המוסב כבד יותר לנשיאה. אך לאחר ניסויים ומספר בדיקות של רסס לאחור וטווחי שיגור, הבנו שאפשר להוריד את המשקל של המתאם הייעודי שבנינו, מבלי להתפשר על בטיחות".

כיום במרכז התחמושת יש פס ייצור של מטול מוסב. כל התחמושת הקיימת שחיכתה לגריטה – הפכה לכשירה לקרב ונכנסה, כאמור, לשימוש מבצעי לפני כחודשיים.

"מעבר לתוצר הסופי, הפרויקט היה יעיל במיוחד: ניצלנו תחמושת קיימת, לא היה צורך לבזבז משאבים וזמן על אישורי דגם, לא היה צריך ללמד תו"ל חדש והכי חשוב – הייצור כולו כמעט לגמרי בתוך החט"ל ומפעלים צבאיים", מצהירה סרן ש' ומוסיפה את הדובדבן שעל הקצפת עבורה: "ממה ששמענו עד כה מהשטח, הלוחמים רושמים הישגים מבצעיים בעזרת המטול, והתגובות שלהם – טובות מאוד".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

1 תגובה
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

מדהים ומרגש

כתבות חדשות באתר

הישג ענק: לאומית שירותי בריאות דורגה במקום הראשון במידרג קופות החולים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
האם גם בישראל ישאר שעון הקיץ? בארה''ב אושר הצעת חוק לשעון קיץ קבוע
חשד: עובדת בנק בכירה הונתה לקוחות בכ־800 אלף שקל
"אבוי לעט שנצרך לכתוב כאלו דברים": עמוד ההוראה במכתב נדיר לעצירת המחלה הנוראה
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ראש הממשלה צפוי להשתתף בהלוויית לינדזי גרהאם במהלך ביקור בארה"ב
המשבר בנתב"ג נפתר: ביטול 50 אלף כרטיסי הטיסה נמנע
בזמן שמחירי המשלוחים עולים ברשתות השיווק, יש מי ששומרים על המחיר
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
פלסטיני בן 52 נעצר בחשד לגניבת סוסה של יהודים בדרום הר חברון
שלושה חודשים אחרי פגיעת הטיל האיראני: מיכאל כץ ז"ל נפטר הבוקר
ה' באב: ישועות לרוב בקבר האריז"ל בראשות רבי אלימלך בידרמן
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
ההישג הגדול ביותר של הציבור החרדי? זו המשמעות האמיתית של חוק יסוד: לימוד תורה
על רקע התקיפות של איראן בירדן: רוביו נפגש עם שר החוץ הירדני

הכתבות המעניינות ביותר

אבל בארצות הברית: הגאון רבי מרדכי הכהן בעק זצ"ל, ראש ישיבת "תפארת משה", הלך לעולמו 
מאבק על קדושת השבת: קריאה לתושבי מירון למחות נגד הפעלת תחבורה ציבורית בשבת
הרבנים הראשיים מברכים על אישור חוק הכשרות: "יחזק את את אמון הציבור"
חייל צילם יירוטים וזירות נפילה עבור איראן; זה גזר הדין שניתן לו
עשרות מנהלי סמינרים יתכנסו ליום העיון השנתי שע"י איגוד הסמינרים בא"י
לוחמי דובדבן עצרו שני מחבלים שייצרו מטענים; סוחר נשק נוסף נתפס
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
שבת באשדוד (או: איך פספסתי 2 מיליון ש"ח) / טור נדל"ן
טרגדיה בשארם א-שייח': פעוטה ישראלית טבעה למוות בבריכה
וואטסאפ

חדש באתר

clock tower at mahane yehuda
האם גם בישראל ישאר שעון הקיץ? בארה''ב אושר הצעת חוק לשעון קיץ קבוע
Went up the U.S. dollar, 3.72 shekels, altitude, While altitude, The Euro,5
חשד: עובדת בנק בכירה הונתה לקוחות בכ־800 אלף שקל
ראש-הממשלה-בנימין-נתניהו-בפגישה-עם-הסנאטור-לינדזי-גרהאם.-צילום-עמוס-בן-גרשום-לעמ-1
ראש הממשלה צפוי להשתתף בהלוויית לינדזי גרהאם במהלך ביקור בארה"ב
900de453-5be9-40f5-8ecd-050e78791d26_tumb_800X480
אבל בארצות הברית: הגאון רבי מרדכי הכהן בעק זצ"ל, ראש ישיבת "תפארת משה", הלך לעולמו 

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

.
הסרת חרפת המעצרים מעל בני הישיבות; גלריית כנסת מורחבת
בר מצוה לנכד האדמו''ר מביאלא ישרי לב צילום יוסי לוי (11)
שמחת הבר מצוה לנכד האדמו"ר מביאלא ישרי לב
שמחת האירוסיו בבית נאדבורנא באניא- סערדעהלי צילום שימי פ
שמחת האירוסין בבית נאדבורנא באניא - סערדעהלי
י''א חודש עצרת מספד ראש הישיבה בעל הברכת כהן בהיכל ישיבתו במודיעין עילית (17)
במלואת י"א חודש להסתלקותו: עצרת מספד על מרן ראש הישיבה בעל ה'ברכת כהן' זצוק"ל

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – א' באב ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי • כותרות העיתונים – א' באב ה'תשפ"ו

התחברות למשתמש פרימיום

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture