Yonatan Sindel/Flash90

סער נגד מי שמינה: "בנסיבות אחרות הייתי פורץ בצחוק"

היועצת המשפטית לממשל פרסמה חוות דעת משפטית כביכול נגד יוזמת הפשרה של השר סער והשר לוין. בתגובה תקף שר החוץ את היועמ"שית שהוא עצמו מינה וטען כי מדובר בחוות דעת פוליטית ושגויה

כתבות נוספות בנושא:

היועצת המשפטית לממשלה מסרה לשר המשפטים את עמדתה בנוגע למתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. במכתב ששיגרה לשר המשפטים טענה בהרב מיארה כי "מתווה "לוין-סער" מטיל צל פוליטי כבד על מערכת השפיטה ופוגע במקצועיותה, בעצמאותה וביכולתה לבקר את השלטון".

לדבריה "תוצאותיו הקשות של המתווה מחייבות שינויים מהותיים. היועצת הציעה לשר המשפטים תיקונים במתווה שיערכו בתהליך מקצועי סדור".

בחוות הדעת המשפטית של היועצת המשפטית לממשלה, מפרטת גלי בהרב מיארה את הלקויות בהצעת חוק-יסוד השפיטה – מתווה השרים לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים.

הטענות המרכזיות בחוות הדעת כוללות:

  1. הפגיעה בעצמאות הרשות השופטת: החוות טוענת שמתווה השרים מחליש את הרשות השופטת ופוגע בעקרון יסודי שלה – היותה מערכת שפיטה עצמאית, בלתי תלויה ללא משוא פנים.
  2. דחיקת השיקולים המקצועיים: המתווה מדגיש הסכמות פוליטיות על חשבון שיקולים מקצועיים בבחירת שופטים, כאשר נציגי הקואליציה והאופוזיציה מקבלים משקל רב יותר ונציגי הרשות השופטת מאבדים את זכות הווטו שלהם בבחירת שופטים לעליון.
  3. פוליטיזציה של הליך בחירת השופטים: המתווה הופך את הליך בחירת שופטים לעליון להליך פוליטי, תוך שמוקד ההכרעה עובר מאיזון בין שיקולים מקצועיים לפוליטיים לאיזון בין שיקולים פוליטיים בלבד.
  4. בעייתיות מנגנון "שובר השיתוק": המנגנון המוצע למקרה של מבוי סתום, שבו כל צד פוליטי יכול למנות שופט באופן אוטונומי, מעודד שיתוק ופוגע באמון הציבור בבית המשפט.
  5. חריגה מהפרקטיקה העולמית: המודל המוצע חורג מהמקובל בעולם, שם לערכאות מקצועיות (כמו בית המשפט העליון בישראל שאינו בית משפט לחוקה) ניתן משקל בכורה לשיקולים מקצועיים.
  6. הפגיעה במינוי שופטים לערכאות דיוניות: אין הצדקה למעורבות מוגברת של הגורם הפוליטי בבחירת שופטים לערכאות נמוכות, שהן ערכאות מקצועיות מובהקות.
  7. הענקת כוח יתר לאופוזיציה: לטענת מיארה, מתווה השרים מעניק כוח משמעותי לאופוזיציה בהליך בחירת השופטים בשלושה אופנים: האחד, בכל הנוגע להרכב הוועדה – חבר כנסת אחד חייב להיות מבין סיעות האופוזיציה, על-פי בחירתן, והן אף בוחרות את נציג הציבור מטעמן; השני, בכל הנוגע לכלל ההכרעה – בחירת שופטים לכלל הערכאות מחייבת הסכמה של נציג קבוצת האופוזיציה. השלישי, כאשר מופעל מנגנון שובר השיתוק, ניתנת לנציגי האופוזיציה האפשרות למנות שופט לבית המשפט העליון בהתאם לשיקול דעתם.

היועצת המשפטית לממשלה מציעה לערוך שינויים משמעותיים במתווה שיהלמו את תפקידי מערכת השפיטה במשטר דמוקרטי, וקוראת לשימור השיקולים המקצועיים בתהליך בחירת שופטים, בהתאם למגמות העולמיות.

המתקפה של סער

מי שלא הצליח להתאפק למראה חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה הוא לא אחר ממי שהביא למינויה בממשלה הקודמת, שר החוץ גדעון סער. בציוץ ארוך שפרסם אמש (ראשון) כתב סער: "קראתי את חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה בנוגע למתווה ההסכמה אליו הגענו שר המשפטים ואנוכי בנושא הועדה לבחירת שופטים אחרי תקופה ארוכה של שיח. זהו מסמך פוליטי, לא מסמך משפטי. אפילו את העובדה שההצעה הנוכחית מחליפה הצעה קודמת (שהיתה שנויה במחלוקת ציבורית חריפה וכללה רוב קואליציוני בועדה לבחירת שופטים) מציינת היועצת כחסרון ולא כיתרון".

"למען האמת", ממשיך סער לתקוף: "קשה למצוא בתולדות המדינה והכנסת הצעה שהתגבשה אחרי שיח ציבורי ופוליטי ממושך כמוה. השיח הזה כלל גם את ההפגנות ברחובות (מצדדים שונים), את ההדברות שעברה דרך בית הנשיא והמשיכה זמן רב מאוד בין גורמים פוליטיים שונים. אבל כדי למשוך זמן בתכסיסים מציעה עכשיו היועצת "ועדה ציבורית" או "מסלול של הצעת חוק ממשלתית". הכל כדי להעביר את הזמן ולנסות למנוע את החקיקה הזוכה לרוב גורף בכנסת".

