שיחות המשא ומתן בין איראן לארה"ב לא מתקדמות. טרם נקבע מועד לקיום הפגישה החמישית בין שר החוץ האיראני לשליחו המיוחד של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ. ההתבטאויות משני הצדדים מחריפות והסיכוי שייחתם הסכם בקרוב לא נראה באופק.
אתמול אמר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי כי אינו סבור שייחתם הסכם בין איראן לארה"ב. בהתייחסו לשיחות שהתנהלו תחת הנשיא הקודם איברהים ראיסי שמת בהתרסקות מסוק לפני שנה אמר חמינאי: "בדיוק כמו עכשיו, כמובן ללא תוצאות. אפילו עכשיו, אנחנו לא חושבים שזה יעבוד. אנחנו לא יודעים מה יקרה".
גם האמריקנים מחריפים את הטון, שליחו המיוחד של הנשיא טראמפ, סטיב ויטקוף, אמר לאחרונה כי ארה"ב לא מוכנה לאשר לאיראנים להעשיר אורניום בשום צורה. הוא הבהיר כי לא יאפשרו לאיראן להחזיק אפילו ביכולת להעשיר אורניום לרמה של 1%. כמו כן הנשיא טראמפ עצמו הציב תנאים חדשים במהלך ביקורו במפרץ ואמר כי על איראן לחדול ממימון הפרוקסי שלה באזור אם היא רוצה הסכם גרעין.
אין לאיראן תכנית מה עושים אם השיחות קורסות
הבוקר דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי בכירים איראנים מודאגים מכך שהמשטר אינו ערוך כראוי לאפשרות שלא ייחתם הסכם ואיראן תעמוד אל מול האפשרות של תקיפה צבאית אמריקנית על מתקני הגרעין שלה. הבכירים אמרו כי איראן עשויה לפנות ולבקש סיוע מסין ורוסיה אולם אפשרות זו לא נראית יעילה במיוחד על רקע מעורבותה של רוסיה במלחמה עם אוקראינה והעימות הכלכלי בין סין לארה"ב.
"תוכנית ב' היא להמשיך את האסטרטגיה לפני תחילת השיחות. איראן תימנע מהסלמה של המתיחות, היא מוכנה להגן על עצמה", אמר גורם איראני בכיר לסוכנות הידיעות רויטרס. "האסטרטגיה כוללת גם חיזוק הקשרים עם בעלות ברית כמו רוסיה וסין."

משטר האייתוללות באיראן מתמודד עם משברים חמורים בתחומי האנרגיה והמים, בנוסף, המטבע האיראני בצניחה חופשית. הדיווחים שמעוררים חשש בקרב האיראנים אודות תקיפה ישראלית קרבה, גם הם לא מיטיבים עם הכלכלה באיראן.
טראמפ עצמו העצים לאחרונה את הלחץ הכלכלי על איראן עוד יותר עם חתימתו על צווים המורים להפעיל את מדיניות "לחץ מקסימלי" על איראן. לדברי המקורות באיראן, לפני המשטר בטהרן לא עומדות אופציות טובות יותר מאשר חתימה על הסכם גרעין עם ארה"ב.
הקשיים הכלכליים עשויים להפיל את המשטר
כל אפשרות אחרת והתעקשות על המשך תכנית הגרעין עלולים להוביל את איראן לקריסת המשטר לאור המצוקה הכלכלית הגוברת במדינה.
"בלי הסרת סנקציות שיאפשרו מכירות חופשיות של נפט וגישה לקרנות, כלכלת איראן לא תוכל להתאושש", אמר הגורם האיראני לרויטרס.
המצוקה הכלכלית באיראן במיוחד לאור הקושי באספקת אנרגיה בצורה סדירה מובילה את האיראנים לצמצם שעות פעילות של משרדים ובתי ספר, לשנות את שעות העבודה בתעשייה ולבצע מעקבים ומרדפים אחרי אנשים העוסקים בכרייה של מטבעות קריפטו, הליך הצורך חשמל בכמות גבוהה ונחשב לבלתי חוקי באיראן.
בחודשים האחרונים הצטרפה גם מצוקת מים חריפה לדאגות של האיראנים, מאגרי המים במדינה מתרוקנים והולכים, הדבר משפיע בעקיפין גם על יכולות ייצור האנרגיה במדינה מוקפת הסנקציות.
עד כדי כך מערכת החשמל באיראן לא מסוגלת לעמוד בדרישות הצריכה, חברת החשמל האיראנית הפיקה מערכת מסודרת שבה יכולים האזרחים לחזות מראש מתי עתידה להתרחש באזור שלהם הפסקת חשמל. לא תמיד הפסקות החשמל יזומות וידועות מראש, אבל המערכת קיימת.




