"לא אתייחס לשגיאות היסודיות הרבות של היועצת, למשל ההנחה לפיה עקרון הפרדת הרשויות מחייב בהכרח השפעת השופטים על…בחירת השופטים. היועצת המשפטית כותבת שההצעה פוגעת בעקרונות דמוקרטיים וסותרת אותם. האמת שמי שפעולתה פוגעת בעקרונות דמוקרטיים היא היועצת המשפטית לממשלה שמנסה להחליף גם את הממשלה וגם את הכנסת".

את דבריו חותם סער באמירה נוקבת וכותב: "בנסיבות אחרות הייתי פורץ בצחוק על יומרה זו, לולא היה זה אני שהביא לישיבת הממשלה לפני שלוש שנים לבחירתה ועוד על בסיס התפיסה שהציגה של "ייעוץ מאפשר".

מצאתם טעות בכתבה? דווחו לנו >

3 תגובות
הכי מדורגות
חדשות ביותר ישנות ביותר
Inline Feedbacks
הצג את כל התגובות

הכי מצחיק זה סעיף 7..

הגולם קם על יוצרו

את גלי מטריד הענקת כח יתר לאופוזיציה, בטח, ואנחנו עוד אמורים להאמין לזה

כתבות חדשות באתר

חסר תקדים: "תעזרו ליתומים האלו המתוקים והאהובים" גדולי התורה בסרטון משותף
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת
המחלה התגלתה במהלך חתונת הבן: הרב יעקב בן שלמה ז"ל הותיר שבעה יתומים
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
בצל העימותים עם ארה"ב: מסע לוויית עלי חמינאי הסתיים במשהד
באורך כולל של כ-2 ק"מ: כך הושמדו חמש מנהרות טרור ברצועה
מודיעין עילית: הסתיימו ימי השבעה – שמונה יתומים שבו לבית ריק
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
פיו וליבו כבר שווים | גם בגלוי וגם בחשאי, נתניהו פועל למען מטרה אחת
סוריה: נעצרו חברי החוליה שפוצצו מטענים בדמשק בזמן ביקור נשיא צרפת
איש של אנשים: הסיפור מאחורי הלב הפועם של מלון נוף כינרת
מ
תוכן מקודם
בשיתוף המחלקה
המסחרית
שריפה פרצה בבית בטייבה: אישה ושני ילדים נפצעו קשה, ילד נוסף בינוני
מחסני נשק של חיזבאללה אותרו בדרום לבנון; הרחפן תיעד את מצבורי האמל"ח

הכתבות המעניינות ביותר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
הוכיח יכולות: כלב רובוטי סיני עובר מבחנים קשוחים בחום קיצוני
האם הלחץ הכלכלי הוא ברכה? מרן המשגיח חשף מעשה אישי מרגש
קחו עמכם דברים – מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
קחו עמכם דברים - מסעות החיים נועדו שנלמד לראות הכל בתוך עצמינו • הרב יחיאל מאיר צוקר • צפו
למי מותר לקנות דירה ומתי אפשר לשמוע מוזיקה? | פסקי הגר"ע פריד
הדולפין החמוד שב להופיע מול חופי גרמניה והדהים את המקומיים
דובה ושני גוריה הגיעו לביקור בתחנת המחקר בקוטב הצפוני
שני השב"חים סיפרו שהם אחים מירושלים; בחקירה עלה שהסיפור שונה
וואטסאפ

חדש באתר

פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
פנינים לפרשת השבוע • הרב יוסף חיים אוהב ציון • צפו
WhatsApp Image 2026-07-10 at 14.41
פעוט נכווה ממים רותחים ברמת בית שמש; פונה במצב בינוני
WhatsApp Image 2026-07-10 at 13.42
דיווח דרמטי: הצעד היצירתי שמקדם ארדואן כדי לקבל את החמקנים האמריקאים
צילום מסך 2026-07-10 132315
ראש חוליית נוח'בה שהשתתף בטבח במחנה רעים - חוסל בתקיפה מדויקת

המיוחדים

קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
קיפקעס | מי יקח קרדיט אחרי הכישלון ומי נעדר מהמחאה?
צילום מסך 2026-06-18 022446
הרבי מליובאוויטש עצר אותי ושאל שאלה ששינתה את חיי | ראיון מרתק
WhatsApp Image 2026-06-11 at 09.35
בוגרת הפרקליטות יוצאת למלחמה: "המדינה מענישה נשים חרדיות בגלל בעליהן"
WhatsApp Image 2026-06-08 at 10.08
רעידת אדמה משפטית: בוגרת הפרקליטות יוצאת למאבק נגד סנקציות הדיור - ומאיימת בבג"ץ

גלריות

מראות הילולת הצדיק מעג'ור צילום ארי קופרשטוק (24)
גלריה מסכמת: אלפים בהילולת הצדיק מעג'ור זצוק"ל
הכתרה של הגאון רבי הלל דייטש לרב שכונת אלעד (10)
הגאון רבי הלל דייטש הוכתר לרב שכונת אלעד החדשה
1O0A5337
שמחת בית מישקולץ: המונים בשמחת נישואי נכדת האדמו"ר ממישקולץ
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה -3-001 (66)
ממצא היסטורי וסגירת מעגל בקעמפ הראשי של רוסיה

עיתוני היום

וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו
וַיְהִי בֹקֶר יוֹם שִׁשִּׁי • כותרות העיתונים – כ"ה בתמוז ה'תשפ"ו

ברוכים הבאים!

לגלישה באתר נקי מפרסומות קופצות ובאנרים, היכנסו באמצעות חשבון הגוגל שלכם.

דיווח על סרטון

מה ברצונך למצוא?

יש לך משהו דחוף לומר לנו?

הדואר
האדום

צירוף קובץ עד גודל של 5 מגה
Hide picture